用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蕭亞姨回憶錄...
樓主: silvia_ng
go

蕭亞姨回憶錄...   [複製鏈接]

多謝您令我明白更多仔女的需要。以及您無私的分享

THANKS !

蕭亞姨︰

多謝你的分享.
我的小朋友今年考小一, 我想請問你考 SMC , LMC, & KTS時,
在見家長時, 請問用中文OR英文問?因為本人英文好差,所以好担心!!
如果一定要英文In,我就要叫老公去,不過佢一定唔會好認真去In.
所以如果係用中文In,我一定自己黎. 

MrsLeungMaMa 發表於 12-6-14 15:21
蕭亞姨︰

多謝你的分享.
都係用中文問家長架咋。唔洗擔心! 不過見KTS既時候, 最好兩公婆一齊去, 否則會問到你口啞啞。

回復 silvia_ng 的帖子

蕭亞姨:

多謝你的分享和提議, 可以用中文in我就放心晒!!

thanks for sharing!

雖然是九龍區, 但都好有幫助, 起碼知道interview 的形式先呀!

多謝蕭亞姨的詳細內容及心得分享,想請問有關面試問題,如重組句子:1.是要小朋友自己看還是老師讀出?
2.重組後是要小朋友自己寫出,讀出,還是寫編號

sherryip 發表於 12-8-31 05:37
多謝蕭亞姨的詳細內容及心得分享,想請問有關面試問題,如重組句子:1.是要小朋友自己看還是老師讀出?
2. ...
係小朋友自己睇架喎, 應該要自己讀出黎。一定唔會係寫。

謝謝你分享!我仔仔今年K2所以我都開始收集資料。

首先多謝蕭亞姨分享, 很高興見到妳的分享及知道妳小朋友考到理想小學陳守仁..想了解妳平日教小朋友心得, 是否有上面試班..及是否參與很多不同類型活動,及取得獎項...本人小女 k2因正考慮是否要參加不同類型比賽及面試班等.
請分享,十分多謝妳回覆!

jessy

jessyleung 發表於 13-1-7 03:03
首先多謝蕭亞姨分享, 很高興見到妳的分享及知道妳小朋友考到理想小學陳守仁..想了解妳平日教小朋友心得, 是 ...
我兩個小朋友都沒有上面試班的, 活動就係玩既多, 不過上左小學之後反而少左, 只係參加學校安排既活動咋。比賽係k2果陣有參加既, 都係朗誦比賽咁囉, 唔係好多, 只係玩票性質。
至於以前曾經分享過教兩個小鬼既方法︰
http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=10928&do=album&picid=2021

+ Thank you so much~

蕭亞姨:

多謝你的分享和提議, !! 你小朋友讀邊間KG?

ymnhappybaby 發表於 13-10-15 12:24
蕭亞姨:

多謝你的分享和提議, !! 你小朋友讀邊間KG?
想當年讀崇真小學暨幼稚園主流班, 而家呀女都p3了。

silvia_ng 發表於 11-10-26 21:01
我廢事公開講朋友既事, 不過竟然係個別事件, 就每間學校都有可能發生, 不必太放在心上。

我唔滿意TSL既 ...
校車的安排如何, 為什麼不滿意, 可否詳述?

THX

蕭亞姨:
1)        你認為崇真幼稚園主流班同國際班除了英文和普通話教學時間嘅差別,還有其他嗎?
2)        如讀國際班對將來以廣東話面試小一會不利嗎?
3)        另外,你覺得讀國際班(即英普班) 對將來讀小學會有很大幫助嗎?

將會報K1,必須在申請表填選主流班(有學券)或國際班(無學券),希望你能給些意見,thanks!

minniebb2012 發表於 14-7-31 16:23
蕭亞姨:
1)        你認為崇真幼稚園主流班同國際班除了英文和普通話教學時間嘅差別,還有其他嗎?
2)        如讀國際班對 ...
1) 始終我小朋友離開崇真已經有三年時間, 我唔知而家既主流同國際有冇新教學安排, 我唔敢講有冇其他分別呢。
2) 你屋企係咪都用廣東話溝通? 如果係, 我覺得對面試冇咩大影響。

3) 呢個好難講, 要睇你讀咩小學。如果你讀英文小學, 可能對佢學習會較有幫助。另外有英文PHONICS學既幼稚園, 可能會幫到小朋友他日英文默書果陣, 唔洗串字串得咁辛苦。SO FAR我仔5年級, 英默都係溫一次就攪掂, 全靠以前有PHONICS底子。
‹ 上一主題|下一主題