用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Janice
go

直資 - 李宗德 [複製鏈接]

Re: 直資 - 李宗德

Janice,
大部份係用Longman出版社,你試吓打電去學校,問吓幾時可以交小一申請表, 佢地個網有申請表download.
開心三姊妹~~兩個囡囡 + 一個媽咪 警惡懲奸~伸張正義~維護法紀 一齊對付馬騮呀袓(老公)

janice,

舊年就 8 月已經開始接受報名喇.

歡迎有時間黎我o既部落格睇睇 http://hk.myblog.yahoo.com/babyszewai

想問下學費,書簿費或其他雜費係幾多??
聽聞好似有學費&書簿津貼申請,係咪呀?
如果有通常減到係幾多%呢??
因為有諗過比囝囝讀呢間,
但又諗如果囝囝讀第時囡囡又會讀,驚負擔唔到 :

yankit,
學費現時1,200.00/月。
P.1書費折後約1,700.00左右,簿費150.00/年左右,其他雜費不是太大筆,暫時想不起
好似有書簿津貼申請,但我唔合資格,所以不知道詳情。
讀私校或直資學的負擔相對比津校重。相信幼稚圍老師都應該有提醒你的。
開心三姊妹~~兩個囡囡 + 一個媽咪 警惡懲奸~伸張正義~維護法紀 一齊對付馬騮呀袓(老公)

joejoelam
Thanks~
書簿費要成差不多$2000,都好似幾貴吓~
真係要諗諗先~

Hello yankit:
小兒在這校就讀P2.我記得去年買了書簿費約千多元,因小一時已購買了中文及英文詞典,所以小二不用再購買.之後經學校買科學書(因開學前還未決定用那本書).而學校習作簿(即是那些單行,雙行,大格,小格簿,美術用品),但顏色,膠水,剪刀,圍裙自備,約佰多元.相比其他津貼.政府學校,她們要分開上.下學期購買.一年書簿費只是千多元,算係咁啦!算少啦!什費呢?以我記得應該沒有啦!而書簿津貼,第一年要經學校向學生資助辦事申請,申請資格,好似跟幼稚園資助計法一樣.我去年申請到約九百元(即半費).而學費就是學校方面津助,但要求家庭總入息很低,我覺得很難申請到.
如你要書單,我可以給你看.
joejoelam,有沒有補充?我記得就是這樣.

Hi joejoelam

我個囡囡有得參加呢個英語日營, 希望佢都會玩得開心。

-joejoelam 寫道:
jumama,
暑期活動暫時得1個英語日營,1-2年級5日半,3-4年級好似10日,全部主要由英國劍橋及牛津生任教,本港大學生助教,1-2年級約$800,3-4年級約$1500,全包,我個囡舊年玩得好鬼開心     

jumama 寫道:
Hi joejoelam

我個囡囡有得參加呢個英語日營, 希望佢都會玩得開心。

[quote]
-joejoelam 寫道:
jumama,
暑期活動暫時得1個英語日營,1-2年級5日半,3-4年級好似10日,全部主要由英國劍橋及牛津生任教,本港大學生助教,1-2年級約$800,3-4年級約$1500,全包,我個囡舊年玩得好鬼開心     
[/quote]

jumama,
我個囡抽唔到呀     

eto,
你講得好啱!
學校有d課後活動(3:30後),如要參加就另外比錢, 有時都有d圖書報紙訂吓,不過唔係一定要, 我有時都冇訂.

eto,
一年書簿費只是千多元??
係上學期買埋下學期書??定係以你扣減左津貼先係千多元??

書單~如果方便嘅E-mail 比我睇睇呀!!
[email protected]
Thanks~

Hello yankit:
P1書單已e-mail給你,請查收(你要的是一年級).
是上下學期一齊買,千多元當然是購買書時候付嘅$$,津貼$$是學生資助辦事處之後轉賬入落我戶口.

eto,
我已收到喇~唔該晒你
等我今晚同老公相量吓先....

to joejoelam:

剛剛睇李宗德

Dear eto,joejoelam,

好多謝你哋比既資料,
我想問吓你哋個小朋友P1時容唔容易適應嗎?
因用英語上課,因為小女在普通幼稚園就讀,
怕佢聽唔明.請你講吓你哋協助小朋友心德分享吓.thanks.
可否email 書單比我
[email protected]
patee

to patee:

我都有同樣問題, 因見其他媽咪咁讚這間學校, 搞到我都心思思在9月想報這間.

我嗰囡囡都係普通幼稚園, 又唔係賓賓湊, 亦無突登用英文對話 (因為我都唔係好叻 ), 我報嘅時候都有擔心, 不過有人同我解釋小朋友對於學習語言&環境是好易適應, 同最重是有父母嘅關心同支持, 初初開學嘅時候你同小朋友會辛苦d, 但適應咗後就會係你哋嘅收成期啦

jumama之愚見 :

hi joe,

我都想睇下張書單 ([email protected]).  另外想問下校服問題, 小一要買幾多套校服呢? 我女比較矮細, 都唔知有冇佢o既尺碼.

歡迎有時間黎我o既部落格睇睇 http://hk.myblog.yahoo.com/babyszewai

830mama,
網頁D資料唔update,依家學費要$1,200.00�每月。

Dear patee,
其實好jumama咁講,多D關心小朋友,睇吓佢地教D乜,喺學校做D乜,你就可以協助小朋友啦!很閒同小朋友一齊睇多D課外書,耐心地教佢唔明一定要問;最初返學個個都烚吓烚架啦,唔洗咁擔心。

Dear eto,
可唔可以e-mail多份書單比WW呀!Thank you!

Dear WW,
我買2套校服比個囡,就算整污糟咗都唔洗驚   

Dear eto,
可唔可以e-mail多份書單比WW呀!Thank you!

我都想同個女報呢間學校, 可否也e-mail給我呀?
My e-mail add: [email protected]

Thank you!!!

各位有小朋友在李宗德讀書的mami:

想請教各位mami 報名時需要注意或要帶備甚麼資料, 如profile 等等. thanks

‹ 上一主題|下一主題