用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蕭亞姨回憶錄...
樓主: silvia_ng
go

蕭亞姨回憶錄...  

Sylvia, thanks indeed. I think your summary is very helpful to working mom like us.

蕭亞姨+ziyi:

大謝 !
3年後如果小女有幸入到心儀學校,一定不忘兩位無私的幫助...

醒目開學勳章

LOGOS
我只有去第1輪,而第2輪因已經注冊了其他DSS,沒有去
1. 每組大約20人
2. 而分組是按照報到排隊 - 隨機的
3. 如果剛好同組有認識的小朋友,將會拆散
4. 入到課室再按不同的題目,再細分去玩
5. 面試時以遊戲為主,走迷宮,掉豆袋等,亦有考數學
6. 有老師問問題
面試約40分鐘,家長不可以陪同,除非小朋友哭得很利害
而第2次面試是家長跟小朋友一起的,面試的次序是按照第1輪的成績由高至低約見,是面對邱校長,而且是即時知道成績

EC
小朋友一組6個,會考普通話,認字,英文
同一時間,家長在另一課室見另外老師,回答問題
P.S.通常會問的有"小朋友申請得DSS,應逐不只申請EC,那你會怎樣選擇",而之前的年度,包括我囡囡的那一年(2011/12),會有2天的面試,但切記一定要選第1天,學校剛在網頁上改善,說會按照選擇面試日期的人數按比例分配學額
但要記得學校是採用11月前完成收生的,而在剛過去的面試安排,第2天的日期跟教育局規定截止收生(教育局規定DSS只可在11月前收生或在11月底自行成績公布後收生,11月份是不可處理及提出offer)只有約1個星期
所以,在這情況下,第2天是會比較蝕底
建議一定選第1天比較好一些

我都係咁話....

原帖由 Christi 於 11-3-29 23:16 發表
蕭亞姨+ziyi:

大謝 !

嘩 !!!  呢個回憶錄掂啦 , 比d 新手見到真係執到金咁開心啊衰鬼
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

蕭亞e,

想問你阿囡有無考返TT ?  我想知tt會考的咩呀?

我阿女而家本身都讀緊tt...一心升上小學唔再搵架啦.

原帖由 leunter 於 11-5-4 13:49 發表
蕭亞e,

想問你阿囡有無考返TT ?  我想知tt會考的咩呀?

我阿女而家本身都讀緊tt...一心升上小學唔再搵架啦.

我地冇考返TT, 但聽聞好似要帶顏色筆去, 填色的。小學會優先收返幼稚園學生, 但亦聽過有幼稚園學生考唔到。不過唔洗擔心, 大部份都OK既。

謝謝分享喔..今年到我大仔考呀..佢比較內向都有d 擔心佢既表現

陳守仁第二輪面試

蕭亞姨:

請問你知唔知陳守仁第二輪面試的形式係點呀? 會唔會同上次第一輪一樣呢?

或者請問有冇過來人可以解答呢? 謝謝!!

wanna know it too

原帖由 2boysmami 於 11-6-9 12:32 發表
蕭亞姨:

請問你知唔知陳守仁第二輪面試的形式係點呀? 會唔會同上次第一輪一樣呢?

或者請問有冇過來人可以解答呢? 謝謝!!

唔好意思, 呢樣真係唔知, 亦唔係好覺有人SHARE過出黎。今年同上年既2ND PHASE人數差唔多, 聽聞大約1X個位左右, 7X多人爭一個, GOOD LUCK!

想問TSL的家長問卷是英文問,但你是否都用中文作答,咁樣會不會被降分?

原帖由 LHKHMum 於 11-6-16 01:40 發表
想問TSL的家長問卷是英文問,但你是否都用中文作答,咁樣會不會被降分?

唔見得! 我兩個小朋友當時考學校, 我都係用中文答, 咁我小朋友都考到呀!

