用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蕭亞姨回憶錄...
樓主: silvia_ng
go

蕭亞姨回憶錄...  

魅力公主 醒目開學勳章

樓主 ... 睇咗你D回顧 ... 開始覺得細女考得入TSL既機會好低LA .... 佢D英文除咗單字OK外, 要佢用英文對答真係唔識 .. .唉 ....
想問下LMC IN時係咪都注重英文??
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

原帖由 wing 於 11-8-21 01:15 發表
樓主 ... 睇咗你D回顧 ... 開始覺得細女考得入TSL既機會好低LA .... 佢D英文除咗單字OK外, 要佢用英文對答真係唔識 .. .唉 ....
想問下LMC IN時係咪都注重英文?? ...

lmc都係in英文架, 不過1st in都係唱歌(英文歌), 2nd in先會有英文問題。

Thanks for your sharing and tips.  

I would like to ask when your girl have interview with DGJS, she had used English, right?  How did you request to do so?  I don't remember there is a place where you can choose your language preference for interview.  

My daughter is 0612 small bebe and I understand alot of school will prefer to have "big" kids.  I hope she can perform well during the interviews.

原帖由 angeemama 於 11-9-15 09:00 發表
Thanks for your sharing and tips.  

I would like to ask when your girl have interview with DGJS, she had used English, right?  How did you request to do so?  I don't remember there is a place where y ...

報名表上有得選擇的, 所以我幫女女選英文。

蕭亞姨
好多謝你唧分享..幇咗我地好多呀!

你最後選咗tsl嗎?
為何呢?
smc同tsl都差唔多, 但smc有中學喎...

原帖由 pkfat 於 11-10-26 11:51 發表
蕭亞姨
好多謝你唧分享..幇咗我地好多呀!

你最後選咗tsl嗎?
為何呢?
smc同tsl都差唔多, 但smc有中學喎...

係, 我女而家讀緊TSL啦。

我唔覺得SMC既中學吸引我, 而且TSL既派位都好好呀! 我唔怕中學要再選過架。SMC我有三個朋友係入面讀, 但其中兩個(一個小學, 一個中學)為某些原因最後轉了校, 所以亦都令到我會扣分囉。(當然呢D都係個別例子, 唔係個個都咁好彩/唔好彩遇到)

再者, SMC既ACCEPTANCE LETTER入面有幾個POINT令我不安, 所以連留位都冇比就放棄左學位。

吓......點樣個別事件而drop out呀??
咁tsl 你有冇唔滿意嫁?

原帖由 pkfat 於 11-10-26 17:55 發表
吓......點樣個別事件而drop out呀??
咁tsl 你有冇唔滿意嫁?

我廢事公開講朋友既事, 不過竟然係個別事件, 就每間學校都有可能發生, 不必太放在心上。

我唔滿意TSL既校車公司, 所以今年冇坐。

咁多謝你唧分享...及so good that you found the right school for your kids!

Hi Silvia

Thank you so much for your sharing!! You are so kind and generous.  

I am also very busy and nervous these days.  I would like to ask your advice on P1 things later.  Hope u can help me.  

You are a very good mum and I believe your kids are very lucky and happy.  

Wish you and your beloved family all the best!!!

回覆 2# silvia_ng 的文章

想問一下當年妳個女去考女拔是否頭一批? thx

原帖由 khashley 於 11-11-5 00:35 發表
想問一下當年妳個女去考女拔是否頭一批? thx

頭一批 = ?

2nd in較頭既時間?

日期,十一月頭,中或尾。

原帖由 khashley 於 11-11-7 17:26 發表
日期,十一月頭,中或尾。

上年呀女11月5號。好似TOTAL有13日, 由11月1號開始。

謝分享,見你個女都好叻,唔明女拔點解唔收

蕭亞姨,謝謝你無私的分享。我相信TSL 的英文很強,但中文程度如何呢?想請教你TSL 的中文科是用廣東話/普通話授課,又有沒有加入普通話拚音課在正規課程呢?

原帖由 khashley 於 11-11-7 23:21 發表
謝分享,見你個女都好叻,唔明女拔點解唔收

唔收都係一件好事, 費時呀女大過問我做咩人地收左佢唔比佢讀, 所以都係上天安排好d啦, 哈哈! 我好鐘意tsl架!

原帖由 blueblueclub 於 11-11-19 14:50 發表
蕭亞姨,謝謝你無私的分享。我相信TSL 的英文很強,但中文程度如何呢?想請教你TSL 的中文科是用廣東話/普通話授課,又有沒有加入普通話拚音課在正規課程呢? ...

中文都深架, 但大部份入去既小朋友都係英文強, 中文弱, 所以考出黎既成績會係中文差d囉。
小二開始全普通話授課, 小一開始已要學拼音。

回覆 1# silvia_ng 的文章

蕭亞姨, TSL Primary 1 Chinese-English stream 的中文科是用廣東話?  Thanks a lot.

回覆 1# hoihoima 的文章

蕭亞姨, one more question - how many NET does TSL has?  Thanks.