用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 仔女有做髗骶骨0既家長...
樓主: owl_2046
go

仔女有做髗骶骨0既家長...

我都想了解一下这方面的資料,可以PM俾我嗎? 非常感謝 !

唔知你係咪想我PM比你? 你參考下.

原帖由 溥溥 於 11-6-11 21:57 發表
我都想了解一下这方面的資料,可以PM俾我嗎? 非常感謝 !

點解會喺你背脊發功?係咪教埋你點幫個仔做呀?
    治療師叫我合埋眼抱住亞仔, 佢就一手係我另一手係亞仔背脊"發功"佢話有時小朋友太喊係好須要媽咪支持及比"正能量"我只知道佢按完後有一股"氣"係我背脊唔散...髗骶骨唔同其他3T, 可以自己教, 佢有教我一D簡單按摩及穴位按壓.

你覺得其實你個仔咸得勁係因為佢唔鍾意俾人襟住吖,定係因為治療師按中部位而有大反應?(即係好似腳底按摩按中穴位咁!)
   兩樣都有關係, 亞仔瞓/座係度, 都係比佢壓住, 但我仔反抗得唔會太勁, 加上每次都有我/爸爸/工人幫佢鎮定情緒...另外個治療師每次唔係攪我個仔個頭就係個口, 呢兩個都係佢死穴, 點會唔喊得勁.

咬到手指?乜個治療師無預防咩?
   最初兩次亞仔唔比佢隻"介子"入口, 佢就冒險唔帶以致比我個仔咬到.

咁而家係咪仲有做口呀?
   近來開始都主力做口.

有無話做幾多堂?
   我無問過佢, 但我會比個仔繼續.

我嗰個差唔多次次主要做口,為咗避免治療師訓覺,唯有連阿仔都唔俾佢訓,訓定覺先去.
   其實個治療師真係冇咩可能會瞓著, 因你見到佢隻手係活動緊. 你個仔做口冇喊咩? 你個仔點會瞓著?

開始無乜信心!同埋治療師從來都無叫我幫手襟住阿仔喎!
   你係邊間做緊? 其實我個治療帥都冇叫我禁住, 只係叫我拖住個仔隻手支持佢.

回覆 1# ikebukuro 的文章

Can you PM 治療師的資料給我嗎 ?

[email protected]

你果個係男定女?
我仔個治療師講, 按口係好痛, 因好似一下一下錐落個口度. 我又唔明你個仔咁好野, 按口都瞓得著 ~_~

原帖由 ikebukuro 於 11-6-14 02:17 發表
我咪喺你嗰間做囉,不過係另一個治療師啫嘛!
頭兩次我個仔都無訓,第三次左右,佢做到一半就訓着咗,之後我就約一D佢午睡時間嚟做,結果真係每次都訓着,因為頭兩次佢喊到死去活來咁,見到好心噏,所以我咪諗住訓咗都好,一來佢唔駛喊爆 ...

我朋友個仔做又係喊得好慘好大聲……

原帖由 owl_2046 於 11-3-21 10:06 發表
我仔做親個頭都喊得好慘, 你地仔女做緊時會唔會喊?

Olima, owl_2046

請問可以俾d資料我嗎?我都想俾我仔試下。

以下兩位我已PM左比你地.

另外想提下, 我個仔做左髗骶骨後, "touch wood" 體質都改善左, 由其以前的超級鼻鼾都已消失得7788

owl_2046 :

Hi, owl_2046, I would like to know more about this treatment, can you send me the related ilnformation to my email address: lihongfei.tracy@gmail.com, thank you so much!

can you please pm me, wanna know more
[email protected]

回復 8# owl_2046 的帖子

Dear owl_2046,

可否告知 髗骶骨治療的資料給我..

thanks

Be strong

回復 29# olima 的帖子

HI olima,

有沒有做 口呢 ? 你的仔仔有沒有哭 ?

Dear owl_2046,

I would like to try this therapy for my son, would you mind PM the address of the therapist for me please? Thank you very much!

Almonmon

我囝囝做了12次,做多2次package會完,我會暫停一下。

整體而言,進步是有的,但不算顯著,我主要針對兒子三大問題︰1)恐懼、驚青;2)負面情緒;3)體能。以前街上有人派傳單給我囝囝,我囝囝會好驚,有時會發脾氣,「點解要派俾我﹖」等巴士有人跟我或他傾偈,他又會很不自在,表現成惶成恐,我囝是高功能a仔,同佢解釋一些事情他大多明白,但唯獨這些東西他就是說極都...做了髗骶骨治療後,這些情況有改善,連帶一些負面情緒也好了,大肌也有少許進步,小便次數也多了(從前很少次),但他最近參與兩次表演(他一直很怕表演)也未算成功,這也令我有點失望。

治療師說,我囝情況不算嚴重(相比他一些客人如患腦麻痺),做10幾次就ok,10多次治療中,約有一半有做口肌,治療師說做口就像窒息一樣,很辛苦,但屬必然過程,要他釋放自己,其餘時間就是按頭、頸及腰椎,這些位置緊,有抑鬱的可能(頭及腰椎),同時可能專注力不好(頸)。我說我囝囝專注力都ok,治療師說我較好彩。

做髗骶骨前,做父母的必須有足夠的心理準備(做口肌),但也有些手法較溫和。有位NGO的PT跟我說,我囝做的治療師手法過激,他希望小孩能有所突破,曾經有學生做完後讀寫障礙改善了,但就出現行為問題,在課室裡走來走去。那PT說,她會建議用較溫和的手法做治療。

我囝的治療師(在YMT)也很FULL,過去10幾次我都沒有一個固定的时間表,另他跟這裡有幾位媽咪做的另一間(在CWB)也有一點關係。他說是他治好了CWB那間店的老闆娘,然後那老闆娘才開設一間治療中心,也請了另一些治療師及他師妹(出自同一個師傅)等,所以我囝治療師跟CWB店子的部份手法會相若。

希望以上資料可以幫到大家。

xixi1218  有沒有人知道有沒有溫和手法的髗骶骨?  發表於 12-5-22 11:52

olima,
我都想帶BB去試, 可以PM治療師的資料給我嗎? 謝謝.