用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望 vs 協恩 應該點揀﹖
go

德望 vs 協恩 應該點揀﹖

德望  vs  協恩 應該點揀﹖ 德望學費貴, 而協恩就津貼, 兩間都係好學校, 好難選擇.  pls help!

原帖由 wiman 於 11-3-7 12:31 發表
德望  vs  協恩 應該點揀﹖ 德望學費貴, 而協恩就津貼, 兩間都係好學校, 好難選擇.  pls help!

想問是否兩間都收啊?

兩間都係好學校,但如果係我,我會選協恩,因為我太喜歡他的小學/中學。我相信你選這2間學校都是希望囡囡直升上小學/中學。協恩幼稚園收生60人,協恩小學收生90人,30人一班,相信他們真是可以照顧到每一個學生。
相比起德望幼稚園/小學,收生約2百,每班45人,相信要學生個個都要很專心和乖乖。而我認為這個年齡大多數小朋友都活潑,所以我選協恩,但這3年我會和小朋友努力,希望可以升上小學,如真的抽不到,協小是可給協幼生叩門的。
其實我問過很多人意見,但我從沒有聽過有人說協恩不好,只有說要講運氣才可上小學。相反德望真係有聽過問題個案,但亦有好的個案。
以上係我個人意見,希望幫到你啦。

我都好鐘意協恩,只是驚抽不到小學, 聽聞舊年叩門位得9個, 即係有大部份幼稚園學生不能入返.....自己不是34網又不是聖公會, 係米好輸蝕???

I also like Heep Yan more. Good school and cheap school fee.
But, if I were you, I will not choose Heep Yan KG.
Only 9/60 can successfully knock door. That means, being Heep Yan KG student only has 1/6 privilege, this is too low. Practically, you had better consider you do not have much privilege even you are studying in their KG. If cannot go back to Heep Yan Primary by knock door, then the only thing you can rely on is lucky draw.
Maybe, you should study at GH and lucky draw for HY.
However, HY KG itself should be better established than GH KG.

Even GH KG admitting 80% to primary I think is not very secure. Then 1/6 in Heep Yan is very insecure in my eyes.

This is my personal view only.

都明白你why 咁煩腦....我就無呢個煩腦啦...
倆間都唔收我個囡...kakak

有以下的comment. 留意#14.

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... page%3D1&page=1

到底真實情況係點嘅呢??!
其實我聽到/找到的都係只有最好個幾個小朋友能叩門入,其他的都係靠抽獎…當然,如大部份協幼的都係34校網的,又是基督徒,咁就梗係好係#13的媽媽分享咁,大部份都入番去…
我兩個朋友都因為想讀協幼的女兒入到協小,所以已搬了屋…其中一個更已返了教會…
原帖由 DGJS 於 11-3-7 15:35 發表
有以下的comment. 留意#14.

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2275200&extra=page%3D1&page=1

如果有宗教信仰就不用諗了