請問今年陳守仁幾時開始派表報2012-2013 (p1)
Hello, MY NAME IS ~~~ OSCAR ~~~

醒目開學勳章

年年都是網上報名,跟住去學校查文件
通常在8月份開始啦
如果你有去他的簡介會,那會有很清楚的schedule
他的安排是很有效率的

原帖由 rositacmy 於 11-6-21 13:51 發表
請問今年陳守仁幾時開始派表報2012-2013 (p1)

唔好意思,新手有幾個問題:

1) 蕭阿姨,請問你女兒在哪裡讀幼稚園 (不想公開可 PM)?她的英語一定很掂!有其他方法補英文嗎?你跟她在家說英語嗎?

2) 似乎你試那些學校,大多數都會以英語 interview? 看來有些環節是用廣東話,對嗎?有沒有用普通話的?

3) 是可漁翁撒綱式報直資嗎?這會影響統一派位的中獎機會嗎?一般私小及直資學校的 interview 及放榜的時間表是怎樣的?

先謝!

1) 蕭阿姨,請問你女兒在哪裡讀幼稚園 (不想公開可 PM)?她的英語一定很掂!有其他方法補英文嗎?你跟她在家說英語嗎?
[答] 呵呵...其實上bk上得耐既都知我兩個小朋友讀咩幼稚園, 所以都冇咩所謂公開唔公開囉...我小朋友崇真小學暨幼稚園的上午主流班

2) 似乎你試那些學校,大多數都會以英語 interview? 看來有些環節是用廣東話,對嗎?有沒有用普通話的?
[答] 廣東話一定有, 係多定少je。普通話反而好似冇乜。

3) 是可漁翁撒綱式報直資嗎?這會影響統一派位的中獎機會嗎?一般私小及直資學校的 interview 及放榜的時間表是怎樣的?
[答] 魚翁撒網報直資是可以的, 只要出錢+花時間去interview就得。但如果有一間直資比位你, 而你又要左的話, 你就冇得再參加大抽獎(即統一派位)了。
私小直資都係小朋友讀高班時的9-10月開始報名, 10月-11月面試。但有d勁早, 好似音小/優才果d, 讀緊k2時既6月左右已經開始interview了。如果你有考呢d直資, 而接受左佢比你既學位, 咁你就連第一次計分既自行分配學位都唔洗唸了。反之, 私小就要自己問清楚仲可唔可以參加大抽獎。
至於公佈結果, 有d學校遲, 有d學校早, 但好多都會大約係11月政府公佈自行分配果位左右就出成績。

先謝!
[答] 唔洗客氣! 有咩再問, 呢樹好多人肯答你的! ^^

蕭阿姨,謝謝你回答!

想再問多一點點:

1) 你所報的直資及私小面試是否多數發生於星期六?

2) 你沒有報 TT 的國際或主流班小一??會 recommend 嗎?TT 幼稚園主流班英文都那麼好?有沒有再補?

3) 明白了,即係你一開始便決定了行直資或私小路,沒有玩政府的派位遊戲?

謝!

想再問多一點點:

1) 你所報的直資及私小面試是否多數發生於星期六?
[答] 1st interview印象中係好多星期六, 而且上年10月有個星期六係公眾假期, 所以好多都谷埋同一個星期六, 好彩時間冇撞囉。

2) 你沒有報 TT 的國際或主流班小一??會 recommend 嗎?TT 幼稚園主流班英文都那麼好?有沒有再補?
[答] 我冇報, 因為太貴, 兩個小朋友要成萬蚊, 不如供樓好過供佢讀私校 :p 。不過我都十分之喜歡崇真小學的, 語言環境一流! 主流幼稚園都係net teacher教的, 冇係外面補習/學英文, 但屋企都會講/聽+閱讀。

3) 明白了,即係你一開始便決定了行直資或私小路,沒有玩政府的派位遊戲?
[答] 我有玩的, 第一輪自行派位我都有交form架。不過之後直資收左, 而我又接受offer, 就唔需要同政府玩落去了。