用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 讀根德園小朋友其實開唔開心?
樓主: yijing
go

讀根德園小朋友其實開唔開心?

原帖由 小克 於 11-3-19 10:04 發表
VERY UNHAPPY.
KV is not a happy school.  It is a good for Primary 1.
See what you need.

你小朋友唔鐘意kv, 咁就快啲同轉去第2間啦!!!
阿女2歲果年, 讀pn, 好似唔係好開心, 我諗, 見佢咁唔鐘意返學, 真係擔心死我呀.
我果時都係博一博, 橫掂阿女都唔鐘意pn間學校, 就不如轉啦.

另外, 我都怕阿女頂唔順, 未入kv之前, 坊間一直都話kv係軍訓學校...

但家陣已經讀左大半年, 我阿女簡直係愛上左返學呀!!!
反而以前2歲班果間學校, 佢死都唔肯去呀, 連喺門口行過都唔想呀!!!

家陣放學佢自己坐低做功課, 仲叫我唔洗睇住佢咖喇, 佢做完就會黎比我檢查咖喇. (好似嫌我阻住佢咁).

家陣k1 下學期, 一日寫十零隻字仔, 10分鐘內一定攪掂咖喎. 做完仲問我:"無咖喇?!" 比佢吹漲!

不過, 聽聞都係k2先至會開始辛苦咖.

最後, 想同樓主講聲, 你要睇下你的小朋友, 係邊類型, 唔同人真係夾唔同嘅學校同老師.

我阿女以前果間, 可能啲課程比較淺, pn時班主任都有同我講過, 話我阿女好似好唔enjoy, 好似好悶咁, 亦覺得佢好似已經識晒pn要學嘅嘢, 所以學校比唔到新刺激佢, 於是佢就愈來愈唔投入.
舊校唔算係太谷果種, 但可能真係唔夠快呀, 阿女成日都話返學好悶.

所以, 你要究竟下, 你囝囝係咩性格, 先至可以幫佢選到啱佢嘅學校 (而唔係"你想要"嘅學校)

小朋友D好奇心很大和學習能力很強,每一日都想學新鮮事物,同大人無得比,所以千祈唔好以為大人唔想做既野就覺得小朋友都唔想做.

做功課?她們最開心.做完一版仲想做埋下一版,我話老師未教唔好做.唯有買外面D練習俾她們做,完全係自願,唔使迫.
Twins 媽咪

我2個小朋友都讀kv的, 大的已畢業升小學, 細的還在讀, 她們都很高興的, 生病也喊著要上學, 好開心的喔!

My son is now studying in KV.  He loves the school very much.  The teachers are very experienced that they can let my son love to do homework!!! No kidding, he loves homework.  

I let my son learning Enopi now at a children learning centre.  He needs to complete three booklets everyweek.  He can only complete around one booklet in the learning centre everytime. However, he can complete the remaining one his own.  Sometimes I ask him to complete just a few pages as I am sleepy at night.  But he asks for MORE!!!

小朋友返學唔開心, 有時都好睇小朋友既性格架~ 我姪仔讀間超輕鬆既幼稚園, 味一樣日日喊住話唔返學~ 喊到K3先唔喊咋~ 我呀女今年係KV讀緊K1, 佢十分十分之鍾意返學同日日返學都甘開心! 如果呀女有時唔乖, 我仲嚇佢, 話唔比佢返學TIM! 佢無得返學就會唔開心就真! KV既老師好有愛心同耐性, 而且老師們有自己既方法, 可以令呀女認字認得好叻同好鐘意做功課~ D 人成日話KV係軍訓學校, 我一D都唔覺!

三個人, 一 條心 :-)

原帖由 onelokgor 於 11-4-6 03:50 PM 發表
小朋友返學唔開心, 有時都好睇小朋友既性格架~ 我姪仔讀間超輕鬆既幼稚園, 味一樣日日喊住話唔返學~ 喊到K3先唔喊咋~ 我呀女今年係KV讀緊K1, 佢十分十分之鍾意返學同日日返學都甘開心! 如果呀女有時唔乖, 我仲嚇佢,  ... KV老師好有愛心同耐性, 而且老師們有自己既方法, 可以令呀女認字認得好叻同好鐘意做功課~ D 人成日話KV係軍訓學校, 我一D都唔覺!

Totally agree with you........

我女上年St. Rosa正選入.....交晒留位費&學費etc......諗住讀....
我諗好多家長都覺得女仔SR好啦...因為可以一條龍上,又有學券...
但係我仲有個大女在一所不錯的小學讀緊(仲有埋中學),所以SR一條龍唔係我考慮因素.....
咁KV又call我waiting入......
我諗:KV係我夢未以求都想個女入到...而且KV係一所幫小朋友打好根基入小學溉幼稚園
就係咁,我個女依家就KV讀緊,仲讀好開心tim....
識左好多字.......我班果個老師超級有愛心同耐性...
女女放學一坐低做功課就話......."我d功課我自己做,5駛daddy, mami, 家姐,姐姐(工人)幫我做,我自己做"
短短幾個月,學佐成20-30首歌,郎郎上口......
真係不得不佩服KV及老師們...

所以,我到呢個moment都冇後悔比阿女入KV....
[img]http://www.onfinite.com/libraries2/22706/1284267//TN_611048494071213072358.jpg[img/]

原帖由 mimics218 於 11-5-11 10:06 AM 發表
就係見咁多人讚我先放棄其他, 希望無選錯 !
不過, 我唔知大班教學老師會點應付啲小朋友 ?

你指KV大班教學?

我囡囡果班得25人,有2個老師,我覺得ok喎.......
足以應付呀....
況且我囡囡係細bb(9月尾),都跟得上,完全冇問題...

放心啦.........mami
[img]http://www.onfinite.com/libraries2/22706/1284267//TN_611048494071213072358.jpg[img/]

係有大班細班咖喎, 但唔知因咩條件會有大細班.

我阿女果班得23個添, 都係2個miss.
我果女8月尾出世, 唔算大但都唔算細囡, 搞得掂, 讀得好好, 佢好enjoy!!!

阿女愛個班主任愛到極點, 一唔返學就話掛住個班主任咖喇

不過, 啱唔啱讀, 可能真係要睇個小朋友嘅性格咖.

之前讀活動教學hea hea地果啲, 阿女縑悶

補充: 我無咩其他嘢比阿女學, 只係一星期去一次英文班同普通話班.
平日睇嘅書就係我去圖書館借返黎, 所以阿女o係屋企唔太辛苦, 有好多時間玩.
一星期先同阿女溫一次學校教嘅嘢.
暫時阿女都全部記得晒, 見佢都唔洗話記得好辛苦咁!

BabyHilary,

你好呀! 你小朋友係k2時先轉去KV的嗎? ...我想問問你幾時問kv有無位轉...是否要9月就報名,另外又想問問,k2先轉去kv難唔難適認...thank you so much.

原帖由 BabyHilary 於 11-3-19 20:04 發表
可能真係每個小朋友性格唔同,
不過我個仔係超級活躍型,
k1讀有學劵活動教學幼稚園, 未寫過中文字;
k2轉去kv, 1日3樣功課, 又要默書同測驗,
但佢適應得好好, 仲話鍾意kv多過之前嗰間學校添!

...

我小女K 1 升K 2 ,讀左一年, 好開心, D 老師好有耐心同好細心, 真的要多謝各位老師同校長既教導, 我小女呢家放暑假都成日問幾時可以再返學

請問讀kv 學費雜費要幾錢?無學卷?謝謝指教

回復 19# Adrian_mom 的帖子

Agree!
My son's situation is exactly the same with yours.