用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全港成績排名緊要定面試表現緊要?
go

全港成績排名緊要定面試表現緊要? [複製鏈接]

你地覺得全港成績排名緊要定面試表現緊要?
報名時已感覺到佢地淨係想要小朋友的班內排名和全級排名,又話要等教育局出排名後才出interview list,其他課外活動、獎狀等好似唔係唔緊要!
   0    0    0    0

原帖由 goodenough 於 11-3-21 16:01 發表
報名時已感覺到佢地淨係想要小朋友的班內排名和全級排名,又話要等教育局出排名後才出interview list,其他課外活動、獎狀等好似唔係唔緊要! ...

將心比己, 如果你係校長, 你會睇重邊樣?

我都好想知面試重要還是成績重要呢?
我估, 應該成績重要d, 因為公開試係要做卷叻d嘅學生(即是成績好d), 我覺得有些學校面試只係門面功夫咁, 其實已經預咗收/唔收.

原帖由 goodenough 於 11-3-21 16:01 發表
報名時已感覺到佢地淨係想要小朋友的班內排名和全級排名,又話要等教育局出排名後才出interview list,其他課外活動、獎狀等好似唔係唔緊要! ...

全港成績排名緊要!

回覆 3# alice44 的文章

首先一定排名,後証書,獎項,因為先計分,才可以有interview.

請各位指教,其實教育局點樣將全港學生排名?一間名校的學生和一間屋邨學校的學生,同樣考第一,程度分別已很大,究竟用咩方法呢?呢D資料係咪保密,只得教育局和中學校長知,方便選生呢?

回覆 7# mask2010 的文章

中一分班試,其實是全港學生在 7 月 14 日 同時應考「中一入學前香港學科測驗」,這個考試決定你是否要在中學入讀輔導班,同時又會影響小學排名,影響師弟師妹的將來派位,因教育局用它來調整學生成績。

如以我自己身邊d case.係全港個排名重要好多~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

過來人身份,眼所見,耳所聞,百份百以成績為首要,成績No.1,無任何奬項或活動都唔緊要,起碼你已打低學校所有人,如果踫上全部都是第1才睇其他和面試.
只有另外,就係入到甚麼香港代表隊或拿到甚麼國際奬項.
當然啦,上到名牌中學唔代表未來仍有優勢(如果畢唔到業或係底果層).

自行interview, 對方坦言小朋友係interview己得分, 但問到機會率, , 對方又係答果句, 要睇埋次第有冇同學比你好.  即等於話你聽就算interview點好, 取錄與否是以次第為主.

最慘係我又唔知小朋友的全港成績排名,連學校係教育局心中值幾多分又唔知。就算係學校考第一都唔知排名次。學校近年無人報過皇仁,連d老師都唔敢比意見你,因為真係無先例。

全港成績排名緊要定面試表現緊要?

全港成績排名緊要定面試表現緊要?
      兩樣唔會差好遠,不過面試表現好注埋禮貌、談吐舉止,唔可以小看。
      全港成績排名只係參考指數其一,最重要係要掌握好內容。

問題係成績是用Pre S1統計出來,不是自己的真正表現

係家長角度就係,但係中學角度就"全港次第"足以反影學生水準!無得拗!

原帖由 jessimm 於 11-3-23 12:48 發表
問題係成績是用Pre S1統計出來,不是自己的真正表現

用"全港次第"排成績無問題

問題係用什麼計法去出"全港次第"

學我老公話,用番好耐以前"升中試"就最公平,自負盈虧,考果個公開試成績就係自己享受番,唔受任何師兄師姊影响!當年全部考生可以自由選擇報考全港中學,亦唔受地區限制.

原帖由 jessimm 於 11-3-24 10:29 發表
用"全港次第"排成績無問題

問題係用什麼計法去出"全港次第"

原帖由 goodenough 於 11-3-22 00:34 發表
中一分班試,其實是全港學生在 7 月 14 日 同時應考「中一入學前香港學科測驗」,這個考試決定你是否要在中學入讀輔導班,同時又會影響小學排名,影響師弟師妹的將來派位,因教育局用它來調整學生成績。 ...

goodenough,

多謝你的資料,依家清楚好多啦!不過,個人認為個機制唔係好公平,但係無法,大家都要跟遊戲規則玩。

我細仔間小學當年考之前重要求返小學"特訓"添, 不過撞時間冇返去"特訓"............
‹ 上一主題|下一主題