用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 庇理羅士女子中學BPS面試
樓主: katielui
go

庇理羅士女子中學BPS面試 [複製鏈接]

那些資料都重係好有參考價值!
:verycold: :verycold: :verycold:

舊年阿囡都抱著戰戰兢兢的心情去面試,到7月出結果時都係戰戰兢兢。

大女上週六返學校當值,覺得參加面試的學生英文水平普遍都很好

leeleelumlum  佢唔知唔通你知, 叻嘅人見微知著架嗎, 唔通你唔知  發表於 12-3-27 17:55
ohnono  你大女點知參加面試的學生英文水平好?佢係考官?  發表於 12-3-26 22:31

庇 理 羅 士 人 才 輩 出 剖 析 成 功 秘 訣《星島日報》2012-03-28

全港有三十一所官立中學,只有兩所是女校,位於東區的庇理羅士女子中學是其中之一。庇理羅士於一八九○年創校,是本地歷史最悠久的女子官校,該校學生的公開考試成績出色,尤以英文和理科成績最突出,去年更誕生了一位五優高考狀元,還有十多位學生通過拔尖計畫入讀大學。

庇理羅士緊守兩大傳統,就是致力培育學生的英國文學和音樂造詣,因校方相信要學好語文,讀文學是很好的訓練。為了提升學生的英語水平,加強英語環境,該校去年成立了「英語會話聯隊」,由「庇理羅士舊生基金會」主席方黃吉雯聯絡多位退休的知名人士,如前首席大法官楊鐵樑爵士及前布政司鍾逸傑爵士及前布政司鍾逸傑爵士,擔任「隊長」,免費跟學生進行不同的英文活動,增加使用英語的機會。

擁有逾一百二十年歷史的庇理羅士女子中學,是傳統英文中學,銳意為社會培育未來領袖,現任公務員事務局局長俞宗怡及全國政協委員方黃吉雯均是校友,今期「封面故事」會詳細分析該校成功秘訣。

孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

leeleelumlum : 佢唔知唔通你知, 叻嘅人見微知著架嗎, 唔通你唔知>>>>>>

你好似好清楚咁播,唔通你又有當值?不如你又講下係邊度睇到水平高。
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 12-3-28 14:02
leeleelumlum : 佢唔知唔通你知, 叻嘅人見微知著架嗎, 唔通你唔知>>>>>>

你好似好清楚咁播,唔通你又有當 ...
咁你又知唔知呀? 冇當值果個問有當值果個知唔知, 睇嚟冇當值果個知極都有限啦, 又冇guts, 好心就唔好問啦, 答你你都唔慌知啦, 哂氣!

leeleelumlum 發表於 12-3-28 17:55
咁你又知唔知呀? 冇當值果個問有當值果個知唔知, 睇嚟冇當值果個知極都有限啦, 又冇guts, 好心就唔好問啦,  ...
我見你講到好似知好多野,我先至問下。況且你唔答,係bk大把家長會答!坦白講,我冇去當值我恐怕知道嘅唔會比你少囉。

回覆:ohnono 的帖子

哈哈! 我知都唔話你知啦! 咁冇禮貌! 想知就唔該有禮貌d!

leeleelumlum 發表於 12-3-28 19:06
哈哈! 我知都唔話你知啦! 咁冇禮貌! 想知就唔該有禮貌d!

我都唔明你講乜?你係度本末倒置,我答你就真係哂氣!

回復 irisyan 的帖子

女女不是考官,只是作為風紀姐姐返學校協助安排面試(個人面試),面試前的點名報到、簡介指引等等均以英文溝通,故此感覺面試者英文水平很好,對答流暢!

irisyan 發表於 12-3-28 22:45
回復 irisyan 的帖子

女女不是考官,只是作為風紀姐姐返學校協助安排面試(個人面試),面試前的點名報到 ...

I do really appreciate your reply. Thank you so much indeed.
‹ 上一主題|下一主題