用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Repeat P.5 好唔好 ?
go

Repeat P.5 好唔好 ? [複製鏈接]

如題..怕佢上咗 P.6 跟唔上 ...
   0    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 Bonnie 於 11-3-21 13:28 發表
如題..怕佢上咗 P.6 跟唔上 ...

p.5 有得repeat?
甘呈分試未有兩次機會?

應該P.5無得留班. 以前我讀書時, 最遲小四之前就有得留, 之後就無, 唔知現時係唔係, 但應該無得留.

但係可以再考多一次呈分試? 不如你問吓班主任可行嗎?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

我囝小五,同班都有一個留級生,但我地係私校,可能有d唔同。

培正都收五年班插班..應該無問題..

呀仔嗰班都有幾個留班生..

所以我心大心細..想佢讀多一年 P.5.

佢4年班由政府學校(活動教學),
轉咗去私校-民x書院 (傳統教學)..

呢2年..佢都唔多開心...
因呢間小學..實在太傳統...
小朋友最好唔好有太多創意..
只要聽聽話話..做個好學生..
按老師吩咐去做就OK..

我真係好後悔幫呀仔轉咗入呢間學校!
好似害咗佢咁....

原帖由 Bonnie 於 11-3-22 09:13 發表

因呢間小學..實在太 ...

咁佢都要上中學o架啦! 中學大多都係傳統教學, 應該現在開始習慣下, 如果唔係上中學咪好慘囉! 除非你會幫佢報讀國際學校囉!

我也認識小朋友在這校過了九年(幼稚園+小學),到升中唔知係好彩定唔好彩,派左去另一間中學,依家開心好多,重拾自信心。

原帖由 Bonnie 於 11-3-22 09:13 發表

我有 2 個 friend 都係咁..民幼上民小...佢中學放民中係好後 (5 位之後) .點知都係派民中....但佢哋都無要..而去考其他...結果2 個都搵到 band 1 英中 ...

yes.....

原帖由 CrabPincers 於 11-3-21 13:38 發表

p.5 有得repeat?
甘呈分試未有兩次機會?

我女有病...果時教育局話,唔留得... 我問佢咁係咪要有事,要入院長住,就黎死先得,佢暗示係囉...佢話,只要個學生一入左個升中系統,就好難留到班...

醒目開學勳章

原帖由 Sindy 於 11-3-22 14:33 發表
我女有病...果時教育局話,唔留得... 我問佢咁係咪要有事,要入院長住,就黎死先得,佢暗示係囉...佢話,只要個學生一入左個升中系統,就好難留到班... ...

我既information 都係甘
除非係私校, 佢地見到個學生呈分試考得吾好, 已經即刻同家長聯絡, 要求學生repeat.........一個學生只可以呈一次分.......
個個呈分試考得吾好走去repeat?
私校收插班, 吾=係比收repeat 學生

原帖由 CrabPincers 於 11-3-22 14:54 發表

我既information 都係甘
除非係私校, 佢地見到個學生呈分試考得吾好, 已經即刻同家長聯絡, 要求學生repeat.........一個學生只可以呈一次分.......
個個呈分試考得吾好走去repeat?
私校收插班, 吾=係比收repeat 學 ...

我女果時,小六搵到學校收架啦...教育局班PK,比壓力學校,我有取錄信都無用....逼學校拒絕我,我當時都無謂令學校難做....

你已話你仔讀得唔多開心, 你仲叫佢讀多一年, 靠害咩

原帖由 Bonnie 於 2011-3-22 09:13 發表

醒目開學勳章

原帖由 Sindy 於 11-3-22 14:59 發表

我女果時,小六搵到學校收架啦...教育局班PK,比壓力學校,我有取錄信都無用....逼學校拒絕我,我當時都無謂令學校難做....

下, 甘pk?
我只係知, 我女以前學校, 小五吾收插班, 亦吾比repeat

原帖由 CrabPincers 於 11-3-22 15:30 發表

下, 甘pk?
我只係知, 我女以前學校, 小五吾收插班, 亦吾比repeat

就係咁PK(教育局),你亦奈佢唔何,我一心預左,取錄信都收左,仲坐定粒六添.....點知講乜都係假

我識有個游水叻既囡囡, 佢媽咪為同佢考Kln名校, 係大埔田XX讀完P5, 暑假後插入油天再讀P5.

原帖由 CrabPincers 於 11-3-22 15:30 發表

下, 甘pk?

吾系 WO... 我小朋友讀津貼小學
阿仔 P.5 升 P.6 時有同學仔留班 REPEAT P.5 ... ar!

我都識人轉校repeat P5, 我之前都以為唔可以再呈分的 !

i meant repeat P.5 - 當然唔係响民 X 書院啦..佢有個同學..啱啱P.5 下學期由民 X 書院轉咗去第二間私校..

香港教育制度....係有好多可能嘅..
‹ 上一主題|下一主題