用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Repeat P.5 好唔好 ?
樓主: Bonnie
go

Repeat P.5 好唔好 ?

我小朋友讀緊民生小學P.5, 以我所知就係P.5有二十個repeat位----- 一班有35人, 全級P.5留二十個, 其他十五人就分去其他班(六班減成五班), 所以P.5是5A,5B,5C,5D,5E,5F, P.6是6A,6B,6C,6D,6E, 咁樣就大概呢度一半上民中la. (仲有民中今年開始縮咗一班), 競爭仲大, 所以要好努力至得.

想請教一下
活動教學及傳統教學有多大分別?
我女讀緊傳統教學, 但我覺得, 佢好似比較適合活動教學, 因佢不能死讀書那種,
但我對活動教學一知半解,
所以想請教一下.
有家長曾說過. 活動教學更差. 不應轉讀..

原帖由 Bonnie 於 11-3-22 09:13 發表
培正都收五年班插班..應該無問題..

呀仔嗰班都有幾個留班生..

所以我心大心細..想佢讀多一年 P.5.

佢4年班由政府學校(活動教學),
轉咗去私校-民x書院 (傳統教學)..

呢2年..佢都唔多開心...
因呢間小學..實在太 ...

系 KLN OR HK民生?

原帖由 kaayee 於 11-4-1 01:56 發表
我小朋友讀緊民生小學P.5, 以我所知就係P.5有二十個repeat位----- 一班有35人, 全級P.5留二十個, 其他十五人就分去其他班(六班減成五班), 所以P.5是5A,5B,5C,5D,5E,5F, P.6是6A,6B,6C,6D,6E, 咁樣就大概呢度一半上民 ...

我小朋友讀緊民生小學P.5, 以我所知就係P.5有二十個repeat位----- 一班有35人, 全級P.5留二十個, 其他十五人就分去其他班(六班減成五班), 所以P.5是5A,5B,5C,5D,5E,5F, P.6是6A,6B,6C,6D,6E, 咁樣就大概呢度一半上民 ...

只有一半可以升中?我以為直升

只有一半可以升中?我以為直升

回覆 1# do-re-me 的文章

九龍民生.

中學減班後大概得番一百五十個位, 減十個留班位, 再有三十幾個自行收生位(即學校可選其他學校的學生), 再有唔知幾多個%學位要留比大抽獎, 所以大概要考全級一百名內的學生才有機會升上中學, 而六年級大概有208人, 所以就得出有一半民小上民中這條數.