用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 應否俾囝囝停止學琴? 好苦惱...
go

應否俾囝囝停止學琴? 好苦惱... [複製鏈接]

囝囝K3, 學咗琴差唔多1年, 彈緊 "輕鬆學鋼琴" 第2同第3冊, 見佢學得真係好辛苦, 佢完全唔肯認譜, 下下彈琴都係靠撞, 我知道呢個係佢的問題, 唔關老師事, 我亦有要求佢學睇譜, 佢同我講每日都好辛苦, 亦都好傷我同佢之間的感情. 因為佢細果的時候上通利的JMC, 養成背音而唔睇譜的習慣...(呢個都係佢的個人問題, 同JMC無關)

我好肯定佢係無學琴的天份, 但我應否繼續俾佢學琴? 呢個係唔係學樂器一定有的難關? 定係俾佢試其他樂器? (佢話想學打鼓) 因為再大D學樂器的話只會愈來愈難...好苦惱!
   0    0    0    1

放鬆D,學琴唔係唯一的選擇
就算迫佢繼續痛苦地學落去只會繼續破壞小朋友對音樂的興趣,勉強學落去只令佢懂得一門無感情的手藝而非學懂令人陶冶性情的音樂藝術
浪費寶貴的時間,更浪費發展其他潛能的機會
年紀少少就為小事而傷感情,未來仲有好長o既路等住行,值得嗎?

原帖由 Sheepy 於 11-3-7 10:28 發表
囝囝K3, 學咗琴差唔多1年, 彈緊 "輕鬆學鋼琴" 第2同第3冊, 見佢學得真係好辛苦, 佢完全唔肯認譜, 下下彈琴都係靠撞, 我知道呢個係佢的問題, 唔關老師事, 我亦有要求佢學睇譜, 佢同我講每日都好辛苦, 亦都好傷我同佢 ...

首先要問的是: 小朋友喜歡彈琴嗎? 如果喜歡, 只是過程覺得好辛苦, 可以用不同的方法幫他. 如果不喜歡, 就不要勉強了.

唔肯認譜這問題,
1. 視力正常嗎? 彈鋼琴要看兩行音符, 一點也不簡單哦!
2. 老師有方法幫助他嗎? 教小朋友認譜絕對是老師的責任, 老師若有經驗, 應該明白小朋友的困難, 起碼要有幾道板斧去幫助學生才對.  

我囝囝前任老師常常說孩子姿勢不正確是家長的責任, 因為練琴時沒注意. 我替他換了新老師後, 才明白那是胡說八道! 姿勢問題改不好, 是老師不懂得教!

醒目開學勳章

只係看譜有問題嗎?
如果是,我都覺得是老師的問題
因為,由輕1,都有教琴鍵對譜
囡囡學了3個幾月,連高8度的F音對譜是第5條線上也知道了
反而現在開始學換手指需要從旁指正.
究竟什麼時間是跳指,連音如Do Re Mi什麼時間是2隻手指後換指,什麼時間是3手指後換
而且每首都唔同,我陪她有時也搞到頭痛
最緊要在最初或現在認到mid C,大不了如自已,數譜

囝囝K3, 學咗琴差唔多1年, 彈緊 "輕鬆學鋼琴" 第2同第3冊, 見佢學得真係好辛苦, 佢完全唔肯認譜, 下下彈琴都係靠撞, 我知道呢個係佢的問題, 唔關老師事, 我亦有要求佢學睇譜, 佢同我講每日都好辛苦, 亦都好傷我同佢 ...

回覆 3# lillymarie 的文章

會不會太早給她學琴,學鋼琴是比其它樂器難些,要看左右手琴譜和又要手腳配合,雖然初學是可不用理腳踏部份,但手掌又細,對他們彈是十分因難,所以嚇怕了她,我仔仔比較大才學琴,正常的速度用了七年時間已經可完成八級考試,早學不一定對小朋友有好的結果,其餘的在之前文章的家長已經說了。

原帖由 ilovethiscow 於 11-3-7 13:55 發表
姿勢不正確.... 家長一定有責任...!!!

練習時間基本上一定比上堂時間多...

就算上堂叫小朋友用正確姿勢...

練習時間無老師督導... 一像會用一D 不正確姿勢練習...

就好似..細個果陣學渣筆 渣筷子 果陣... 父母一 ...

我囝囝的前任老師講的和你講的EXACTLY一樣!

但自從換了老師後, 我囝囝的問題, 老師續一處理, 亦想了很多方法教我怎樣在家幫囝囝練琴. 這就是有經驗和沒經驗老師的分別!! 孩子年紀小, 家長的確需要在旁協助. 但你真的相信一位沒學過該樂器的家長自己懂得怎樣改善孩子的問題嗎?

