用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 地址一問
go

地址一問 [複製鏈接]

如果和家人同住,可以用什麼方法證明住址參加大抽獎
   0    0    0    0

貢獻勳章

如果小朋友係同父母一齊住,只需出世紙證明父子關係,再加埋水電煤等等的單據便可,根本無需其他證明!

不如你講白一點! 但係如果諗住出蠱惑報親戚地址,就建議你唔好問啦,因為犯法 .....

醒目開學勳章

我假設你的問題是你居住的屋是你父母/外父母/兄姊等等登記做業主/租戶,而沒有水電煤用你或配偶的名字

如是父母的話,只需要同時提供你自己的出世紙証明你跟你父母的關係,連同以你父母登記的水電煤單就可以了

如果是你的兄姊倒做登記...那就麻煩一些,最簡單的是叫你兄姊們做監護人,否則要去民政署宣誓

如果是祖父母,那一樣啦, 提供你的出世紙.你父母的出世紙証明關係

原帖由 mariandy 於 11-3-10 12:17 發表
如果和家人同住,可以用什麼方法證明住址參加大抽獎

話就話犯法, but 又真係見好多人都甘做 而入到心yee ke 小學law
原帖由 joemyt 於 11-3-10 13:45 發表
如果小朋友係同父母一齊住,只需出世紙證明父子關係,再加埋水電煤等等的單據便可,根本無需其他證明!

不如你講白一點! 但係如果諗住出蠱惑報親戚地址,就建議你唔好問啦,因為犯法 ..... ...

True .. but there are also cases which really have such needs ge ...

Like my kid is taken care by my in-laws after school, so I have to use their address too. But then, no matter which address we use, both are not in the famous nets.

原帖由 ShinTeresa 於 11-3-10 15:03 發表
話就話犯法, but 又真係見好多人都甘做 而入到心yee ke 小學law mouth:" />mouth:" />mouth:" />  

醒目開學勳章

唔...其實按照法例的原意是照顧及居住於的地方
基本上我囡囡在日間有一段時間,也是由我媽&姊照顧
但晚上住的是自己家
所以都是填自己的家

原帖由 twinsstar1 於 11-3-10 17:36 發表
True .. but there are also cases which really have such needs ge ...

Like my kid is taking care by my in-laws after school, so I have to use their address too. But then, no matter which address we u ...

icic .. Thanks for clarifying

原帖由 ziyi 於 11-3-10 18:08 發表
唔...其實按照法例的原意是照顧及居住於的地方
基本上我囡囡在日間有一段時間,也是由我媽&姊照顧
但晚上住的是自己家
所以都是填自己的家

I believe the original intention of using residential address is that the child's normal residential address is close to the school applied for so that he/she does not need to travel long distances to and from school.
原帖由 twinsstar1 於 11-3-10 17:36 發表

Like my kid is taken care by my in-laws after school, so I have to use their address too. But then, no matter which address we us ...

my kid now actually goes to school from our house and then take school bus back to my in law's house afterschool. Sometimes, he has to stay over night in my in-law;s place too, depending on our work schedule.

my in-law and I live quite near to each other but then we're of different nets

原帖由 thomasha 於 11-3-11 17:33 發表
I believe the original intention of using residential address is that the child's normal residential address is close to the school applied for so that he/she does not need to travel long distances to ...

咁你係咪要報你親戚做監護人至可以用佢地址?

Like my kid is taken care by my in-laws after school, so I have to use their address too. But then, no matter which address we us ...

I think so but not sure ... that;s why I;m still searching for info here

原帖由 huisylvia 於 11-3-12 19:43 發表
咁你係咪要報你親戚做監護人至可以用佢地址?

水/電/煤轉你名得唔得? 簡單快捷.

其實我有樣野唔多明白, 不過想知又唔敢問喎, 見樓主開個topic, 所以襯機問下, 早排聽一位家長講話用朋友地址報小一, 話只要去水/電/煤轉名就得喎, 但我知帳單旁邊會寫埋供應電既地址喎, 咁如佢只改郵寄地址, 咪兩個地址會唔同, 咁教署收到咪會好怪囉??  定或是係叫要報地址個位户主轉做自己個名呀?? 咁水/電/煤會咁易比你轉名咩, 定佢都要提供其他野架??

不喜切勿插~~

原帖由 fcatherinehk 於 11-3-14 00:49 發表
水/電/煤轉你名得唔得? 簡單快捷.

醒目開學勳章

1. 轉名而不是轉郵寄地址
2. 轉名真的很容易的 (當時我買下現居的房子時,水煤是打電話去就可以,在電話說清楚自己的姓名,要辦理的供水/煤地址,郵寄地址是否一樣,就可以,到收到deposit繳納書,去郵局/櫃員機交就ok了)
電-因為當時附近有中電服務站,也是很簡單就搞定,但很坦白,我唔知道是因為她們查了我的房子上手已經停晒水電煤,沒有沖突才咁容易

原帖由 stephanielum 於 11-3-14 11:37 發表
其實我有樣野唔多明白, 不過想知又唔敢問喎, 見樓主開個topic, 所以襯機問下, 早排聽一位家長講話用朋友地址報小一, 話只要去水/電/煤轉名就得喎, 但我知帳單旁邊會寫埋供應電既地址喎, 咁如佢只改郵寄地址, 咪兩個 ...

哦, 謝謝ziyi, 現在明白了, 唔怪之得d人話咁易轉啦~~

原帖由 ziyi 於 11-3-14 12:14 發表
1. 轉名而不是轉郵寄地址
2. 轉名真的很容易的 (當時我買下現居的房子時,水煤是打電話去就可以,在電話說清楚自己的姓名,要辦理的供水/煤地址,郵寄地址是否一樣,就可以,到收到deposit繳納書,去郵局/櫃員機交就ok了)
...
‹ 上一主題|下一主題