用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 男仔增高食生田匕還是熟田匕
go

男仔增高食生田匕還是熟田匕  

我仔13歲,只得148cm,剛開始發育,未變声,唔知食田匕有否幫助,食過幾次烏雞煲生田匕,知我是否搞錯了,應該是用熟田匕,平時有飲奶,跳繩,10點半睡.

原帖由 ping333 於 11-3-22 16:17 發表
我仔13歲,只得148cm,剛開始發育,未變声,唔知食田匕有否幫助,食過幾次烏雞煲生田匕,知我是否搞錯了,應該是用熟田匕,平時有飲奶,跳繩,10點半睡.
我好明白你,你所急的也是我急的,最要命的我女兒是妹妹,她比哥哥還要高!我的兒子 153cm ,13.5 歲,跟你兒子差不多!我聽 bk 媽咪講買了一隻叫淮安田七片給我的子女吃,不過是熟田七,在華潤堂買,大概 $4xx,有250粒,早晚一粒,好過好自己煲湯咁麻煩呀!他們差不多吃完一樽,沒有好明顯高很多,都有高到!反而哥哥鼻敏感好多了!
淮安熟田七的包裝盒寫住「促進少年發育,常服強壯高大」,我會一直給他們吃,幫到幾多得幾多,高不了,對身體都好呀!
還有!我在工展會買的,所以價錢平得幾多下!
順便一提,我還買了生田七給我老公降血壓!真係有唔錯的效果!

我仔都吃咁,擔心有副作用, 吩咐佢唔舒服就
停!始終是藥.

原帖由 noelching39 於 11-3-23 13:44 發表
我好明白你,你所急的也是我急的,最要命的我女兒是妹妹,她比哥哥還要高!我的兒子 153cm ,13.5 歲,跟你兒子差不多!我聽 bk 媽咪講買了一隻叫淮安田七片給我的子女吃,不過是熟田七,在華潤堂買,大概 $4xx,有250粒,早晚一粒,好過好自己 ...

請問幾多歲開始食?

原帖由 aachan2250 於 11-3-23 14:49 發表
我仔都吃咁,擔心有副作用, 吩咐佢唔舒服就
停!始終是藥.
我無當田七係藥,只當佢係保健食品,等於同靈芝、淮山、百合、蓮子......無分別,所以我食得好安心。食了不等於唔會病,其間我仔女都會有發燒感冒過,尤其我個女燒得很高,我只同佢地睇中醫,好快就好了!我相信田七幫他們做好墊底工作!更大的信心是我老公食了一段時間(由工展會到而家差不多有3個月),血壓真係降低左!
我有時諗可樂可以日日飲,咁田七日日食應該無問題掛!

原帖由 sam/josh 於 11-3-23 17:39 發表

請問幾多歲開始食?
佢地話  2 歲以上可以吃。

回覆 1# ping333 的文章

我就食仙草X, 增高丸

原帖由 noelching39 於 11-3-24 08:24 發表
佢地話  2 歲以上可以吃。

thx

我老公都有血壓高,想知妳買邊隻牌子田匕?邊到買?$$?

你講個d, 中醫角度, 全部都係藥.  佢地話羅漢果都係藥
我都驚個d中成藥唔知可唔可以食(我地全家只睇中醫)
不過你講呢句好正"我有時諗可樂可以日日飲,咁田七日日食應該無問題掛".
我諗我會考慮一下.

原帖由 noelching39 於 11-3-24 08:22 發表
我無當田七係藥,只當佢係保健食品,等於同靈芝、淮山、百合、蓮子......無分別,所以我食得好安心。食了不等於唔會病,其間我仔女都會有發燒感冒過,尤其我個女燒得很高,我只同佢地睇中醫,好快就好了!我相信田七幫他們做好墊底工 ...

原帖由 LLMUMMY 於 11-3-24 13:02 發表
我就食仙草X, 增高丸
我都比過仙草x增高丸亞女食,我唔係華潤堂買,而係直接去批發商買,因批發商同我好近,行路都係幾分鐘。但係要一次買 6 樽先有得平,價錢係每樽 $168 !
不過,其實我係想買比亞仔,但係!批發商男仔藥一直缺貨,所以係華潤堂買過幾次比亞仔,直到買左田七片,就兩個都食田七片!
我亞女已經有 161cm 啦!再高多 2cm ,我就心滿意足,雖然唔係好高,但係我自己好矮,唔好太過貪心!

原帖由 唐老鴨kk 於 11-3-24 20:42 發表
我老公都有血壓高,想知妳買邊隻牌子田匕?邊到買?$$?
我老公食過樂道x七同食梗淮x田七的金牌田七,都係工展會買,所以有平。我建議買淮 x 田七,因樂道有做下廣告,所以比較貴!華潤堂有得賣,價錢都好似 $4xx 一樽,因我工展會一次買左生、熟田七,每樣幾樽,實際價錢唔記得啦!
重有如果近上環,直接總公司買,重平 d !

補充一下,降血壓係食生田七呀!

原帖由 hhma 於 11-3-25 10:40 發表
你講個d, 中醫角度, 全部都係藥.  佢地話羅漢果都係藥
我都驚個d中成藥唔知可唔可以食(我地全家只睇中醫)
不過你講呢句好正"我有時諗可樂可以日日飲,咁田七日日食應該無問題掛".
我諗我會考慮一下 ...
多謝指正!因為佢地食田七唔因醫病而食,所以我當只是食一些食療價值的健康食品而已。我都只睇中醫,頭先我問亞女,問佢有幾耐無睇西醫,佢話小一到而家都無睇過,佢而家 12 歲啦!

原帖由 noelching39 於 11-3-26 15:43 發表
我老公食過樂道x七同食梗淮x田七的金牌田七,都係工展會買,所以有平。我建議買淮 x 田七,因樂道有做下廣告,所以比較貴!華潤堂有得賣,價錢都好似 $4xx 一樽,因我工展會一次買左生、熟田七,每樣幾樽,實際價錢唔記得啦!
重有如果近 ...

Hi noelching39,

請問生、熟田七喺唔喺都有助長發育的功效? 女子食邊樣好呢? 要食幾長時間?

Thanks!

Thanks!

今日去睇過田七片, $430, 買4送一, 抵唔抵?

請問熟田匕在那裹可以買到呢?因我問過好多間中葯房都無熟田匕,我想買來磨粉比小朋友食,因唔想買葯片怕佢裹面唔知溝什麼成份,買即磨會有信心D。

我上網查過,淮安田匕是桂林淮安天然保健公司出,它介紹生 熟田匕都可以幫助長高,強壯身體,而且我曾經在圖書館看到一本香港中醫師(唔記得叫甚麽名)寫的食療書,介紹生育緩慢,身高偏底者的食療是:生田匕片3錢+小烏雞公+紅棗+葱+薑+米酒+鹽放入雞肚蒸2小時,過我自已就要來煲湯,今天我去過華潤堂問,她介紹熟田匕,我再問不是生田匕嗎?她講也可以,不過我還是不放心小朋友每天吃,自已用田匕煲湯安心D,又可吸收營養,唔放心果D藥有無加左其它東西入去,就象D减肥藥.