用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 庇理羅士女子中學BPS面試
樓主: katielui
go

庇理羅士女子中學BPS面試 [複製鏈接]

原帖由 SARIDON 於 11-4-1 14:10 發表
我地間小學考全級15,22,45都無得in,反而全級10X和8X有得in奇怪嗎??全部都無什麼特異功能,難明!

請問你是否講緊庇理羅士呢?我覺得你係講緊幾個唔同學生報2間或幾間唔同學校。如果係就一d都唔出奇。
排名前的報一間好少少,但競爭大,所以隨時冇得in.
排名後那些報一間小競爭的,面試的機會便大增。

原帖由 goodenough 於 11-4-5 00:31 發表

請問你是否講緊庇理羅士呢?我覺得你係講緊幾個唔同學生報2間或幾間唔同學校。如果係就一d都唔出奇。
排名後那些報一間小競爭的,面試的機會便大增。 ...

比較合理

原帖由 Johnny@Klnbay 於 11-4-1 15:03 發表
張祝珊是隔年四班,因新高中學制,原有課室不敷應用,上年四班,今年五班,下年又只得4班了!

張祀珊自行收生今年有428人報

BPS 都算多人報

yes, 聽講封信係寫住“高於水平”!

原帖由 diamondring 於 11-4-4 21:27 發表
咁無得in 嗰 d有冇講封信點寫?
係唔係好似我聽到咁, 因為"高於水平"而冇得in呢?

你睇清楚,我係話“我地間小學......”,我當然知道這個topic係講庇理羅士,係考全級45的家長同我講的,佢的小朋友係精英班,所以一般都考得好好,多數報考英華、聖士提反女子中學和庇理羅士,由於英華任何人都可以入紙,所以多小小人報,但庇理羅士係簡介會校長講到庇理羅士多數只見頭5名,所以小D人報,佢果班考全級15,22連佢個女在內報庇理羅士的都無得in,但反而全級10X和8X有得見,我覺得好奇怪,我夠知比較唔合理!

但我係講真的!不過第3次呈分,知道考10X果個狀態大勇,中英數常好似都係9X分!

原帖由 goodenough 於 11-4-5 00:31 發表

排名後那些報一間小競爭的,面試的機會便大增。 ...

可能家庭成員係舊生

原帖由 SARIDON 於 11-4-6 14:09 發表
你睇清楚,我係話“我地間小學......”,我當然知道這個topic係講庇理羅士,係考全級45的家長同我講的,佢的小朋友係精英班,所以一般都考得好好,多數報考英華、聖士提反女子中學和庇理羅士,由於英華任何人都可以入紙,所以多小小 ...

咁你地小學又真係好勁,連考10x的都可以歸位為band 1組別的學生。
自行收生階段,第三次呈分都未出,所以應無關係。
可能真的是教育局的排名跟學校所說的有出入,若果不是,就是循特異功能進身了。

原帖由 jessimm 於 11-4-6 14:47 發表
可能家庭成員係舊生

你說的也有可能!有些學校有這一欄e.g.九華,或有沒有兄姊是在本校就讀的,e.g.伊中。

想搞清楚呢點, 如果今年真係咁, 會帶出2個問題:

1. 以後叻的同學第一階段揀BPS可能分分鐘浪費左個choice,
2. 會否造成學校的水準下降?

原帖由 SARIDON 於 11-4-6 14:08 發表

我只係感覺到好唔公平,點解咁叻果D連見的機會都無,反而考得無咁好果D就有得in

原帖由 SARIDON 於 11-4-6 14:08 發表
你是親眼見到信係咁寫?如不是,你最好不要信,當笑料好啦!中學只有越叻學生越收,點會嫌叻過頭?話晒呢間係官律中學中的龍頭中學,叻學生可以幫學校的整體學業成績上升,由其公開試,幫學校爭取名譽!呢 d 都係 common sense 。
我個女同學叻到識飛咁,女拔、聖保羅男女都同時收左,庇理羅士又有得見,學業成績頂瓜瓜、獎狀多多,單黃管同鋼琴考到好高級,但唔見佢係「高於水平」無得見!佢同我女讀係東區出名程度最深小學!所以佢真係好勁!
佢終於選左女拔,但有去見庇理羅士,其實明知簽左紙放棄學位,係唔會有位比佢,但買個保險將來如要敲番庇理羅士門都易話維 d !

我係親眼見到信係咁寫,重唔止一個收到一樣的信,考15和45都同樣收到,我所講的都係事實!

你個女同學叻到識飛咁,所以已經唔屬於“高於水平”,有得in無“高於水平”信收係正常,佢可能係屬於“神級”,係“超人水平”, 咁可以嗎??

其實大家明唔明我想表達D什麼,叻有得見係common sense,我夠知啦,我係講成績好又無得見,比D成績差過自己又mug奬狀都無的,就有得見係好唔公平,我tang朋友覺得唔公平,所以上BK呻吓!!果friend曾經打去BPS問過,佢地話自己學校有選擇學生的一套準則呀!

