用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家探討下陪小朋友做功課的tips
go

大家探討下陪小朋友做功課的tips [複製鏈接]

中文字寫得慢,我就教小朋友唔好看一兩個筆畫寫一兩個筆畫,盡量看整個字,記住寫法,然後寫,或者看半個字寫半個字。(莫要見笑,我仔寫中文好痛苦)

數學計數,遇到+9,我就叫他+10,再—1。不過老師好似唔係這樣教。

有媽媽說過同小朋友比賽寫字,鼓勵他寫快點。但係會不會因此造成字跡潦草呢?

還有,幾時先係出頭之日啊?二年級就唔洗陪了呱?
   0    0    0    0

回覆 1# juneyin 的文章

我個人認為寫字一定要先靚後快,因為小朋友慣咗快,但係D字撩,以後要執就比較難了!

要認字,你可以試吓將D字拆開嚟寫,例如寫個'好'字,你可以用格仔紙,將個'女'和'子'分別寫係左右兩個格仔,然後剪出嚟,叫小朋友砌返佢.都可以幫到小朋友認字.

咁開心?我囝倍做功課去到五年班啊 如果你可以咁快攪掂我恭喜你啊!
學中文字要好似看圖畫咁,睇筆劃係永遠都記唔到,你試吓去書店搵d教寫中文字ge書幫吓佢。

小一時有陪住佢做功課, 到小二開始一步步減少陪佢的時間, 例如時時行出行入, 唔會坐定睇住佢做, 到了下學期就開始同佢講, 有唔識就問啦, 唔會再坐喺隔離陪佢你做架啦! 咁就開始唔使陪太子了!
至於寫字, 由於幼稚園時已開始寫一d深嘅字, 我唔覺佢要時時望住個字嚟寫.

回想呀女K1時,一個字都唔使寫,到K2就開始寫字,要同佢角力好耐,K3下學期開始,我鼓勵佢寫日記,唔識嘅字,可以用圖畫代替,在不知不覺當中,寫字寫多咗,圖畫越來越少,文字編幅越來越大幅,到現在,如果唔識嘅字,佢問我時,我儘量以口述方式去形容該字,讓佢自己嘗試硑出該字。呀女現在小一,寫中文字都字體算端正、速度頗快,最重要係佢唔討厭寫中文。

原帖由 juneyin 於 11-3-9 20:50 發表
數學計數,遇到+9,我就叫他+10,再—1。不過老師好似唔係這樣教。

凡係兩個個位數加起來超過10的, 果時我要阿仔背出來, 例如: 2+9=11
3+9=12, 3+8=11
4+9=13, 4+8=12, 4+7=11
5+9=14, 5+8=13, 5+7=12, 5+6=11
..............
其實唔係好多架咋, 20個咋.

我反而你的方法仲煩.

以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

似乎係好方法,等我返去試吓先!
原帖由 kikiboy 於 11-3-10 14:26 發表

凡係兩個個位數加起來超過10的, 果時我要阿仔背出來, 例如: 2+9=11
5+9=14, 5+8=13, 5+7=12, 5+6=11

我反而你的方法仲煩. ...

yi~~真係好方法, 聽我又試下...thx
原帖由 kikiboy 於 11-3-10 14:26 發表

我反而你的方法仲煩. ...

我大仔小一, 我上學期過左一半就冇睇佢做功課了, 佢自己入房做, 初初做得好慢, 好心散, 但d排好d喇~
我都想睇住佢做, 幫佢溫書, 可惜下學期我要睇緊我細仔, 佢k2係關鍵上唔上到同校小一, 所以分唔到身.....
d期我大仔成績差左, 上期學默書, 考查, 未試過低過90分, 今次幾次默書都係8-9分數, 分數可睇到佢錯d乜, 問題就係我睇細左佢, 佢心散左, 點算呢??
過多年我細仔又上埋小學, 我邊有咁多時間睇兩個呢??

你大仔讀私學? 點解細仔k2要睇d咩成績上哥哥的小學? 如果津貼學校(自行/派位)不是哥哥讀緊的小學, 弟妹都一定會收嘅咩?

原帖由 恩林 於 11-3-10 18:03 發表
我大仔小一, 我上學期過左一半就冇睇佢做功課了, 佢自己入房做, 初初做得好慢, 好心散, 但d排好d喇~
我都想睇住佢做, 幫佢溫書, 可惜下學期我要睇緊我細仔, 佢k2係關鍵上唔上到同校小一, 所以分唔到身.....
d期我大 ...

係呀, 佢地學校係私校黎, 所以要睇k2成績至知上唔上到同校小學....

原帖由 alice44 於 11-3-11 11:36 發表
你大仔讀私學? 點解細仔k2要睇d咩成績上哥哥的小學? 如果津貼學校(自行/派位)不是哥哥讀緊的小學, 弟妹都一定會收嘅咩?

我都有讚佢, 佢成績有9字頭就有一粒星星, 100就係2粒...
用星星換禮物, 佢d禮物都好正吓架, 唔係cheap野, 所以初初都好有心機溫書....
上學期佢成績次次都有星星, 我覺得佢認為星星太易攞到, 所以下學期就心散左....

原帖由 brianshe 於 11-3-11 11:43 發表
"鼓勵" + "讚賞"

我仔小一,上學期都有睇佢做功課,而家就叫佢做晒識做嗰d,唔明先留返我解釋比佢聽。

回覆 9# 恩林 的文章

我兩個女細時,我比佢地一起係房做功課,我坐喺中間做自己的,如打毛衣,閱讀,大家一起努力,唔識就問我,佢地覺得大家公平,又有DD挑戰邊個又快又好,就好努力la.

http://www.youtube.com/user/hkhabfamilycouncil

樓上

你條link係咪野啊?

中文字, 我仔都寫得得差, 但我地會一邊猜迷一邊寫, 如寫個"替"字, 我地會講, "兩個夫人哂太陽", 然後我呀仔就話"係"四個人哂太陽....一陣又會話"六個人哂太陽", 反正會用故事把每個字講出來. 所以可以學埋默書, 寫詞語時學埋默.

成績好唔會讚, 成績差唔會鬧, 最重要唔好把成績好壞同獎品掛勾.

‹ 上一主題|下一主題