用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小朋友大約學幾耐鋼琴可以考第一級?
樓主: 新人王
go

小朋友大約學幾耐鋼琴可以考第一級? [複製鏈接]

原帖由 marcuscyrus 於 11-3-11 15:17 發表

我試過教2-3個呢d學生,佢地又真係奇蹟地可以66/67分合格架wor

皇家試已經是容易考,以這個成績到,將來好難考上去,其實考取到merit都是一般水準。

wrong posting

感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

請問1年9個月考二級算耐嗎?

家長會唔會希望小朋友一級級考上去直到完成8級課程?如家長有呢個打算,一般學生(起碼5至6歲先開始學)考到8級兼有良好基礎大約需時8至10年(不排除好似學校咁成績唔好要留班),有音樂天份除外,但人數少之又少。

如家長趕住想有張certificate加入報小學或中學portfolio,小朋友學琴只能重覆練考試範圍,務求最短時間盡考,有得必有失,佢哋可能只識彈考試歌,其他彈唔到

家長亦要搞清楚心儀學校會唔會想知小朋友是否鍾意音樂而學,面試一問佢哋好容易發現是否「考試機器」,咁就未必幫到個小朋友。

其實咁細個考4 級,小朋友隻手可唔可以彈到8-10個notes?

我嘅理念同Miffy 相同

原帖由 miffy 於 11-3-10 13:40 發表
請問知否佢 APA 結果收唔收?  

quote]原帖由 miffy 於 11-3-10 11:32 發表
學琴剩為咗張紙??

我覺得學琴係一種樂趣、陶冶性情等.......可能好多人唔認同, 只為考cert。

唔怪得之我聽人講, 有人去考apa, 交張靚仔cert, 考官問除了考試歌, 你仲識彈咩歌架?? 個小朋友話無喇。 ... [/quote]

我小朋友上年暑假開始學,剛剛升了1級,我本人覺得暫時唔需要考試住,反而我着重佢學咗幾多,培養興趣,考試只係想知佢的實力去到邊到,所以我會遲D先算, 其實好多學校的樂器班通常得小提琴,一D可以集體演奏的樂器, 如果想考試取証書加分,不如學吓這類樂器,可能幫助大D.

5級樂理合格就夠,無所謂基礎唔基礎,學音樂漫漫長路,8級都只是剛起步無耐。而考5級樂理就是為了考6級以上的器樂已而。

原帖由 新人王 於 11-3-9 09:12 發表
我小朋友5歲半學咗十個月,老師話可以準備開始考第一級。聽講都幾多嘢要考,我擔心會唔會快咗D?

Agree with Lilo. Your kid is still small he/she may not reach the wider range of notes and flow of the songs for grade 3/above.

U can consider apply HKSchool Music festival grade 1 or 2, to gain some performance experience. Then consult teacher whether to take grade 2 or 3 ABRSM, depends on his/her ability.
Note that Grade 3 will require to play 3 songs + scales + aural + sight-reading, better to take at least 7-9 month's learning+pracitce to prepare for exam (base on normal speed/ability... if yr kid picks up v.fast may be shorter time).

Most important of all is to let the kid to gain confidence and experience through the performance, if u take much advance level the kid may feel v.stress and discourage...
‹ 上一主題|下一主題