原帖由 SARIDON 於 11-4-10 02:50 發表
我係親眼見到信係咁寫,重唔止一個收到一樣的信,考15和45都同樣收到,我所講的都係事實!

你個女同學叻到識飛咁,所以已經唔屬於“高於水平”,有得in無“高於水平”信收係正常,佢可能係屬於“神級”,係“超人水平”, 咁 ...

作為一個BPS的家長,我感覺這並非學校一貫的處事方式,除非BPS校長Miss Ho痴線,否則我都唔相信會有這樣註明的一封信。除非學校在發婉拒信的同時又不想影響學生的自信心和令家長較易接受的前題下,不排除會用一些較婉轉的用詞。公平起見,可以叫你個friend將BPS 附有印鑑那封信掩住學生的私人資料後post上供大家睇下事件的真相。如你那位朋友可以做到的話,我會將之列印出來並在這星期五及六(15 & 16 April) 的學校開放日將之拿去親自問校長何鳳屏為何會發出這樣的信件,以悉大家的疑慮。
又如有關信件未能或不方便post上來的話,再在這裏談論此事都是沒完沒了的,大家還是把這事當作笑話一則好了,更不需再作無謂的回應。

首先,係有BK家長(diamondring)曾經聴過有咁樣的信發問,而我又咁arm係第三者度見過而作答的!並唔係我老作的!

第二,封信唔係我的,我無權咁做!但我大概記得如下:
你的成績已高於一定水平,惜報考人數眾多,可供本校自行分配之中一學位實在不........(已經係上個月的事,老人家只記得大概,希望字眼上無大錯,我的惱的記憶體好有限,如果有記錯的話,就當我睇錯啦!唔好又上嚟鬧我,不過,我記得個署名係校長,但無留意姓名,始終唔係我的小朋友去考!)

第三,我從新過好多次,我係講成績好又無得見,比D成績差過自己又mug奬狀都無的,就有得見係好唔公平,我tang朋友覺得唔公平,所以上BK呻吓!!

不過你仍舊可以當作笑話一則好了,更不需再作無謂的回應。多謝!

原帖由 tangko 於 11-4-10 09:02 發表

作為一個BPS的家長,我感覺這並非學校一貫的處事方式,除非BPS校長Miss Ho痴線,否則我都唔相信會有這樣註明的一封信。除非學校在發婉拒信的同時又不想影響學生的自信心和令家長較易接受的前題下,不排除會用一些較婉 ...

原帖由 SARIDON 於 11-4-10 18:40 發表
........但我大概記得如下:
你的成績已高於一定水平,惜報考人數眾多,可供本校自行分配之中一 ...

似係客氣句語

請問BPS比較看重中樂還是西樂?

上次簡介會有學生在禮堂下的有蓋操場琵琶獨奏。

原帖由 SARIDON 於 11-4-10 18:40 發表

第二,封信唔係我的,我無權咁做!但我大概記得如下:
你的成績已高於一定水平,惜報考人數眾多,可供本校自行分配之中一 ...

真相終於明白了!

閣下現在記得的一句--"你的成績已高於一定水平"好明顯是以不傷害申請人自尊心的客氣語。與閣下之前談及的和另一位家長 diamondring 所述的一句"貴子弟成績超出本校入學水平 ..." 實有天淵之別。如非有人錯誤理解,就必定是吃不到的葡萄是酸的心理作用吧了。

謠言止於智者,事實總會愈辯愈明。希忘各位為人父母的家長應要以身作則,不再以訛傳訛,為恐天下不亂,"盲搶鹽"的事件也是這樣發生的了。

人地問: 原帖由 diamondring 於 11-4-4 21:27 發表
咁無得in 嗰 d有冇講封信點寫?
係唔係好似我聽到咁, 因為"高於水平"而冇得in呢?

我答: yes, 聽講封信係寫住“高於水平”!

我只係回答了這一句,其他唔好入我數!

唉..........

姑勿論學校比的理由是"高於水平", 定係"超出水平", 事實都係考得較高名次的冇得in, 但同學名次較低卻有得in, 我有冇理解錯?

我覺得呢個先係要點, 希望搞清楚, 免得明年的家長浪費了第一階段的一個選擇

原帖由 tangko 於 11-4-11 11:28 發表

真相終於明白了!

閣下現在記得的一句--"你的成績已高於一定水平"好明顯是以不傷害申請人自尊心的客氣語。與閣下之前談及的和另一位家長 diamondring 所述的一句"貴子弟成績超出本校入學水平 ..." 實有天淵之別。 ...

原帖由 m1m1sam 於 11-4-11 15:12 發表
姑勿論學校比的理由是"高於水平", 定係"超出水平", 事實都係考得較高名次的冇得in, 但同學名次較低卻有得in, 我有冇理解錯?

我覺得呢個先係要點, 希望搞清楚, 免得明年的家長浪費了第一階段的一個選擇

...

同校生名次高低可能只代表申請人的表面條件,查實很多學生或家長替學生暗地裏已儲備了不特異功能而不會隨便透露給其競爭對手知曉的,正所謂"各有前因莫羨人"。算把啦!
‹ 上一主題|下一主題