用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園 Interview
樓主: snow228
go

學之園 Interview [複製鏈接]

同意呀,我阿b今年考k1, compare with 去年考pn, 今年真係難了很多,會發覺多佐好多人compete, 因為pn 唔係個個讀,k1就個倜都會考。而且d小朋友好多都好叻,考試內容深得多,要求也多,間間形式不同要train 到小朋友all rounded, 說話要叻。好興幸阿b 讀緊間唔錯pn可直上k1 壓力相對細d。好好彩考k1 呢個game 已順利完結。3年後考小一將會更可怕!

原帖由 snow228 於 11-3-14 09:49 發表
今次學之園interview 同之前個d 好唔同, 有d 初嘗考k1既味道, 同group 全部都係大仔, 全部都好淡定, 如果今年n1 入唔到間心儀既學校, 都好難想像出年k1 學校對學生既要求會更高更難考, 甚至要一個小朋友唔俾家長陪,  ...

原帖由 y3y 於 11-3-12 22:58 發表
Oh, it seems that the questionnaire has mentioned the no. of admission at that school (for you to rank the piority), but I've forgotten.  Can anyone tells how many are there in Tsing Yi school.

Thank ...

I heard the principal said that they are accepting 52 or 56 students (cannot recall the exact no), 1 AM and 1 PM class while I was busy with filling up the questionnaire. How's your interview going? How much is the tuition fee ( I forgot.. Can any mama tell me about this?

當日interview 用了20mins, 有兩間房同時進行, 即係20mins有12個小朋友去interview, 當佢由9點interview到4點, 7小時x 3 x 12個小朋友, 都已經有252個小朋友, 佢地in 左兩日, 即係成500個小朋友申請

如果total得100個位左右, 即係5個揀1個囉?

原帖由 porporchi 於 11-3-14 12:53 發表
當日interview 用了20mins, 有兩間房同時進行, 即係20mins有12個小朋友去interview, 當佢由9點interview到4點, 7小時x 3 x 12個小朋友, 都已經有252個小朋友, 佢地in 左兩日, 即係成500個小朋友申請

如果total得100 ...

康城話收28件b, 即係14件am, 14件pm??

我唔係好肯定, 因為我個心騰緊........因為校長講緊野時, 我個衰仔走去坐左係校長隔離, 對住我地幾個家長眼碌碌...

不過最後要填1-3志願, 我只係填左"1"係康城am...可能第一個被foul...

校長話師生比例係  1比8

上午只開一班:24個 + 下午只開一班:24個, 實則只收: 48個

8 b x 4 group per hour  x 8 hr x 2 day = 512

11個選1個

我去interview o個間就6個小朋友一group, 不過total 數都成3xx個小朋友

學校老師都辛苦了, 星期六都仲要interview, 仲安排單對單環節, 不過我亞b玩puzzle玩玩下望去人地度, 唔繼續玩; 老師叫佢將個orange/ apple 放入去邊度, 叫左N次, 佢都冇做, 聽故事時佢冇好似其他小朋友主動答, 又冇主動行出去, 咁樣我都打定輸數了!

原帖由 snow228 於 11-3-14 09:49 發表
今次學之園interview 同之前個d 好唔同, 有d 初嘗考k1既味道, 同group 全部都係大仔, 全部都好淡定, 如果今年n1 入唔到間心儀既學校, 都好難想像出年k1 學校對學生既要求會更高更難考, 甚至要一個小朋友唔俾家長陪,  ...

雪媽媽, 又遇到你... ...

我都覺得自己要學習對個仔有信心, 要學習放手, 學習唔好搭爹...

呢次係LH(康城), 得唔得都好, 我自己都好滿意...

阿囝最初見到鬼婆想走佬, 到老c揭開畫紙, 佢就衝去自己坐低; 老c每揭一頁紙, 佢就講哂頁紙有乜, 老c每次問個乜色, 果log得佢一個答...攞盒開盒答盒內係乜, 自己搞掂, 我係後面自己著急... ..我果組得3個小朋友(一個一入房就失控的走左), 老c叫阿囝拎埋最後一個(佢已拎左第一個), 老c問係乜, 佢答: car; 再問咩色: 佢答: a blue car...因為佢算遲講野, 佢答到咁我已經好開心... ..(同組另外兩個女仔可能怕羞, 唔肯出去攞盒, 拎完又淨係俾阿媽...)

但如果填問卷&見校長都計分, 我都唔知阿囝做過乜... ...佢不嬲唔痴身, 填問卷間房有oxford reading tree, 我係屋k都係用ort, 佢都揭一陣; 但就meet爛左個姓名牌... 到校長講緊野時, 佢走去坐係校長隔離, 當時我個心真係離一離...點做好???

原帖由 snow228 於 11-3-14 13:08 發表
校長話師生比例係  1比8

上午只開一班:24個 + 下午只開一班:24個, 實則只收: 48個

8 b x 4 group per hour  x 8 hr x 2 day = 512

11個選1個

唔通我真係嚇到聽錯??   諗住14件b有兩個班主任, 1:7好抵...

希望今次有機會同你個仔做同學啦

snow同傻太,

你地係咪都係in康城分校?

我都係, 我唔知康城有幾多人in...但如果咁多人之間都揀得中自己的小朋友, 真係學校覺得小朋友好適合間學校~!

同埋想問, 你地小朋友有無返緊第2間學校的N班 (2歲已經插咗班?)

