用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小朋友大約學幾耐鋼琴可以考第一級?
樓主: 新人王
go

小朋友大約學幾耐鋼琴可以考第一級?

原帖由 koko39 於 11-3-9 23:15 發表
我個囡唔怕谷,仲好鍾意考試既過程。

阿囝讀緊K3, 今年4/5月考二級,老師由舊年暑假已經開始教佢scales+考試歌,3個月已經學哂,之後就不斷同佢執details如技巧,感情,節奏等,到而家連其他唔會揀嘅考試歌都學埋。

我見有同學仔媽咪話佢囡囡只係用咗3個月prepare Grade 2考試,攞到136分,今年佢已經跳考Grade 5,話我老師用太多時間準備。我問過老師,她說每個小朋友的資質不同,同埋佢係第一次幫囝囝報考試,未知囝囝要多少時間學識D歌仔, scales, aural & sight-reading, 再加上佢嘅要求係喺報考之前要學識哂考試D嘢先俾佢報。唔知你哋老師係唔係都係咁?

其實我唔係想push小朋友快D考試,只係我見到阿囝D考試歌好似彈到好悶,同埋喺準備考試期間相對地學其他新歌嘅時間會變少,攪到阿囝有時彈琴都會無咁積極(之前佢每次都好look forward可以學好多新歌)。老師後來話下次再報考試可以預番少D準備時間,不過佢話因為暑假時間較充裕,嗰時開始準備學考試歌會好D。

原帖由 DGJS 於 11-3-9 17:19 發表
五歲四個月的小朋友考六級以下的琴試應該無難度!!!

五歲四個月可以考六級以下的琴試, 但無難度?

我都讚過你個仔。但如你以上所寫,你個仔六歲半開始,都要用15個月先考到3級!!! ...

我只是說六級以下琴試無難度,因為技巧很少和多是兩分鐘內的歌,但從沒有說過是對五歲四個月的小朋友,你可能唔會了。

好叻啊! 4級,今年4月考還是已經考了?

原帖由 koko39 於 11-3-9 23:18 發表
marcuscyrus,DGJS,

唔直接考4級係跟本冇唸過個囡可以學咁快。至於考完2級無耐再考4級係有想用來叩門小學。依家有好多小朋友幼稚園都考完4-5級~

原帖由 洛婷 於 11-3-9 23:28 發表

我見過有人都係咁 !!!

如果只是為考試而練應該沒有問題,但好像摟曲了學琴是陪養小朋友的興趣的原意。

我覺得如果有能力考得咁密的小朋友(當佢真係達到個standard),其實犯不著咁樣考,一考考at 仲好啦

請問知否佢 APA 結果收唔收?

香港地好現實, cert 係重要...所以我都想知, 咁考法會唔會有咩副作用, 我指長遠對栽培小朋友音樂方面?

原帖由 miffy 於 11-3-10 11:32 發表
學琴剩為咗張紙??

我覺得學琴係一種樂趣、陶冶性情等.......可能好多人唔認同, 只為考cert。

唔怪得之我聽人講, 有人去考apa, 交張靚仔cert, 考官問除了考試歌, 你仲識彈咩歌架?? 個小朋友話無喇。 ...

原帖由 DGJS 於 11-3-9 14:22 發表
半年後再考4級!

咁即係差不多考2級時就要報定4級試。哇!

睇時間就應該是未考二級已經報考四級。

K3考2級吾係問題。不過K3,6歲考4級,我真係吾明白學鋼琴的真正意義。

原帖由 miffy 於 11-3-10 11:32 發表
學琴剩為咗張紙??

我覺得學琴係一種樂趣、陶冶性情等.......可能好多人唔認同, 只為考cert。

唔怪得之我聽人講, 有人去考apa, 交張靚仔cert, 考官問除了考試歌, 你仲識彈咩歌架?? 個小朋友話無喇。 ...

