用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園 Interview
樓主: snow228
go

學之園 Interview [複製鏈接]

"學習唔好搭爹"  我當日忍口忍得好辛苦呀, 都係忍唔住搭左幾句:;pppp: , 個老師 有d 嫌我煩 費時啋我.

原帖由 傻太 於 11-3-14 13:18 發表

雪媽媽, 又遇到你... ...

我都覺得自己要學習對個仔有信心, 要學習放手, 學習唔好搭爹...

呢次係LH(康城), 得唔得都好, 我自己都好滿意...

阿囝最初見到鬼婆想走佬, 到老c揭開畫紙, 佢就衝去自己坐低;  ...

我都有同感,現在個情況比起4,5年前完全不一樣,我明白"以前只有碗白飯吃,無壽司食"做到"通街通行都有得食"這個道理,遲些可能要去食一間比起普通壽司更加有特別的壽司店!!!

今年LH考N1,我覺得深過VIC,下年考K1,可能仲更加深!!

各位小朋友,加油呀!!!

原帖由 EggEgg08 於 11-3-14 11:11 發表
同意呀,我阿b今年考k1, compare with 去年考pn, 今年真係難了很多,會發覺多佐好多人compete, 因為pn 唔係個個讀,k1就個倜都會考。而且d小朋友好多都好叻,考試內容深得多,要求也多,間間形式不同要train 到小朋友all rounded ...

康城校:

唔知大家有無留意, 不過都係我自己估:

講故事個part :
左邊第一個中國人 俾分 左邊第一個小朋友
講故事哥哥鬼仔  俾分 左邊第二個小朋友
右邊鬼妹a 同b, 順序 俾分 右邊第一個及第二個小朋友

我 in 完先發現

我都見到側邊坐左幾個先生計分,不過唔知邊個睇邊個小朋友?
希望大家成為同學仔啦!

原帖由 榛子果仁 於 11-3-14 17:16 發表
傻太,

咁岩. interview個位老師同我提, 有校車去觀塘, 佢話有學生係順利架~!

個校舍咁新, 好鍾意. 第二間分校的outdoor, 原來係K.1先玩得架, 所以無分別啦~(我睇第二條thread講的)

希望大家的小朋友都有幸被取錄~ ...

你有無問要搭幾耐呀??

原帖由 snow228 於 11-3-14 14:32 發表
chichibb:

更正下先:康城校今年開一班上午,一班下午: 每班有28個學生, 一個local teacher 一個net, 仲有一個助教, 師生比例1比8

甘今年升k班 係咪開5班比n班直升?  所以今年只可開到上下午各一班n班

可唔可以講下你囡囡 ...

應該唔會開5班咁多k1, 因為會有人走架麻, 因為佢有4間班房, 如果兩班n1, 兩/三班k2, 咁可能有三班k1~~

英文就日日都有, 可能同中文一人一半, 普通話就一星期兩日~~

原帖由 榛子果仁 於 11-3-14 15:35 發表
chichibb,

想搵康城的pn家長好耐, 終於搵到. 好開心~!

想問問~

1.  老師細唔細心, 有無愛心? 係咪成日會搵家長講下小朋友在校的情況

2.  net同廣東話老師日日上, 普通話一星期上幾多次呢?

3.  你寶貝返咗學之 ...

1)老師好好, 初頭返學嗰一兩個月會打黎講吓小朋友返學點, 有咩可以屋企做而幫到個小朋友, 因為我個囡係細女(10月), 所以老師都幾照顧佢.
2) net同廣東話都係日日上, 普通話應該係一星期兩次
3)我個女係唔多講野嗰隻, 而家都只係講小小單字, 不過佢就講多左野, 只係我地唔知佢講咩

原帖由 榛子果仁 於 11-3-14 17:16 發表
傻太,

咁岩. interview個位老師同我提, 有校車去觀塘, 佢話有學生係順利架~!

個校舍咁新, 好鍾意. 第二間分校的outdoor, 原來係K.1先玩得架, 所以無分別啦~(我睇第二條thread講的)

希望大家的小朋友都有幸被取錄~ ...

我住藍田都係搭校車, 8:15分上車, 車費$800~~

原帖由 belle2009 於 11-3-14 21:02 發表

when does the bus arrive the school?

