用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 庇理羅士女子中學BPS面試
樓主: katielui
go

庇理羅士女子中學BPS面試 [複製鏈接]

原帖由 diamondring 於 11-3-26 13:27 發表
其實我最初都唔係好信, 不過唔止一個人咁講, 而且有一個冇得in的同學平時都好老實
囡囡來自傳統教會女校, 本身有直屬中學, 會唔會 BPS 覺得成績最TOP 那些最終會返原校, or 只係報佢2nd choice, 所以費事in 佢地?
有 ...
所報中學係唔知佢係第一定第二選擇!我個女只係全校 28 ,但都有得 in。

原帖由 diamondring 於 11-3-25 16:29 發表

據冇得in 的同學講, 佢地封reject 信寫"貴子弟成績超出本校入學水平 ..." 之類

其實"貴子弟成績超出本校入學水平 ..." 這句可能是某同學的家長因面子問題而將原句"貴子弟成績未符本校入學水平 ..." 改寫而成!

回覆 16# diamondring 的文章

係真唔係呀????
相信唔會有間中學會嫌棄你小學成績勁過龍,而reject瓜?
[img]http://www.fopix.net/d/1156209-2/P1011006.JPG[img]

小女星期六見完話老師完全沒有問過她任何問題, 請問其他家長有冇這情形?

回覆 24# lm251099 的文章

My daughter also said the interview in BPS is super simple, very easy.  I didn't ask too much, as we were very happy and that was an exciting moment when we stepping out from BPS.  Since that was the last interview she attended most likely.  Both my daughter and us opt to pick an DSS school.  

我個女都話無問題問,靜係讀文章同圖畫描述。面試時係位男老師。

請問知唔知BPS 有沒2nd in 的 ?

應該沒有2ND IN ! 同時 , 小女都是各其他同學一樣 , 沒有問題呢 !

原帖由 SCY 於 11-3-29 13:47 發表
請問知唔知BPS 有沒2nd in 的 ?

出左啦,只有張祝珊唔減!其餘五間都減!連港島民生都減

原帖由 CrabPincers 於 11-3-23 09:57 發表

東區, 真的只有這兩間英中減班?

原帖由 ksnghk 於 11-3-31 22:04 發表
邊五間呢?謝謝!

醒目開學勳章

原帖由 ksnghk 於 11-3-31 22:04 發表

張祀珊, 係中學概覽, 係話2010-2011 有4班
http://www.chsc.hk/secondary/tc/schooldetail.asp?sch_id=1038&scl_District=local&District=ES

班級結構(2010/11學年)
中 一中 二中 三
班數 :4 5 5
中四中五中六中七
班數 :5 5 2 2
備註
-

我地間小學考全級15,22,45都無得in,反而全級10X和8X有得in奇怪嗎??全部都無什麼特異功能,難明!

回覆 2# CrabPincers 的文章

張祝珊是隔年四班,因新高中學制,原有課室不敷應用,上年四班,今年五班,下年又只得4班了!

BPS, 嘉諾撒,筲官,中國婦女會,聖馬可

原帖由 noelching39 於 11-3-31 22:26 發表
邊五間呢?謝謝!

嘩!真是要小心留意

原帖由 Johnny@Klnbay 於 11-4-1 15:03 發表
張祝珊是隔年四班,因新高中學制,原有課室不敷應用,上年四班,今年五班,下年又只得4班了!

學校鼓勵我地嘗試,所以大家都係博一博,我小朋友屬於band 2中,一樣去咗in band 1的中學,但我小朋友見果D學校係講明你入表佢就比機會你見,並不係好似BPS咁話多數見頭5名的。

我唔係好明的係為什麼有名次前的唔見,名次咁後的竟然有得見???

原帖由 kswiss 於 11-4-2 09:41 發表
真係超奇! 但我又唔明點解考咁後既同學都會去交表呢?

咁無得in 嗰 d有冇講封信點寫?
係唔係好似我聽到咁, 因為"高於水平"而冇得in呢?

原帖由 SARIDON 於 11-4-1 14:10 發表
我地間小學考全級15,22,45都無得in,反而全級10X和8X有得in奇怪嗎??全部都無什麼特異功能,難明!

如果同一小學學生,獎項大家一樣,操行又係A但排名後有得in,排名前冇得in,簡直沒可能。

原帖由 SARIDON 於 11-4-1 14:10 發表

無得in 應該唔會出reject 信架. 我估比 名次後d 同學in, 係因為 top 果d 已經收左, 唔使in 了 . 我大女三年前升中, 派到的學校(band 2頭)也沒有通知去in, 而且大抽獎擺第二, 不過佢操行 A, BANKING 大概也是 BAND 1 末, band 2 頭.
‹ 上一主題|下一主題