用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蕭亞姨回憶錄...
樓主: silvia_ng
go

蕭亞姨回憶錄...  

回覆 4# silvia_ng 的文章

Thank you for sharing, release positive energy!

多謝晒!

Thanks so much for your detailed sharings. It really helps!!

原帖由 w_y 於 11-3-24 22:56 發表
唉....點解你住九龍......

係啦,我地果區無咩人分享....

你真好人

You are great!

Thanks a lot!

醒目開學勳章

你咁樣, 我好難唔將你........置頂o個喎~~~

Thanks~~~

妳無私既分享 妳既仔仔女女都好醒,我對TSL都好有興趣, 唔知佢對我小朋友有無興趣姐 不過英文係佢最大既問題...仲有幾個月,大家努力!!

蕭亞姨,

你實在太好人啦 !  你小朋友真係好叻, 可以記得 d 問題話返比你知.

唔好介意, 有些少補充, 希望可以幫到其他家長.

德望 : 亞女去 interview 同時, 家長要填問卷 : 對子女期望, 上什麼興趣班等題目.無 second-in.

KTS second-in : 未見家長前, 小朋友要分批入房, 一行大致十人, 要看完片后, 做番 d 動作出來.

好多謝你既分享~!

原帖由 ziyi 於 11-3-25 10:10 發表

你是BK裡好主動幫人的家長

你都係成日幫人啦! 不如你都整理下你in過果d啦, 到時我放埋係下面, 分返1st in同埋2nd in囉。呵呵...

原帖由 Geni 於 11-3-25 16:31 發表
你咁樣, 我好難唔將你........置頂o個喎~~~

Thanks~~~

太客氣了......

原帖由 TOKIN 於 11-3-25 17:21 發表
蕭亞姨,

你實在太好人啦 !  你小朋友真係好叻, 可以記得 d 問題話返比你知.

唔好介意, 有些少補充, 希望可以幫到其他家長.

德望 : 亞女去 interview 同時, 家長要填問卷 : 對子女期望, 上什 ...

yes yes....你話我幾大懵...呀女記得既野仲多過我...你唔講都唔醒起GH有果份問卷。我記得有一條問, 收左之後會做咩...

THANK YOU!

原帖由 silvia_ng 於 11-3-26 09:17 發表

yes yes....你話我幾大懵...呀女記得既野仲多過我...你唔講都唔醒起GH有果份問卷。我記得有一條問, 收左之後會做咩...

THANK YOU!
收左之後會做咩?咪一家大細食餐勁既慶祝囉 講下笑姐

原帖由 fc1668 於 11-3-26 11:43 發表
收左之後會做咩?咪一家大細食餐勁既慶祝囉 講下笑姐

不過真係會有人咁答的... 因為你要填三個答案 (要做的三件事)。

各位有需要人士,我在第一版增加了一些補充,希望你地再細讀一下。

原本只因無聊+有時間,便整理了一下,輕輕鬆鬆的心情來公諸同好。不過希望大家不要太上心,只作參考便好了。

小朋友考學校,天時地利人和均重要。
當日小朋友BAD MOOD - 大件事!
塞車遲到 - 大件事!
GROUP INTERVIEW遇到D好SHARP / 唔出聲(唔會同你個仔/女互動) - 大件事!

所以...大家要放輕鬆D面對。越早了解小朋友既缺點,越早改善吧! 加油! 祝大家好運,各人都能入到各自心儀的學校!

醒目開學勳章

等我回憶下先
但我囡囡申請的,都不是熱門的居多

原帖由 silvia_ng 於 11-3-26 09:13 發表

你都係成日幫人啦! 不如你都整理下你in過果d啦, 到時我放埋係下面, 分返1st in同埋2nd in囉。呵呵...

醒目開學勳章

ICQM
小朋友分組約8個左右
以遊戲為主,由老師再分小朋友一部份負責唱歌, 一部份負責動作, 聽指令做, 考協調
跟著,俾小朋友畫畫
再問簡單的數學,看圖英文
沒有考普通話
同一時間,另外一些老師跟家長面談,問的都是家長對小朋友的祈望,對學校的祈望,對學校的了解

HKUGAP
第1輪第1part - 小朋友分組玩遊戲,約半小時接返小朋友
第1輪第2part - 小朋友約5個一起見校長/副校長 玩老師話/畫畫/問一些簡單問題,另外會在佈署此下一輪的,考小朋友的記憶,所以小朋友要有禮貌外,也要有好奇心
第2輪 (400人左右)
家長跟小朋友一起見校長,約15分鐘
會問小朋友
- 跟上次見面時校長室有什麼不同(找不同)
- 叩小朋友去校長室另一處選東西後問為什麼選這個,處景問題 (考小朋友的心理及對答,如何處理問題,不只一題的)
- 問家長對小朋友對學校的祈望,跟小朋友的相處
重點是小朋友要主動,有禮,有探索精神

回覆 39# ziyi 的文章

多謝你哋嘅資料