我冇跟過車, 所以都唔知, 不過九點前都會到架啦

chichibb,

多謝你,

因為網頁download唔到校車路線同價錢, 想問問你有無該pdf留底呢?

有沒有親子活動?
有沒有親子功課? 如: 成長冊、圖工等等?

節日校內有沒有活動讓小朋友參與呢?

謝謝~!

我個仔都係康城pn學生, 可以答下咀:

1. 老師是ok的, 不過要睇彩數, 電話只有第一個星期隔日一個電話, 一次local老師, 一次net. 可能我個仔無大問題, 所以電話少d. 不過有次我打電話找老師, 感覺是老師好忙.

2. net同廣東話老師是長駐, 而且是分組活動.  普通話一星期上兩次

3. 我本身o係屋企同個仔講廣東話, 無教英文, 返左學後反而好鍾意英文, 成日要睇letterland圖書.

希望幫到你

原帖由 榛子果仁 於 11-3-14 15:35 發表
chichibb,

想搵康城的pn家長好耐, 終於搵到. 好開心~!

想問問~

1.  老師細唔細心, 有無愛心? 係咪成日會搵家長講下小朋友在校的情況

2.  net同廣東話老師日日上, 普通話一星期上幾多次呢?

3.  你寶貝返咗學之 ...

校車路線同價錢: http://www.learninghabitat.org/hk/campus/bus_pdf/LPschoolbus.pdf

原帖由 榛子果仁 於 11-3-15 09:02 發表
chichibb,

多謝你,

因為網頁download唔到校車路線同價錢, 想問問你有無該pdf留底呢?

有沒有親子活動?

謝謝~! ...

原帖由 thth 於 11-3-15 11:04 發表
校車路線同價錢: http://www.learninghabitat.org/hk/campus/bus_pdf/LPschoolbus.pdf

原帖由 榛子果仁 於 11-3-15 09:02 發表
chichibb,

多謝你,

有沒有親子活動?

謝謝~! ...

1)暫時親子活動就有旅行同欣賞佢地聖誕表演, 黎緊有運動會同家長去學校講故事~~
2)學校每星期都有一樣功課, 另外每月會派遊戲袋比家長同小朋友屋企玩
3)學校會唔同節日都有活動比小朋友參與, 有聖誕表演,行年宵, 元宵節又有行catwalk~~

my kid is now in LH-LP, PN class. We are fully satisfied of the school and have decided to withdraw PM offer of another famous kinder in kln tong.  

here r what LH-LP most impressed us:
- nice and friendly school principal. She shows up at the school enterance to welcome and say bye-bye to the students and is very willing to communicate w/ parents.
- nice and caring teachers and my kid loves going to sch
- gd bilingual language environment as the NET class teacher is around all the time (some of my kid's english pronouncation now carries 鬼佬捲舌音).

BUT, there is one worst thing to remind u: poor air quality coz close to the TKO landfill area. although no smell inside school,  it smells quite badly when leave school and on the way to MTR, esp in hot and humid weather like now.

請問你地直升k 班時, 英普班是否只安排下午?  對於今年升 k 班的同學, 上午雙語班比較受歡迎還是下午英普班多人選擇呢?

原帖由 08angels 於 11-3-15 11:50 發表
my kid is now in LH-LP, PN class. We are fully satisfied of the school and have decided to withdraw PM offer of another famous kinder in kln tong.  

here r what LH-LP most impressed us:
- nice and f ...

thanks for sharing.  What I concern is the smell issue.  friend of my hubby has just decided to withdraw from LH-LP because of the smell issue.  If there is no smell in school, it is much better.

原帖由 snow228 於 11-3-15 12:12 發表
請問你地直升k 班時, 英普班是否只安排下午?  對於今年升 k 班的同學, 上午雙語班比較受歡迎還是下午英普班多人選擇呢?

英普班有上下午各一班, 英粵班就上午有, 因為上午英普比較多人想讀, 所以要抽籤, 我自己既priority就係上午英普, 跟住就係上午英粵

原帖由 cycream 於 11-3-15 12:47 發表

thanks for sharing.  What I concern is the smell issue.  friend of my hubby has just decided to withdraw from LH-LP because of the smell issue.  If there is no smell in school, it is much better.

因為我個女係搭校車, 所以我又唔會因為呢樣野而唔放棄間唔錯既學校:loveliness:
‹ 上一主題|下一主題