用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 男仔增高食生田匕還是熟田匕
樓主: ping333
go

男仔增高食生田匕還是熟田匕   [複製鏈接]

你們不說我也不知道食田七可以增高, 請問小一的男仔食, 會令到小朋友提早發育及早熟嗎??

回覆 19# 叮噹2000 的文章

請問哪裡可以買到熟田七?中藥鋪個d好像都是生田七。

國貨公司有熟田七粉賣.

原帖由 DouMiMa 於 11-11-6 23:06 發表
請問哪裡可以買到熟田七?中藥鋪個d好像都是生田七。

你會比你仔女食幾耐呀?
我仔不知不覺第三樽啦
早晚一粒

原帖由 noelching39 於 11-3-26 15:37 發表
我都比過仙草x增高丸亞女食,我唔係華潤堂買,而係直接去批發商買,因批發商同我好近,行路都係幾分鐘。但係要一次買 6 樽先有得平,價錢係每樽 $168 !
不過,其實我係想買比亞仔,但係!批發商男仔藥一直缺貨,所以係華潤堂買過幾次比 ...

should be 熟田七. 生田匕 is for adult. I sorry ,for me.: i dont like 田七片. you can buy i 熟田七 in kowloon city. (the chinese medical shop alway have many many people in here). i cook it once a week. the way is
熟田七 + don sum + lung eye + pork + water  steam 3 hours. is good for my son because i like natual food more..  sorry my english is weak and my chinese is poor and hope that you may understand what I said.

根據裕華國貨中藥部的職員所說,熟田七其實是生田七用酒製過之後而成,在裕華有大陸出的紙盒包裝,凡放在玻璃瓶內的都是生田七。
他說熟田七有強效去瘀功能,是給極度虛寒的老人用的,小孩其實不太適合。
名校差生的故事
http://BillCheng.com

回復 noelching39 的帖子

Hi bk mom,
請問你仔仔吃了田七片有效嗎?因我都想給我仔今年已十五歲吃,安全沒副作用嗎?
Thanks!

我今曰係華潤堂見到淮安 $430/250粒一樽, 現在買兩樽有8折。
有冇人可以分享下食咗有冇效因為我想俾個仔試下。

回復 anita312 的帖子

我都想知

請問有冇男仔食咗仙草x增高丸有冇效呀?

各位bk媽媽, 請問你地仔女食左田七片有用嗎? 我兒子小五, 得128cm咋, 好擔心好擔心,女仔就無咁擔心, 男仔就好大鑊, 而家睇上去真係似小二,小三. 出年去in中麻煩你地update下而家你地仔女狀況呀, 唔該哂~

回復 hhma 的帖子

hhma

食左三槫見效嗎?

回復 tracy668899 的帖子

tracy

你的個仔甘細, 千其唔好別田7, 會提早發育, 小5係128, 真係細粒左D. 我個仔以前細個又唔食野, 又係唔訓, 超細粒, 很瘦見到排骨. 最後佢狂食肉, 又吃飯, 13歲有168CM, 又肥到隻豬一樣.不過係班裡只係中等高. 早D訓有用.

回復 catcatmom 的帖子

Catcatmom,

好在你提下我, 我重想比田7阿仔食tim. tks~  咁你仔仔係幾時肯食好多肉呀? 我知道早瞓好, 但係阿仔d濕疹好勁, 所以早瞓成日都瞓唔到, 有時真係好累好累至瞓到........唉! 我真係好擔心, 重話要去in 中學, 我怕d人以為我in 小學咋~ 點算好呀?

jaci  升中面試時, 身高可能不及人, 但不要輸了自信  發表於 12-6-14 00:01
jaci  到了發育期, 他就會變得好大食, 盡量給他有營養的食物, 自然就變得高高大大  發表於 12-6-13 23:57
jaci  若不能早點睡, 就多做運動, 如籃球, 游水等; 多吃含蛋白質及鈣質的食物也有幫助  發表於 12-6-13 23:55
jaci  每人開始發育的時間都不同, 只要好好把握那幾年, 身高應該不會太矮, 而且我覺得越遲發育反而越高  發表於 12-6-13 23:52

catcatmom 發表於 12-6-9 13:39
回復 tracy668899 的帖子

tracy

我果囝都係好細粒 ?
點樣可以令到佢可以狂食肉,呀 ?

各位一定要佢狂做運動, 令佢訓到好O林隻, 係好有用, 訓到火"足" , 都起唔到身, 就會高, 成日訓得唔林, 想高都難D架. 啦! 到14/5歲, 覺得佢停滯不前去高, 開始唔多好高,先至最後出殺手簡"田7", 做後衝線. E+千其唔食, 食左提早, 高興一輪, 過多兩年,就停高, 你就訓左係度CRY.

catcatmom 發表於 12-6-17 00:06
各位一定要佢狂做運動, 令佢訓到好O林隻, 係好有用, 訓到火"足" , 都起唔到身, 就會高, 成日訓得唔林, 想高 ...

我覺得吾食肉係好難長高&肥, 我仔仔都係好細粒, 食野好小.

回復 mabel0809 的帖子

Hi mablel0809,
我今曰都買咗3盒試下(有9折), 你個女食咗一段時間, 唔知有冇效呢?

回復 ping333 的帖子

我谷仔仔増高有2樣食物
1.我去中藥店買,一大粒,然後他們會幫你磨成粉,
  頭幾次,用田七粉沖瘦肉汁,飲,=====頭幾次去瘀傷,
過幾次後,就用田七粉+淮山煲猪展隔水"等'========増高

2.一星期最少吃2次牛肉,/煲牛骨湯,
到宜家我都keep住吃牛肉

仔仔向180cm進軍,希望得啦,
‹ 上一主題|下一主題