所以依家有好多八級生只會彈考試歌,給他們以外的歌就不會彈,有些樂章要改良來配合演奏是完全不會,因為大多數在考樂理時太細個,之後以全忘掉。

醒目開學勳章

原帖由 mio8390 於 11-3-10 11:52 發表

所以依家有好多八級生只會彈考試歌,給他們以外的歌就不會彈,有些樂章要改良來配合演奏是完全不會,因為大多數在考樂理時太細個,之後以全忘掉。

唔講太細個咁遠呀

我女上年 10 月先考完 ,

佢依家都忘記得八八九九

學幾耐琴可以考一級, 其實好睇小朋友係唔係真係鐘意鋼琴+花幾多時間去練琴, 我的學生好少會考1級, 大部份都係學以約左1年-1.5年就考2級/3級, 之後就跳考4級/6級..

不過而家大部份家長, 都要求盡快在k3或小五前幫小朋友報個琴試考, 目的為左入間好d的學校, 某程度上間接令小朋友對學習的樂器的興趣減低, 因為通常家長都會日日迫住小朋友練琴又練琴, 其實我覺得如果可以培養到小朋友自己本身喜歡音樂喜歡鋼琴, 基本上你唔迫佢佢都會自己分配時間練..

所以 你話小朋友大約幾耐可以考級呢, 就應該係答你..
如果肯練呢.. 1年-1.5年就可以考喇...
如果唔練琴呢.. 就2年-3年先考到......

原帖由 洛婷 於 11-3-10 13:42 發表

唔講太細個咁遠呀

我女上年 10 月先考完 ,

佢依家都忘記得八八九九

好多都是七八歲就考五級樂理,樂理上又有好多名詞是意大利文,如果孩子不是很喜歡音樂,過幾個月什麼都會忘記晒,因為繼續考上去又不需要有八級樂理,這樣下去只能在演奏功夫上有進步,但音樂知識就等於.....。好難自已去理解樂普的細節和變化。

我自己o係加拿大(最高10級)學鋼琴到6級(好似一年升一級), 自16歲後都冇學過琴~ 雖然10幾年冇學, 得閒都會彈下歌練下琴, 依家自己教仔仔彈琴(雖然好勞氣, 同樂理麻麻地).  

我個fd, 佢考到加拿大7級, 不過佢話唔係好記得點彈,  我唔明點解?   
原來當年學琴只為考試升級而學琴, 由1級升到6級都容易, 後來轉左老師, 學到第7級已經跟唔上。  

所以學鋼琴不是為了升級... 要勤力地打好基礎~

原帖由 marcuscyrus 於 11-3-9 17:23 發表

好有天份+肯練琴,都要過埋theory 先得阿..

哈哈.....你不要看小香港的家長,當年我仔仔考五級樂理,我怕他太細個(大約是小四),但到了試場,發覺我仔仔已是年長的一班,大部份還是考英文paper,當時我想過我是否太遲才給他學琴,現在的答案是我做得正確,早學也未必好,太細個吸收能力是比較慢。

原帖由 mio8390 於 11-3-11 14:03 發表

哈哈.....你不要看小香港的家長,當年我仔仔考五級樂理,我怕他太細個(大約是小四),但到了試場,發覺我仔仔已是年長的一班,大部份還是考英文paper,當時我想過我是否太遲才給他學琴,現在的答案是我做得正確,早學也未必好,太細個 ...

我唔係睇少,而實際上亦處理唔少呢d家長
2年班話想試下考(佢地聲稱考唔到都唔打緊),根本上佢地係理解唔到,係家長用自己的方法引導個小朋友去記,composition,平時d 功課係家長幫佢搞,我改完之後就叫個細路記左佢(學生同我講返話:媽咪話到時照背就得,點都有d分),3年班已經落定order"我想試下同佢6年班前考8級",當時只係剛剛考完2級,連result都未出,有能力肯付出o既就話je,但實際上有幾多個小朋友係咁?

原帖由 marcuscyrus 於 11-3-11 14:17 發表

我唔係睇少,而實際上亦處理唔少呢d家長
2年班話想試下考(佢地聲稱考唔到都唔打緊),根本上佢地係理解唔到,係家長用自己的方法引導個小朋友去記,composition,平時d 功課係家長幫佢搞,我改完之後就叫個細路記左佢(學生同我 ...

所以有欲速不達這個成語。

原帖由 mio8390 於 11-3-11 15:00 發表

所以有欲速不達這個成語。

我試過教2-3個呢d學生,佢地又真係奇蹟地可以66/67分合格架wor