用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如想考英文小學(例如陳守仁), 讀邊間幼稚園有優勢? ...
go

如想考英文小學(例如陳守仁), 讀邊間幼稚園有優勢?

Yes, the English interview. children have a good standard of English, TSL more than English which focuses on kindergarten.

1定要英文好fluent st cat 都入到好多
原帖由 ccssww22 於 11-3-10 13:55 發表
小一面試, 是否用英文?

St Cat. / Habitat Learning / PLK Au Yeung Siu Fong, Victoria, etc.

LH of course

比較著重英文, St. Cat, Victoria..
小朋友英文好...interview有優勢!!

原帖由 ccssww22 於 11-3-10 13:55 發表
小一面試, 是否用英文?

如果齋講陳守仁, 唔覺學校有話特別收得多邊間幼稚園既小朋友, 只係入去既小朋友大部份英文都得(起碼基本完整句子對答得)。

所以樓主想小朋友入到英文小學, 不如PLAN下自己可以幫到小朋友幾多, 好過單靠幼稚園幫你。同埋INTERVIEW仲要睇小朋友肯唔肯同陌生人講野, 把口開唔開, 否則點叻其他人都睇唔到。

其他大部份小學的小一面試是要流利及有條理的"廣東話".  小朋友英文好..."陳守仁"interview有優勢!!

原帖由 ballcat 於 11-3-10 16:17 發表
比較著重英文, St. Cat, Victoria..
小朋友英文好...interview有優勢!!
~easybring~

HKPS - Hong Kong Pre-school

陳守仁真係MUG幼稚園都有機會入去, 佢地唔多睇邊間, 最重要睇面試表現, 入到去便知有好多來自屋村幼稚園, 住公屋家長都有好多吓.
要中英文好, 同識答問題, 自信開朗型機會大.

屋邨幼稚園都入到?? 但是屋邨幼稚園的英文水平高嗎?能夠以英語面試嗎?很好奇,是哪些屋邨幼稚園???

醒目開學勳章

會不會家中用菲傭?
又或讀有學劵的幼稚園, 用學費的錢出外狂補英文呀?

原帖由 busy_penny 於 11-3-11 08:36 發表
屋邨幼稚園都入到?? 但是屋邨幼稚園的英文水平高嗎?能夠以英語面試嗎?很好奇,是哪些屋邨幼稚園???

小朋友係屋邨幼稚園, 但係英文好好. 佢屋企講英文,
父母想小朋友中文好d, 入屋邨幼稚園讀好d中文.

可能其他直資, 好多要讀名幼稚園先至機會大d, 之前有2個網友讀學x園, 而加無上來bk. 考唔到TSL, 另一間直資英小收了,但佢地無讀.

佢真係太多人考, 學校真係睇唔得甘多. 校長要公平, 全睇面試表現.

原帖由 busy_penny 於 11-3-11 08:36 發表

http://happypama.mingpao.com/cfm ... 920/schc/Priv06.txt
「升小選校系列」--保良局陳守仁小學
專訪楊永明校長

陳守仁校網都有上年既簡介會VIDEO, 呢個係收生過程及要求。副校長講得詳細D。

http://www.plkctslps.edu.hk/campustv/CTV2009-10/P1AdmissionTalk/P1AdmissionTalk_ChinesePart3Web.wmv

我住陳守仁附近,尋日至響巴士站見到幾個陳守仁既學生用流利既英文對答,開頭無望仲以為係幾個外籍小朋友傾計,檸轉頭望下原來成班都係香港小朋友,所以我信考到入去既真係起碼要識講完整句子至得~

我小朋友今年係TSL讀P1,住公屋,老公唔識英文,自己都麻麻地,係一間唔出名既幼稚園讀國際班畢業,IN左兩次,第二輪好好彩入到.
入左去先發覺小朋友都係黎自四方八面,名校既就一定多D(YORK,ST CAT,LH等),但就連保護兒童會幼稚園既都有人入,但細問之後先知原來佢地3歲前都係係NEW YORK住,加上父母都係港大畢業,所以英文一定無難度.
讀得TSL既英文一定要好,除左小朋友溝通要英文,功課方面都有一定難度(做PROJECT用全英文寫,父母一定要幫手),所以入去讀得既唔係父母叻,就一定有谷小朋友.