用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如直資學校把學生資料send了去教統局, 是否自行一定無機 ...
go

如直資學校把學生資料send了去教統局, 是否自行一定無機會?

因收到津貼學校面試信, 如直資學校把資料send了上教統局, 是否沒辦法只可選直資呢?

一定無 ! 因為你接受直資offer時要簽一份文件 , 代表放棄中央派位(包括自行分配學位) !

原帖由 meyonw 於 11-3-21 21:04 發表
因收到津貼學校面試信, 如直資學校把資料send了上教統局, 是否沒辦法只可選直資呢?

原本以為無得interview, 突然收到信, 明天打電話去問吓直資學校睇吓佢地交了資料未?

是否放棄直資學位? 再參加大抽獎? 煩惱!

原帖由 meyonw 於 11-3-21 21:36 發表
原本以為無得interview, 突然收到信, 明天打電話去問吓直資學校睇吓佢地交了資料未?

是否放棄直資學位? 再參加大抽獎? 煩惱!

meyonw

如您指是通知有得 in , 吾係通知收生結果 , 所以您吾去見或通知她們不見就得 .

原帖由 Carmen2004121 於 11-3-21 22:07 發表

meyonw

如您指是通知有得 in , 吾係通知收生結果 , 所以您吾去見或通知她們不見就得 .

不好意思, 我說得不清楚! 其實是收到九華面試信(我以為無希望), 但阿仔已經在另一間直資交了留位費, 我怕直資學校已經將註冊名單交上教統局(今天問過了,未交上去), 現在煩緊是否應取回學生資料表, 去參加大抽獎呢!

其實係未全港ge直資都係同一deadline 交資料表上教育局架,會約係幾時哩?

如果你很有信心in完九華實有得入 , 你就應該立即去dss學校取回小六紙同承諾書(我唔肯定佢肯唔肯比番你 , 多數比的 , 但亦有可能已send回教育局) !
但是你肯定九華實有得入 ? 你都係in啫 ! 人地dss肯定收你喎 ! 呢個決定 , 你真係要想清楚 ! 世上沒有兩全其美的 !

原帖由 meyonw 於 11-3-22 11:51 發表

不好意思, 我說得不清楚! 其實是收到九華面試信(我以為無希望), 但阿仔已經在另一間直資交了留位費, 我怕直資學校已經將註冊名單交上教統局(今天問過了,未交上去), 現在煩緊是否應取回學生資料表, 去參加大抽獎呢! ...

原帖由 katielui 於 11-3-23 23:47 發表
如果你很有信心in完九華實有得入 , 你就應該立即去dss學校取回小六紙同承諾書(我唔肯定佢肯唔肯比番你 , 多數比的 , 但亦有可能已send回教育局) !
但是你肯定九華實有得入 ? 你都係in啫 ! 人地dss肯定收你喎 ! 呢個 ...

多謝你的意見! 我都會照比佢去面試, 阿仔覺得這間津校比較好, 可能會多啲同學一起讀, 但我應該不會向直資取回資料表, 班主任話若果放榜後, 仍然想讀這間津校, 可以試吓叩門.

回覆 8# meyonw 的文章

我係你就即刻作出決定,一係放棄直資,一係放棄九華。免得兩頭唔到岸。
因直資校一將收生名單呈上,你連大抽獎都沒份,到你叩門時大把學生填第一志願又走來叩門,到時你話人地會收邊個。

你學校的班主任所提的方法是最好的 ! 一於in好d , 放榜後扣門 , 祝成功 !

原帖由 meyonw 於 11-3-23 23:57 發表

多謝你的意見! 我都會照比佢去面試, 阿仔覺得這間津校比較好, 可能會多啲同學一起讀, 但我應該不會向直資取回資料表, 班主任話若果放榜後, 仍然想讀這間津校, 可以試吓叩門. ...

多謝你們的意見!