用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 仔女有做髗骶骨0既家長...
樓主: owl_2046
go

仔女有做髗骶骨0既家長... [複製鏈接]

owl_2046:

可以給我治療師的資料嗎?
Thanks!

owl_2046,
謝謝回覆。

nokia6300,
囝囝第一次做治療已做口肌,治療師放手指進舌底,就話囝囝好驚,他說他不知道原因,但就檢查到他很驚,做完差不多50分鐘的口肌治療,有好多分泌物出來,他說是他的驚恐。他也問過我囝囝一些童年經歷,結論是可能最大的驚恐來自早產住在氧氣箱的10天...

第二次也做了近半小時口肌,治療師說檢查到他很「受委屈」,也問及我他跟家人的關係,但期後我想將「受委屈」改為負面思想也幾切合,因我囝囝(6歲)沒有一般孩子的童真,好老積,思想好負面,個人真是很驚青同「蛇瓜」,見一些經常見的姑娘也只是很靦腆地打招呼,以前以為是感統問題(大聲之類)及缺乏信心,但發覺並非一般治療可以解決...

囝囝已做了五次髗骶骨,人是活潑了,胆子好像也大了一些,但情緒仍是反反覆覆,治療師最近一次檢查口肌,說發現不到他好驚,但仍充斥很多負面情緒。

不算一面倒的差,而是反覆一點,時好時壞咁...

原帖由 ikebukuro 於 11-5-11 16:12 發表
請問各位做完口肌嘅頭三兩次後,小朋友會否脾氣及情緒都變得差咗?

回覆 22# olima 的文章

hi olima,

謝謝你回覆!我仔做了幾個月了,不過發現恐懼呢樣野系呢近排的事,當我提出了幾次唔同情況下,阿仔會出現一虐唔應該咁驚既情況比治療師後,佢系佢身上做了一些野已然發現到,而且系幾多,不過我又覺真系有好轉,口肌都有做,雖然阿仔識講野,不過唔系太清,但因同時阿仔都有st跟進,所以同期既進步都唔sure系邊方面既 output

不過治療師有提到,阿仔既恐懼會影響佢學習,呢樣我好buy的,所以同時我又同學校溝通多d希望比多d機會阿仔,加強佢自信

祝大家既小朋友都進步啦~

回覆 23# ikebukuro 的文章

我仔冇呀,不過會發現多左d較深層次既溝通

回覆 1# nokia6300 的文章

你是否也是在owl_2046那間做﹖

我囝在油麻地那間做,個治療師話囝好輕微,做10幾次就會好番,但願如此。

回覆 27# olima 的文章

不是,我仔在 heep hong 做緊的,同時配合埋健腦操,so far,樣樣都有進步~

hi olima

可否 PM 治療師的資料給我嗎? 謝謝!

原帖由 olima 於 11-5-12 09:09 發表
你是否也是在owl_2046那間做﹖

我囝在油麻地那間做,個治療師話囝好輕微,做10幾次就會好番,但願如此。

ikebukuro,

我囝囝剛六歲,我不敢說「效果」十分理想,初期真有些反覆,但現在情緒較穩定,連大肌也有顯著進步,從前他左腳單腳跳只有兩三下,但突然跳到10下,還會自動自覺去做(不知是否成功感使然),不用去迫;拍波也由從前四、五下去到10下以上,連老公都話進步不少。

sunnybee,

pm you already.

大家齊齊努力。

回覆 30# ikebukuro 的文章

Hi Ikebukuro,

其實本身阿仔語言都追回年齡,近來見佢理解力好左,一般唔系太深既字,詞語等,都唔需要刻意去學便自己懂得運用,如"不如","因為.....所以",呢d都已經用得好恰當了,多左好多假設性技巧,可以自己up下up下一d短姑事.....

阿仔既進步,我覺得系overall 系brain gym+髗骶骨既效果,幫佢去除一些我地看不到的障礙,所以平日學習時比以往順暢多了,雖然佢motor skill仍是有距離,但聽pt說,始終是一個低張小孩,呢樣野系冇野去改善,只要一直keep住做運動幫佢,打後日子應該沒很大問題

hi olima

已收到PM了, 資料很詳細, 謝謝!
大家一齊加油吧!

原帖由 olima 於 11-5-13 13:01 發表
ikebukuro,

我囝囝剛六歲,我不敢說「效果」十分理想,初期真有些反覆,但現在情緒較穩定,連大肌也有顯著進步,從前他左腳單腳跳只有兩三下,但突然跳到10下,還會自動自覺去做(不知是否成功感使然),不用去迫;拍波也由從前四、五下 ...

星期六見番四個月冇見既親戚(在國內)
佢地都話我個仔進步不少, 由其人與人情感表達/反應
大肌好左, 可以一步一級落樓梯, 之前係兩步一級/用pet pet "鄧"落去.
大家一齊努力.
但個仔每次都喊得好勁, 而家有出街恐懼症, 一坐車就驚我帶佢去做, 係車上好唔開心 點算.

我個囡遲啲都會開始做髗骶骨治療,我都好擔心佢掙扎。個治療師suggest我在囡囡午睡的鐘點做,先鬆鬆啲肌肉使佢瞓着才攪佢髗骶,我希望依個安排行得通啦。

原帖由 owl_2046 於 11-6-7 13:51 發表
星期六見番四個月冇見既親戚(在國內)
佢地都話我個仔進步不少, 由其人與人情感表達/反應
大肌好左, 可以一步一級落樓梯, 之前係兩步一級/用pet pet "鄧"落去.
大家一齊努力.
但個仔每次都喊得好勁, 而家有出街恐懼 ...

我個仔都係午睡時間去, 但點都放鬆唔到, 每次出去都好似"C過番生"好慘

原帖由 muimui5 於 11-6-8 11:04 發表
我個囡遲啲都會開始做髗骶骨治療,我都好擔心佢掙扎。個治療師suggest我在囡囡午睡的鐘點做,先鬆鬆啲肌肉使佢瞓着才攪佢髗骶,我希望依個安排行得通啦。

...

我個都好鐘意合埋眼, 個身同我個仔貼得好埋, 有時又要我攬住個仔, 跟住係我背脊及亞仔背脊"發功"但我就冇懷疑佢會瞓著, 因我個仔不停喊,不過見佢睜番大對眼個樣又真係好似剛剛瞓醒
我個仔做口時都咬過佢手指幾次(咬住唔放) 但佢都重好積極面對, 抵讚  

原帖由 ikebukuro 於 11-6-10 00:02 發表
我個仔而家多數都會做做吓訓着覺,同時我又覺得個治療師都訓着埋,因有幾次見佢個頭越中越低,我專登咳兩聲,佢個頭即刻彈番高啲,十足我哋搭車恰眼訓咁,我又唔想做做吓轉第二個治療師,點算呢?唔通叫佢唔好尾埋對眼做咩?!
你哋啲 ...
‹ 上一主題|下一主題