用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 庇理羅士女子中學BPS面試
go

庇理羅士女子中學BPS面試 [複製鏈接]

小女下星期六要去庇理羅士女子中學面試 , 請問有沒有師姐可教路面試形式如何 ? 有沒有TIPS !
   5    0    0    0

真係無人報呀 !!!???

原帖由 katielui 於 11-3-18 14:25 發表
小女下星期六要去庇理羅士女子中學面試 , 請問有沒有師姐可教路面試形式如何 ? 有沒有TIPS !

可能因縮班,無咁吸引

小女都係下星期六去庇理羅士女子中學面試 , 縮班不會影嚮第一輪自選學位(五十四), 請問有無人今天去St. Mary Interview?

縮左班會影響資源

-老師始終會調配
-334選科少左彈牲
-大型挍隊難於組成

港華得4班,已經漸漸無咁吃香

真係因縮班少左人選擇 ! 都唔知應該開心定唔開心 ! 唉 ! :(

原帖由 jessimm 於 11-3-20 10:07 發表
縮左班會影響資源

-老師始終會調配
-334選科少左彈牲
-大型挍隊難於組成

港華得4班,已經漸漸無咁吃香

有機會架, 因為其他無減班英中好似好  些law!

只有BPS,和筲官減班,得益是其他四間英中,學生少咗,學額不變,個個都識揀啦!

ote]原帖由 jessimm 於 11-3-19 14:00 發表
可能因縮班,無咁吸引 [/quote]

醒目開學勳章

原帖由 ksnghk 於 11-3-21 19:54 發表
有機會架, 因為其他無減班英中好似好  些law!

只有BPS,和筲官減班,得益是其他四間英中,學生少咗,學額不變,個個都識揀啦!

ote]原帖由 jessimm 於 11-3-19 14:00 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/common/back. ...

東區, 真的只有這兩間英中減班?

正式出資料應該係在4月底中央派位文件有資料 , 如果想早一點知就可以直接打電話去中學問 , 佢地多數會答你的 !

原帖由 CrabPincers 於 11-3-23 09:57 發表

東區, 真的只有這兩間英中減班?

今年好似幾多學校都少左報名人數。
小朋友有同學考第10都有得inBPS, 伊中都少左百幾人,華英重慘得番五百幾人,往年成八百人,重要有主科出現B級成績都有得in。你可想而知今年學額係嚴重失衡,都未計男仔和女仔比例。
唔怪之得孫公咁緊張cut班,冒咁大險都要cut英皇班。
今年唔搏個d可能會後悔。

我個女有同學全級20打後都有得IN , 間間第10都唔同個噃 , 要睇間小學同學在學科測驗的成績 !

原帖由 goodenough 於 11-3-24 00:38 發表
今年好似幾多學校都少左報名人數。
小朋友有同學考第10都有得inBPS, 伊中都少左百幾人,華英重慘得番五百幾人,往年成八百人,重要有主科出現B級成績都有得in。你可想而知今年學額係嚴重失衡,都未計男仔和女仔比例。
唔怪之 ...

回覆 11# katielui 的文章

但佢地班同學考第5,女仔,報伊中都無得in。

會唔會有特異功能因素存在 , BPS好似係家長簡介日話音樂強有分加 !
伊中唔係比BPS弱一點嗎 ?!

原帖由 goodenough 於 11-3-24 10:53 發表
但佢地班同學考第5,女仔,報伊中都無得in。

伊中今年競爭好大。
油尖旺沒有了誇衛區派位,傳統九龍區受歡迎的女校如SMCS今年得8個自行位。HY轉直資,所以油尖旺和九龍城等區的女生很多皆轉望伊中了。

oh ! i see !

原帖由 goodenough 於 11-3-25 00:38 發表
伊中今年競爭好大。
油尖旺沒有了誇衛區派位,傳統九龍區受歡迎的女校如SMCS今年得8個自行位。HY轉直資,所以油尖旺和九龍城等區的女生很多皆轉望伊中了。 ...

囡囡學校全級考十幾冇得in(唔止一個), 反而考廿幾至三十幾有得in
據冇得in 的同學講, 佢地封reject 信寫"貴子弟成績超出本校入學水平 ..." 之類
是否真有其事?
因為唔止聽同一個同學講??

咁都得 ! BPS水平唔低喎 ! 超出水平的人去邊間讀呀 !? 我個人真係唔係好信 !

原帖由 diamondring 於 11-3-25 16:29 發表
囡囡學校全級考十幾冇得in(唔止一個), 反而考廿幾至三十幾有得in
據冇得in 的同學講, 佢地封reject 信寫"貴子弟成績超出本校入學水平 ..." 之類
是否真有其事?
因為唔止聽同一個同學講?? ...

原帖由 katielui 於 11-3-25 17:01 發表
咁都得 ! BPS水平唔低喎 ! 超出水平的人去邊間讀呀 !? 我個人真係唔係好信 !

其實BPS收form同去年相差無幾,舊年六百六十幾份,今年interview list 中最後No. 係64x,相信減班令好多成績top既轉考直資或私立唔去冒險!

其實我最初都唔係好信, 不過唔止一個人咁講, 而且有一個冇得in的同學平時都好老實
囡囡來自傳統教會女校, 本身有直屬中學, 會唔會 BPS 覺得成績最TOP 那些最終會返原校, or 只係報佢2nd choice, 所以費事in 佢地?
有冇人遇到這種情況?

原帖由 katielui 於 11-3-25 17:01 發表

唔好意思!實在作假成份太高!

正常學校 reject letter 都只會指報名人數多致未能取錄,何須詳述因由如此兀突?

原帖由 diamondring 於 11-3-25 16:29 發表
是否真有其事?
因為唔止聽同一個同學講?? ...
‹ 上一主題|下一主題