但我聽到校長話有4班, 但我唔知係咪指上下午班總共4班, 但應該唔止得一班喎!

醒目開學勳章

原帖由 jvcfamily 於 11-3-14 12:32 發表

I heard the principal said that they are accepting 52 or 56 students (cannot recall the exact no), 1 AM and 1 PM class while I was busy with filling up the questionnaire. How's your interview going? ...

For Tsing yi

yes, the principal confirmed is 28 students per class, total should be 56 stundents.

我想問下星期5果日係咪全部都係考N1呢?  有冇媽媽知有幾多人考?

醒目開學勳章

原帖由 傻太 於 11-3-14 13:05 發表

康城話收28件b, 即係14件am, 14件pm??

我唔係好肯定, 因為我個心騰緊........因為校長講緊野時, 我個衰仔走去坐左係校長隔離, 對住我地幾個家長眼碌碌...

不過最後要填1-3志願, 我只係填左"1"係康城am. ...

我係青衣考, 到填表時個囡走左去門口玩, 個老師仲問佢你媽媽係邊度.......

我個係3月b, 如果插班最快都要4月先番學, 又要適應期,又復活節又暑假扣扣埋埋唔番得幾多日, 仲有一個學期既雜費, 書簿費, 校服書包費- 用唔到3個月, 之後轉新學校又要重新適應新環境...唔好攪甘多野啦~唔爭在等多幾個月正式番學

原帖由 榛子果仁 於 11-3-14 13:31 發表
snow同傻太,

我都係, 我唔知康城有幾多人in...但如果咁多人之間都揀得中自己的小朋友, 真係學校覺得小朋友好適合間學校~!

同埋想問, 你地小朋友有無返緊第2間學校的N班 (2歲已經插咗班? ...

原帖由 榛子果仁 於 11-3-14 13:31 發表
snow同傻太,

同埋想問, 你地小朋友有無返緊第2間學校的N班 (2歲已經插咗班? ...

個衰仔3月開始番淘大果間, 已經適應埋搭校車...

呢兩日唔洗番學, 成日同我講: 我要番學...

原帖由 傻太 於 11-3-14 13:20 發表

唔通我真係嚇到聽錯??   諗住14件b有兩個班主任, 1:7好抵...

大家好呀, 我個女而家讀緊康城pn, 今年可能第一年k班唔夠人開班, 所以只開左三班, 而pn就開左5班(兩班上午三班下午), 一班有28個學生, 一個local teacher 一個net, 仲有一個助教, d老師好好, 囡囡好鐘意返學

chichibb

更正下先:康城校今年開一班上午,一班下午: 每班有28個學生, 一個local teacher 一個net, 仲有一個助教, 師生比例1比8

甘今年升k班 係咪開5班比n班直升?  所以今年只可開到上下午各一班n班

可唔可以講下你囡囡n 班既內容大約學咩? 英文同普通話又佔幾多時間呢?  校長都介紹左個時間表, 不過我掛著望自已小朋友有無攪攪陣無留心聽書

chichibb,

想搵康城的pn家長好耐, 終於搵到. 好開心~!

想問問~

1.  老師細唔細心, 有無愛心? 係咪成日會搵家長講下小朋友在校的情況

2.  net同廣東話老師日日上, 普通話一星期上幾多次呢?

3.  你寶貝返咗學之後, 言語方面有無明顯的進步?

chichibb, 急需你的第一手資料, 因為囡囡返緊第2間, 學之園一直係我心水, 因為我鍾意佢一個net一個廣東話老師. 因為諗緊, 如果咁幸運收咗囡囡, 轉唔轉校. 多謝你~!

傻太,

學之園收咗你, 你係咪轉去讀呀? 咁K.1如果又考到心水, 咪又轉? 咁咪轉3間? (呢個就係我心中的掙札)

原帖由 榛子果仁 於 11-3-14 15:35 發表
chichibb,

想搵康城的pn家長好耐, 終於搵到. 好開心~!

想問問~

1.  老師細唔細心, 有無愛心? 係咪成日會搵家長講下小朋友在校的情況

2.  net同廣東話老師日日上, 普通話一星期上幾多次呢?

3.  你寶貝返咗學之 ...

收我個衰仔先算喇 , 因為我係同佢嘈改時間咖, (上年康城未開我就寄信, 打去佢話寄去黃埔總校先, 但黃埔寄信黎叫interview, 我話我報康城, 佢就塞左我係最後12/3 - 十二點幾 , 我嘈完先俾我改番11/3…)..同埋3個志願我只填"1"係康城am, 我諗佢覺得我寸囉…但無辦法, 我住官塘, 地點已經有d打折, 我唔想擾亂阿囝太多...

LH收而KM唔收, 我應該會去讀咖...去完interview, 我的確幾鍾意間學校, 缺點係無outdoor囉...

適應我又唔太怕, 佢番左一兩日就無喊; 過一個星期先搭校車, 第二日已經唔喊...我都相信個衰仔既...(兩歲已經換左3個工人, 搬左4次屋...佢都無動於"中"

傻太,

咁岩. interview個位老師同我提, 有校車去觀塘, 佢話有學生係順利架~!

個校舍咁新, 好鍾意. 第二間分校的outdoor, 原來係K.1先玩得架, 所以無分別啦~(我睇第二條thread講的)

希望大家的小朋友都有幸被取錄~!
‹ 上一主題|下一主題