用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 國際音標 IPA 課程
go

國際音標 IPA 課程

我個仔最近學IPA(國際音標 ), 因為小學要用到, 所以提早俾佢學左先, 上到小學就唔駛怕跟唔上, 佢學左之後, 發音準確左好多, 同埋好多字需然唔識解,都可以靠拼音讀倒出黎 ,好有用!! 而家學phonetic 係催世, phonics 已經唔入流架喇, 快d轉喇各位家長

嘩, 我中一時先學phonetic, 依家d小朋友真係學得早學得快....以我觀察囡囡的資質依家就真係未能學到phonetic...
你小朋友好叻呀....

原帖由 vans519 於 11-3-24 15:47 發表
我個仔最近學IPA(國際音標 ), 因為小學要用到, 所以提早俾佢學左先, 上到小學就唔駛怕跟唔上, 佢學左之後, 發音準確左好多, 同埋好多字需然唔識解,都可以靠拼音讀倒出黎 ,好有用!! 而家學phonetic 係催世, phonics  ...

你個仔讀小  ??
我個女小二.學左15堂..我覺得一般.唔知係唔係太細...
我反而現在想俾佢學phonics.....都唔知點????

i think phonetics is a bit too difficult for junior primary students. if someone below 10 can manage phonetics, it's really something.

我試過teach幾個k.3 既小朋友, 佢地係吸引得慢, 但學完無問題; 仲試過一個p.2 既, 3個月學識最基本既。
宜家仲教緊自己e生仔, 佢覺得好好玩tim!!

其實家長唔使太驚小朋友既吸收力, 因為佢地既腦袋吸收程度遠比我們想像中快!

I want more information for 國際音標 IPA 課程. Anyone can pm me??
但願吾兒愚且魯, 無憂無患到公卿! :-P