用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 反叛期就是這樣嗎, 點算好?
樓主: Joe媽媽
go

反叛期就是這樣嗎, 點算好? [複製鏈接]

各位家長, 你地心情感同身受. 雖然我唔係媽咪. 係姨媽. 但姨甥女由細睇到大.小學成績同操行都好好(因為佢媽咪唔識教同脾氣差, 所以由我地教). 中學都係我地同佢搵.仲係band 1中中. 而家學校仲升呢做英中EMI. 姨甥女中一成績都中上. 但升上中二成績就跌到心傷要留班. 今年中二成績仲衰個第一年. 要再重讀中二. 校長同班主任都放棄佢. 要佢自動退學出去搵學校. 佢成績唔好得中英二科勉強合格.其它全軍覆沒, 操行仲得c+. 因成日唔交功課. 話佢罵佢勸佢獎勵佢都冇用. 好聲同佢講又唔聽. 而家甘嘅成績同操行點出去扣門?寄咗4封扣門信出去試讀中三. 但到而家都未有消息. 出去搵學校, band 2中學都話要3課中英數合格同操行攞b致有機會interview同考入學試. 而家唯有係自己學校懶死唔走, 暫時佢媽咪眼淚鼻涕求學校保留中二學位俾佢. 但學校仍要我地出去搵學校收佢. 仲俾咗三封推薦信佢扣門. 全部都係band 3直資中學. 點要得落. 姨甥女就唔想留係呢間學校讀第三次中二. 驚俾同學笑同冇面. 佢而家仲好似唔緊唔緊甘. 仲發我地脾氣. 話我地個個都怪佢. 真唔知而家d細佬點唸. 腦筍都未生埋, 但又未開竅. 各位家長俾d意見, 而家究竟留原校再重讀中二(第工次了), 定出去扣門試讀中三又或再重讀中二. 但好多學校都已經截止申請插班生. 真係憂心到晚晚瞓唔着. 點算

醒目開學勳章 王國長老

邊3間直資中學,
睇下有無家長可以分析到.

醒目開學勳章 王國長老

各位家長, 你地心情感同身受. 雖然我唔係媽咪. 係姨媽. 但姨甥女由細睇到大.小學成績同操行都好好(因為佢媽咪唔識教同脾氣差, 所以由我地教).

---似乎佢媽咪都有要冷靜

中學都係我地同佢搵.仲係band 1中中. 而家學校仲升呢做英中EMI. 姨甥女中一成績都中上. 但升上中二成績就跌到心傷要留班. 今年中二成績仲衰個第一年. 要再重讀中二. 校長同班主任都放棄佢. 要佢自動退學出去搵學校. 佢成績唔好得中英二科勉強合格.其它全軍覆沒, 操行仲得c+. 因成日唔交功課.

--應該係英文未能達標,是否港島民生,轉中中學校啦.

而家唯有係自己學校懶死唔走, 暫時佢媽咪眼淚鼻涕求學校保留中二學位俾佢.

--似乎佢唔適合呀..

但學校仍要我地出去搵學校收佢. 仲俾咗三封推薦信佢扣門. 全部都係band 3直資中學. 點要得落. 姨甥女就唔想留係呢間學校讀第三次中二. 驚俾同學笑同冇面.

---其實都明白佢感受嘅..

佢而家仲好似唔緊唔緊甘. 仲發我地脾氣. 話我地個個都怪佢. 真唔知而家d細佬點唸. 腦筍都未生埋, 但又未開竅.

--唔好鬧啦,同佢一齊解決問題啦, 希望佢係呢次得到體會.

回復 1# ZZdaphne 的帖子

好多謝咁多位媽咪分享心得同經驗,我仔5年級,已經有反叛跡象,我係個暴躁媽,希望從你哋經驗中學習,安然度過阿仔反叛期

Same here! 多多指教.

原帖由 oscarmama 於 11-7-10 22:35 發表
好多謝咁多位媽咪分享心得同經驗,我仔5年級,已經有反叛跡象,我係個暴躁媽,希望從你哋經驗中學習,安然度過阿仔反叛期

原來我並不是孤獨的一個, 同一天空下, 竟然有那麼多家長, 經歷我所經歷, 煩惱我所煩惱, 偉大的父母們努力, 加油。共勉之 !

