用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

直資 - 李宗德 [複製鏈接]

Re: 直資 - 李宗德

Janice,

你可於明年九月初,致電該校詢問有關簡介會的日期及收報名表的deadline;報名表可在網上download或往學校自取,交表時可連同profile一同親身往學校遞交。

完成profile後,最好拿到書店釘裝,因我做的profile放在file內,到interview時發現file被學校取走,而profile內的一大疊的資料,只用盲工繩串住,不太整齊。就今年所見,有很多家長在交表時都沒有附上profile,有少數則在interview當日遞交,不過我認為最好附上profile,可供學校作參考。

至於面試方面,我認為面試前,不需要給小朋友壓力,因問題不太難,及只用廣東話提問,小朋友應該能應付得來,只要保持應有的禮貌便可!今年的型式是分成小組在禮堂進行,每一組由一位老師/校長發問,小朋友由家長陪同面試,小朋友坐在前面,家長生在後面,面試的問題很簡單,主要和小朋友有關,如叫什麼名?幾歲?讀什麼學校?上學時學什麼?喜歡吃什麼?另外還會問一些有關德育的問題,如在公共交通工具上遇到老人要讓座、在學校給小朋友弄髒了校服會怎樣做?

我個囝囝今年報讀零五年的小一,即來年九月才入讀李宗德,所以暫時並未能與你分享學校的情況,據我所知,BK會員也有李宗德的家長,或許他們能為你提供更多的資料。

我朋友的小孩由另外的小學轉到李宗德就讀, 他說小朋友比之前喜歡返學, 喜歡學習, 而且程度很深.

Where is it? Which area?

天水圍ar.

My daughter studies in P.2.  What do you want to know?
開心三姊妹~~兩個囡囡 + 一個媽咪 警惡懲奸~伸張正義~維護法紀 一齊對付馬騮呀袓(老公)

其實我都唔知佢地嘅收生標準,不過如果你諗住比你小朋友就讀,你要有心理準備你要付出多點時間幫助佢,因為此校是教英文數,有學漢語拼音,你要多多幫助,使他/她打好基礎.
我沒有用他們的課程跟其他學校比較,所以不知是否很深,不過我覺的在語文方面學校比較看重學生對語文理解多於背讀生字.
Anyway,我囡很喜歡上學,而且在劍橋小學英語考試(Starter)拿到不錯成績呢?   
開心三姊妹~~兩個囡囡 + 一個媽咪 警惡懲奸~伸張正義~維護法紀 一齊對付馬騮呀袓(老公)

joejoelam:

可否分享一下李宗德的課外話動,是否每一天的下午也有不同的課外活動給小朋友參加?種類及收費如何?

Dear Charlotte_Hung,
要比錢嘅活動多會於平日放學才有;而午飯後是"經歷性學習活動,有英國語文文化,運動及藝術,數學藝術,音樂及德育。而課外活動有網球、舞蹈、體操等等,收費平均數十元一堂(大部份),希望可以幫到你。

請問李宗德多派那些中學, 或小朋友一般可入那些中學?

此校明年七月才是第一年派中一.

joejoelam:

我心目中都想報呢間學校,你當時點解選佢呢?

你的囡囡劍橋小學英語考試(Starter)拿到好成績,我都替你開心,我都好想個女學好d英文,你個囡几時開始讀劍橋英語ga?

李宗德小學除咗比$12000/年學費,仲有沒其它雜費要收呢?校服會唔會好貴ga?

sorry,太多問題

jasma,
我當時點解佢?因為佢係英文及普通話教學、有漢語併音及phonics學、少功課、全日制又近我屋企。
我個囡冇讀過劍橋英語ga,係靠平時,咁啱World Family又有半價津貼,咪膽粗粗比佢試吓囉。
其他雜費除咗飯錢之外都冇乜。校服夏天約600元左右,冬天1000元左右,acceptable.

joejoelam,

唔該哂!不過又要再次麻煩你啦,可否分享一下午餐的安排?
如在學校代訂,幾多錢一餐?種類及味道如何?  
如帶飯,是否要在上學前預備好及帶返學?可否在中午時送往學校給小朋友?  

Dear Charlotte_Hung,
午餐有4款,其中一款係素;每款$14.50.
味道不知道,但我個囡只投訴過一次。
如帶飯,許可的話最好午飯時間前送到學校,你只要寫低班別和姓名於袋上及交低看更,午飯義工就將飯送到小朋友手上;如果於上學前預備的話,一來餸菜焗太耐唔好食,二來防止唔記得帶飯壼回來,D飯壼隔咗一日先洗好臭架。 :-|  :-|

Joejoelam,

Thank you very much!

Charlotte

Janice

我大仔在這校讀p.3, 很喜歡上學.

據我所知, 今年面試, 學校會先分組, 分別用 普通話, 英文 or  廣東話問, (唔知點分, 睇下好唔好采).   

我朋友既 ”3胞胎”..係讀幼兒中心, ”訓主”用廣東話問, 問既係普通話題,  e.g. 搭車見倒老人家會點做??   結果....3個收曬.

相信係朋友用心機做左個profile, color photo 左 3個仔女既畫, 又有課外活動既cert.  我唸係...小朋友夠淡定,斯文,肯開口. 父母又成個 ”知識份子” 樣印係面度. 

我外人覺得..朋友成個慈母相, 平時望3個仔女既”眼神”好溫柔, 很欣賞仔女. 可能在此加了不少分.  

BrianMami,
你終於現身嗱,原先想問吓你上星期五有冇去旅行添,但係太眼訓,唔記得咗   

-joejoelam

係呀!!  好鬼忙, 如果唔係有野上黎放都好少入黎.   有事msn 我ma

阿仔岩岩交左shopping mall 模型, 出年到你千金做就知∼∼∼好∼∼∼玩∼∼∼ha.....ha...

上星期五阿仔有冇去旅行~~~~去獅子會自然教育徑. 唔同你地可以親子. 阿仔話好多野睇, 不過時間少左d.

brian 和同學仔上月尾參加校際朗誦比賽(普通話, p3-p4, 混合組), 係天水圍18間學校中...我地學校羅左冠軍, 林老師, 校長開心到暈, 開左2次興祝會, 第2次係校長俾$$tim.

話時話點解成日得我地2個講   , 我d fan 淨睇又唔肯講.     

不如大家交流下係學校發生既事, 好同唔好都得ka

BrianMami,
我都好鬼忙呀!
上個禮拜五同個囡旅行做家長義工,除左個囡重要睇多四個同學仔,番到屋企我成個散曬!   
我個囡都有參加朗誦比賽,不過只得梗頸四,聽聞係有個同學仔抓頭.笑鬼死.
得閒多d傾吓呀!!
‹ 上一主題|下一主題