用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 到底這一代是父母辛苦, 還是仔女辛苦
樓主: jj0922
go

到底這一代是父母辛苦, 還是仔女辛苦

回復 7# One-Mama 的帖子

簽名被屏蔽

對新學制有疑惑?

請看張永明講荒謬通識6 YOU TUBE 或看ELSAAU的網誌

吾係個個家長都識得玩 334 尼個遊戲 . 選那科才能較易上大學等方式 .
我阿大今年都選科 , 初頭我都好似人地講禁 . 選理科第日可選醫護做 . 但吾係個個小朋友都 ok , 所以交流完后 . 最后都是選她自已喜歡及較有把握讀的科.......全文 . 雖然吾知讀完將來有乜用 ( 除非好高分 )  . 但想想打后3年都是她讀 . 這個決定會較好 . 好過選全理 , 但她冇興趣 . 上學濟坐浪費時間重太鑊 .
我覺得這個6年 , 大家的關係緊要過成績 .

回復 1# Carmen2004121 的帖子

簽名被屏蔽

如果你小朋友盡左力溫書都係尼個成績甘冇得講啦
但如果你你小朋友冇盡過力既話就一定要迫下佢! 因為而家d小朋友唔迫你唔得架, 佢地已經冇哂自動自覺呢個習慣!
同埋唔好去d大型補習社補習, 因為尼d只係想搵錢既公司唔會照顧到底子較差的學生
建議搵私人報習/中型果d會真人教既補習社