唔該各位媽咪為我呢個憂心姨媽俾意見. 其實, 佢媽咪已經好克制自己. 雖然脾氣唔好. 但都打者愛也. 仲同佢睇心理醫生. 用咗成份糧, 話一係要佢食藥控制情緒. 如果唔係冇辦法. 繼續覆診. 大佬呀!成五千銀先睇三個鍾. 點睇得落. 仲同佢搵咗好多補習, 上門又有, 補習社都有, 但都係個句, 唔專心. 懶. 姨甥女實在太反判. 好聲d對佢又唔聽. 仲要一句頂你十句加送二句, 方你唔死. 佢係讀將軍澳景嶺書院.而家學校三封推薦信佢扣門係香島中學, 匯知中學同一間唔出名嘅直資中學. 同一封証明佢已經完成中二學業嘅信. 我地其實已冇鬧啦,同佢一齊解決問題, 但佢呢頭話聽話, 個頭又已經唔聽. 日日係甘hea. 唔係唔同佢搵學校. 係佢未達標, 未有學校肯收佢. 而家仲未有學校消息. 唉.

其實姨甥女而家甘反判. 我地真係唔敢同佢搵BAND 3學校. 驚佢學壞. 都係搵D BAND 2中中校風好嘅學校. 我地唔係要佢好叻. 只係要佢乖乖地, 自動自覺自理好自己, 而家要佢自己填表同交. 給果, D學校睇完成績已經同佢話未達標(要三科中英數合格+操行B至收)佢好失望. 但又唔積極喎. 每次答應做嘅野都冇樣實現, 要三催四請. 已經15歲人喇, 仲未識得諗. 叫我地點唔憂心, 點等佢開竅:cry: 媽咪同爸爸日日為呢件事煩.

我建議你試香島,分別有兩個朋友由B1英中轉入。行為和成績好了。他們說學校很用心對這類學生。

小朋友學習態度和家長鼓勵好重要!

回覆 1# tongtracy 的文章

你估冇鼓勵咩, 仲加埋獎勵呢. 但佢話俾就要, 唔洗做就得, 如果要做就唔恨喇. 你話係咪嘔血:cry:

回覆 1# tongtracy 的文章

你估冇鼓勵咩, 仲加埋獎勵呢. 但佢話俾就要, 唔洗做就得, 如果要做就唔恨喇. 你話係咪嘔血:cry:

請問各位網友有無好書介紹 店樣應付青少年期?

佢話:佢哋哩個年紀好自私

各位媽咪,我女今年讀st mary's F.1,小學時好乖,年年考全級頭幾名,喺小學出名品學兼優,喺屋企乖乖女,由細到大都唔駁咀,幫屋企做好多家務,但今年變晒,講大話,沉迷電腦,但鬧佢,佢都係唔駁咀,今次大考追唔上,有一科唔合格,跌落全班尾四,同老師傾過,原來係屋企同學校喺兩個樣,遲交功課,冇心機上堂,每樣嘢都HEA住做,老師話佢下學期變左第二個人,令到我好担心,晚晚失眠,同佢傾完,佢比我結論就喺因為由幼稚園到小六我都睇得好緊,F.1我開始返工,佢就放監,再加上,上到F.1後,名次再唔喺小學時考頭幾名,冇晒鬥心,寄情喺電腦,上網成隱,佢唔想我唔開心所以成日講大話,借着今次唔合格,佢講左好多心底話,我問佢:如果有日你講大話或做錯事,我唔鬧你,你會唔會內疚反醒?佢話:佢哋哩個年紀好自私,腦裡面只顧自已,你唔鬧我仲好,喺你唔鬧我,我唔會識反醒,如果你鬧我,我就左耳入,右耳出,腦裡面不停諗方法點樣令你唔好再鬧,佢仲話睇唔到我哋對嘅好,只會覺得我哋成日少少事就鬧,所以我覺得原來以前又打又鬧喺冇用,反而我宜家喺用好多方法令佢建立自信心,暑假比多啲嘢佢做,例如睇書,繡花,煮飯,陪養佢興趣,樣樣都試啲,電腦LOCK左密碼,我放工後同星期六,日,先可以上網,幫佢甩上網條隱,我覺得各位媽咪要理智啲,又打又鬧永遠都解決唔到,更加唔好做一啲仔女唔願意嘅事,咁只會弄巧反拙,因為佢哋永遠都唔會知你哋為佢哋好,同佢哋講條件,喺最好方法,加油呀!媽咪

你估冇同佢講條件咩. 但佢仍係好hea. 左耳入右耳出. 剩係講功課問佢做完未. 次次都話得喇. 得喇. 一係就講大話話做完. 結果咪欠交功課. 老師見家長無數次. 已經唸盡辦法幫佢. 想幫佢check功課, 提佢執. 但始終都係失敗. 好都唔想俾我地知佢嘅野. 幫佢. 拒絕合作. 點好:cry:

反叛還反叛, 反叛唔係關鍵問題, 佢地都係希望獨立, 問題是時下青少年不會諗, 不會為自己打算, 唔好以為人會自動開竅, 好多時都係唔會開的.

