用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蕭亞姨回憶錄...
樓主: silvia_ng
go

蕭亞姨回憶錄...   [複製鏈接]

回復 ziyi 的帖子

謝謝您.

唔知是否活動教學和有NET的呢 ?

醒目開學勳章

NET的定義是否一定是藍眼金頭髮才算
如果是的話 - LOGOS在邱校長掌期時沒有,主要是ABC,這是當年去簡介會他說的,但以後會唔會改變,不知道
而其他幾間,如果沒有記錯,是有NET的
而黃錦輝沒有記錯是活動教學,而LOGOS不知算不算,因他是使用如大學的方式,即越高年級,越需要自己去找尋,思考的.個人覺得算是活動教學
而ICQM & EC應該歸類偏傳統

3pigmama 發表於 12-1-10 22:10
回復 ziyi 的帖子

謝謝您.

回復 ziyi 的帖子

ABC 是 NET.  

謝謝您.

另外, 我想請問您 啟思小學 係咪 Band 1 小學呢?

小學冇分band 1, 而係小朋友自己本身既banding係幾多。經校內試排名同埋中一入學試去決定的。

回復 silvia_ng 的帖子

你好, 想問下TSL多唔多PRESENTATION架,

回復 kinchani 的帖子

應該冇乜。

多謝你的回覆. 我聽d朋友講返佢地d小朋友(在傳統名校或津校), 佢地讀緊p5,p6, 佢地話d小朋友好大壓力, 名校個個要每科92分以上才算band1, 津校個個要每科85分以上才算band1, (不是平均分, 而是每科成績), 搞到d家長同小朋友都好緊張. 唔知 tsl d情況係點呢? 我放棄左tt(國際), 現在考慮緊tsl, 培僑. 培僑唔使考tsa, 學生可以多d時間在學習上, 不用操tsa paper. 但 tsl 既英語同好多人想入tsl 多過想入培僑, 使我覺得 tsl 係咪好d呢?

silvia_ng  tsl有幾多percent係band 1我都唔知, 要上佢地個網玩計數, 可以數到有幾多個入band 1英中。  發表於 12-2-18 10:07
silvia_ng  至於升中, 唔係範指考幾多分係band 1, 而係睇本身學校學生考第幾先係band 1,因為可能學校出卷深/淺,都會有影響架!  發表於 12-2-18 10:07
silvia_ng  培僑我真係唔識, 唔敢話佢好唔好。考tsa唔係咩洪水猛獸, 只係多左操卷, 我覺得反而比小朋友做多少少功課囉(平時tsl好少功課)。  發表於 12-2-18 10:05

越來越覺得要小朋友上英中好大压力

你好, 今日入黎見到你既置頂分享, 真係汁到金咁開心, 因為我亦係好心儀 TSL 的!
你大仔都係 TSL 學生, 想問下當初你又比佢考過咩學校呢, 因為我個係仔, 今年INTERVIEW小學.  都要報至少7間8間啦...
你有無考到DBSPS? 如果收, 你會唔會比個仔讀而放棄TSL? 我咁問係想知試下企父母心理立場睇, 通常會點簡小學...
唔該晒你呀!

officecatcat 發表於 12-3-8 17:14
你好, 今日入黎見到你既置頂分享, 真係汁到金咁開心, 因為我亦係好心儀 TSL 的!
你大仔都係 TSL 學生, 想問 ...
剛過去的TSL小一考法已有不同, 需要係第二輪見埋家長的。所以我地係最後一年唔洗見家長。
當日大仔係03年SARS BB, 所以唔洗考太多。考左兩間真係想讀 - TSL + YW, 同埋一間呀仔要求 - SFA (因每天上幼稚園都會路經此校)。真係冇打算考其他學校架啦! 到後尾先知原來TSL果年都有成28XX個小朋友考, 都驚考唔入架!
DBS冇考慮過考, 中學就算有本事都唔會, 因為仔仔冇SPORTS果D特異功能, 好好讀書發下白日夢就好啦。低調少少既學校會好D。

選擇小學自己排最重要既方向, 例如: 路程, 升中校網, 功課多寡, 宗教背景, 校舍硬件, 師資, 中英文教學... 等等, 每點去比較啦。

謝謝解答, 有事再問.
心情開始緊張了..

Thank you, silvia_ng, for your sharing

thanks for sharing~

多謝妳既無私分享,對好多家長都好有用,Thanks

[選擇小學自己排最重要既方向, 例如: 路程, 升中校網, 功課多寡, 宗教背景, 校舍硬件, 師資, 中英文教學... 等等..]

ttl agree

之前有人問我攞幼稚園幫我做既訪問黎睇, 而家終於記得upload返上黎, 有興趣可以去我個 個人空間度睇。

http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=10928

hello_rabbit    發表於 18-6-26 14:40
A-Mum    發表於 12-5-3 20:33

ha! 發表於 12-5-3 20:59
蕭亞姨,

我想了解一下, tsl 是傳統教學, 但接觸過tsl 學生的朋友中, 都說tsl學生有自信同presentable, 究 ...

學校eca都係同外面既差唔多啦, 功課係較少既, 我唸呢d都唔係原因啦。我估係老師既包容性較高(不過都會照罰架!我個百厭仔成日都比老師罰的), 同埋外籍學生比較主動,引發中國籍小朋友都一齊主動。再者, 我個人覺得佢收既學生十個入面有八至九個都係active既小朋友, 所以本身性格都有影響既。

project要做, 小一至小二係自己做, 到小三就有同同學合作做既project, 英文同常識都要。(自己聯絡組隊搵上網資料, 我都係指點左呀仔一次, 佢就會自動波架啦)

ha! 發表於 12-5-4 11:12
小兒是第十個,haha!! 老師包容,好!多謝你回覆。

可否知道一年做多少project 同使唔使present?  ...

拿....講明呀, 一DD老師包容架咋, 睇你好唔好彩, 不過我之前都好好彩既。嘻嘻!

PROJECT好似大約2-3個啦, PRESENT真係唔知, 因為呀仔而家3年級, 冇發現佢要努力準備PRESENT既野, 當然我亦都唔會去幫佢啦, 所以我都唔知洗唔洗。不過打後上左高小, 我就真係唔知洗唔洗啦。

講真....文靜既小朋友真係好少有....哈哈!
‹ 上一主題|下一主題