用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問大家幾多歲開始學琴呢?
go

請問大家幾多歲開始學琴呢? [複製鏈接]

我仔仔剛剛3歲, 是否現在要開始學琴呢?
   0    0    0    0

我一向建議五歲前多參加群體的音樂活動(如JMC﹐Yip's,合唱團﹐出席音樂會﹐欣賞各類表演etc.)﹐不要急于開始單對單的鋼琴課﹗

原帖由 ie_ma 於 11-3-10 14:12 發表

雖然講話小朋友越細開始音樂的教育越好, 但請媽咪們都要留意, 3歲的小朋友小肌肉仲未發達, 太早開始學鋼琴可能會學壞手態, 建議可以先上playgroup讓小朋友先接觸音符, 拍子等等的知識, 待3歲半-4歲才開始學鋼琴會較為合適^^

我小朋友4歲開始

Thanks for ohmygosh & chika.

咁請問去琴行好d, 定係揾私人教會好d呀???

3歲, 心智未可以將 keyboard 與譜 relate.
小朋友彈到, 唔代表佢識睇譜
佢地好用可能係記性好, 記到d指法.

Strongly agree!
原帖由 ohmygosh 於 11-3-10 14:40 發表
我一向建議五歲前多參加群體的音樂活動(如JMC﹐Yip's,合唱團﹐出席音樂會﹐欣賞各類表演etc.)﹐不要急于開始單對單的鋼琴課﹗

都好視乎個別老師﹗

原帖由 ie_ma 於 11-3-10 17:50 發表
Thanks for ohmygosh & chika.

咁請問去琴行好d, 定係揾私人教會好d呀???

Before my piano teacher said at least 4 years old because before that the hand has not enough strength.

我仔係4.5歲才學

如果想早d考琴試,早d學應該係好,但都要個小朋友坐得定+中意音樂先得,否則大人細路都幾辛苦.

我選擇左俾大B上TL JMC先,6歲先開始學琴. 細B依家上緊JMC BK2,過兩個月打算俾佢同步學琴.

我個起初是玩 Suzuki on piano。我們以為只是學下認音,點知搞搞下老師教了他們彈一首簡單的歌仔。當時她還差一個月才三歲。之後我還是不敢真正讓她練琴。直到三歲半才帶她到“琴行”評估。老師肯收她。

三歲根本是不睇譜。基本上是你彈完了就他們的聽力把琴鍵找出來練琴就只是要他們學習指法。

原帖由 birdbird 於 11-3-10 19:01 發表

3歲, 心智未可以將 keyboard 與譜 relate.
小朋友彈到, 唔代表佢識睇譜
佢地好用可能係記性好, 記到d指法.

我仔仔六歲半才學琴,可能比較大,所以比較吸收好和快,成績也不太差,十三歲已經完成八級。

大的七歲、細的五歲。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

醒目開學勳章

我仔5歲半開始學琴。

Agree! D skill (絕對不是所有) , 小時候不給他,大咗先學真係無咁好。

原帖由 ilovethiscow 於 11-3-10 22:37 發表
5歲前多學習聽音 比學習鋼琴好~

回覆 15# chika 的文章

十分認同!

I think it is better to learn piano starting from K2, i.e. around 4 years old. Before entering primary school, kids have learned 2 years, which is quite satisfactory.
‹ 上一主題|下一主題