而家呢個世界, 家長唔使憂柴憂米, 將好精力和注意力放咗落子女, 安排呢樣個樣, 又好驚餓親佢地同嚇親佢地, 凡事都千就佢地, 細路習慣舒適生活, 習慣你依從佢, 佢地知你無佢符的, 佢地從來都唔使擔心生活, 根本不用想將來, 培養唔倒凡事要爭取的心, 對他們來說讀唔成書,咪讀書唔成囉, 對佢地來說都冇乜問題.

過多兩年, 咪等佢地出來捱下, 交租交飯錢, 佢地就會明白乜野係生活逼人.

I am also frustrated, disappointed, and can't sleep well in this month. My daughter is in F.1. Just thinking that I may reduce my time and attention on her seeing that she can get used to her school life smoothly this year and her academic results was satisfactorily. However, the situation suddenly worsen after the final-exam after I've discovered that she starts dating with her classmate.  Before this incident, she keeps on communicating with us on her school life. But she refuses to say any word regarding her dating affair. Moreover, she begin to show her poor attitidue to me.

It seems that the result is so un-expectable no matter what you have done and how much you sacrifised during the primary school.  Is the 'teenager period' so horrible ?
I just feel helpless in facing such sudden change in my daughter. It seems that she is a stranger and no longer my previous daughter any more.

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 ALAL 於 11-7-14 18:11 發表
請問各位網友有無好書介紹 店樣應付青少年期?

我在阿女p3-4已經尋找有關青春期的書
準備迎接它的來臨.
我看過''哈佛的女孩'',
書中教曉我怎樣預防''早戀''
面對''青春期''
我覺得好有用.
''早戀''是青春期的''big trouble"
怎樣上哈佛大學,反而我沒興趣.

回復 1# ZZdaphne 的帖子

請與我們多多分享你找到的資料
先謝你

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 sylvia2010 於 11-7-16 16:48 發表
I am also frustrated, disappointed, and can't sleep well in this month. My daughter is in F.1. Just thinking that I may reduce my time and attention on her seeing that she can get used to her school l ...

三、對異性關注的需求

孩子進入青春期,與異性接觸時有了微妙的變化。男孩和女孩,都會很拘謹,這只是孩子們走出家庭的圈子、步入社會認識異性的最初的學習階段。而隨著時間的推移,孩子們越來越明白自己喜歡什麼樣的異性,希望去接近他或者她。最開始的形式可以是打打鬧鬧,簡單的問答,還可以是以班級活動為主題的工作式交流,很多孩子可以通過這樣簡單的交流,達到對異性的瞭解。很多孩子知道這不是什麼愛情,只是同學交往。他們認為自己憧憬的美好愛情沒有來臨,所以,更多人選擇了等待,等待自己長大。
青春期,是戀愛的前奏,是步入愛情的序曲,孩子們戀愛是必然,而我們家長希望孩子們晚一些,再晚一些,怎麼才能做到呢?

青春期的孩子,關注異性之初,會在家長面前提到某個異性。您千萬不要大驚小怪,責備孩子心思不放在學習上,也不能掉以輕心。而是要耐心地聽孩子把話說完,然後詢問一下情況,再想辦法引導孩子,等想好了,有了辦法再說不遲。這樣做的好處是:一、孩子知道此類事是可以和家長講的,家長不會批評,以後遇到這方面的困惑,他就會向家長尋求説明,這樣家長就對孩子有了瞭解和説明的機會。二、孩子明白,從家長那裡討來的主意,總比向同學或者自己琢磨出來的辦法要好一些,只有家長不把孩子嚇跑,孩子還會來求助。在孩子成長過程中,家長可以使上勁,是對孩子的健康成長有利的好事情。

----------

既然已經來了, 就不要阻止,
試下和她分享自己的經驗,
我女無拍拖,
小6時,我已經同佢分享討論我初中時的拍拖事件,
好過她只和同輩分享.
還有, 試著做好的聆聽者, 不要給任何意見和批評.

‹ 上一主題|下一主題