用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 應否俾囝囝停止學琴? 好苦惱...
樓主: Sheepy
go

應否俾囝囝停止學琴? 好苦惱...

Hi BBR

看見你寫的,我就忍不住拍手,萬二分替你的小朋友興幸有個好媽媽.
我看過很多家長都不會理會小朋友是否真心愛彈琴,是否真有興趣,只一味是"我希望佢x歲考x級","我想佢參加x比賽",其實興趣是逼不來的,小朋友的天份也不是人人都彈琴,人學我學的心態實在要不得,當小朋友對一樣野有興趣,佢會主動做好件事,不用逼住學逼住練,即使讓你逼到他演奏級又如何,他會開心嗎?相信是家長比較開心吧!與其犧牲孩子的童年去滿足家長的虛榮心,不如讓孩子真真正正的選擇興趣吧!
原帖由 BBR 於 11-3-8 12:16 發表
我個囡學左4年琴,幾個月前佢決定唔再學.阿囡3歲多開始學,初初佢都有興趣,我重買埋琴比佢,點知學學下佢就彈一首歌要彈好耐,亦唔會主動練,其實我比佢學都係想佢開心,有一樣自己鍾意的興趣,見佢學到咁,早幾個月我就好認 ...

醒目開學勳章

原帖由 DGJS 於 11-3-14 15:15 發表
Good to hear the decision. Don't let him easily to give up the next instrument.

放棄樂器事小,放棄毅力事大。

絕對認同!

最緊要有興趣同學得開心. 最好比佢自己簡樂器!

佢就算而家唔停,大多幾年咪又停. 都係浪費左呢幾年或者十幾年.

好多人都經歷過學左琴十幾年,可以話事就唔學lu. 因為本身都唔想學. 而且學琴係比較悶又辛苦.

我個仔轉左學古典結他,佢而家好有心機,自動練,又識自彈自唱. 估唔到結他都可以好乖,佢既ar sir 都好乖. 一樣可以表演, 又可以作歌仔,同埋同人夾歌.  佢個人都開朗左.

最緊要佢地開心啦!

回覆 63# abbylailai 的文章

回覆 59# Sheepy 的文章