學樂器和"渣筆 渣筷子"不同, 不應期望家長自動知道怎樣才是正確方法. 除非家長自己本身亦有學該樂器.

原帖由 lillymarie 於 11-3-7 17:47 發表

我囝囝的前任老師講的和你講的EXACTLY一樣!

但自從換了老師後, 我囝囝的問題, 老師續一處理, 亦想了很多方法教我怎樣在家幫囝囝練琴. 這就是有經驗和沒經驗老師的分別!! 孩子年紀小, 家長的確需要在旁協助. 但你 ...

其實不一定,我亦有完全對音樂不認識的學生家長很投入的參與(一同上課,佢自己jot notes,把課堂錄了音返去再聽再幫手改)

我認同樓上ilovethiscow,我覺得不要太神化老師的角色,老師所教的,小朋友在課堂上未必完全吸收哂,但經驗較好的老師可以用較具體的指引去教學生,但如在家沒有支援,一樣不成事。

落堂又唔會問老師野 老師寫手冊又唔睇... 仲叫個菲傭接放學果D... 好多時學2個月就會放棄
<-----------
肯放棄都仲好d,唔放棄仲慘,拖拖拉拉

其實要睇你家長要小朋友學琴既用意...

例如:
如果純為陶冶性情,咁當然唔好攪喇,因為仲有好多其他選擇...
如果想囝囝有一技傍身,以便日後考學校,亦都其實還有好多其他選擇的...依家好多小朋友都識彈琴了,所以識彈琴已經不夠吃香...

我囝囝5歲,都有你囝囝一模一樣既問題...哈哈...
我要佢學琴係因為佢讀國際學校...無功課做...剛開始認少少單字...亦剛開始學寫少少英文字&數字...加上我囝囝係口水多過茶果種人...我要佢學琴主要係:
1. 練專注
2. 小手肌運用
3. 手眼協調
所以,就算佢學得幾辛苦 (好怕睇譜 & 手指不靈光),我都要佢堅持...因為唔趕時間 (唔打算考試),我每日只需佢乖乖地、正正經經咁練習一首歌就可以了 (快則2-3分鐘便可收工)!
有時佢都彈到喊架...我當然火滾...不過算喇,學琴對我囝囝黎講只係暫替品 (代替做功課),當學校有正式功課做時,我會由佢選要不要繼續學琴下去!

所以,家長要問問自己,為咩要囝囝學琴呢?!

其實真係要問清楚小朋友鍾唔鍾意學琴。鍾意嘅話我會叫佢要慢慢克服困難,嘗試自己睇譜。阿仔年幾前開始學琴,嗰陣時成日都無信心睇譜,又怕辛苦,咁我就慢慢同佢一行一行咁睇住嚟彈(我自己唔識彈琴,只係同佢一齊慢慢研究),睇譜彈哂成首歌都可能要分成2, 3日。到佢彈哂成首歌我就會大讚佢,俾D信心﹠成就感佢,慢慢佢就有信心自己睇譜彈琴,到而家就算係D未教過,深D嘅歌佢都可以自己彈lu.

另外,阿仔係上老師屋企學琴,老師係唔俾我留低的。但係每次老師都好清楚寫低阿仔嘅進度,又會喺我接阿仔嗰時再同我覆述/講解一次嚟緊呢個禮拜嘅練琴重點,咁我番屋企真係會跟老師嘅comments陪阿仔練琴。如果我發現阿仔喺屋企練琴嗰時有咩問題(包括情緒,手型,指法等等),我都會喺下一堂同老師溝通吓。所以我十分反對將學琴呢樣嘢交哂俾老師,做家長的都要同老師保持密切溝通,先會事半功倍的。

另外,有D家長會話小朋友唔肯練琴,但係家長自己有無替小朋友定下每日練琴的時間表及每次練琴的長度呢?其實好多小朋友都喜歡彈琴,但就不喜歡練琴,所以家長一定要堅持小朋友每日練琴(那怕是15分鐘也好),保持良好練琴習慣。

老師不是萬能的,縱使老師教得有幾好,俾左好多好多指引,但如果家長唔理唔跟都一樣冇用。 以我經驗而看,有家長跟同冇家長跟練琴的學生成績差幾遠。除非小朋友已經大個, 可以自己有耐性坐定定彈琴。

一年時間, 似乎真係慢左D.

會唔會係佢嫌學果D 歌唔好聽, 所以冇與趣?
佢平時練琴時, 你會唔會在旁協助/ 指導同埋鼓勵?
又或者係時候轉下老師.

會唔會係佢去到某個「難關」, 衝唔過, 所以原地踏步? 如果有家長在旁協助佢過左呢關, 之後就會學得比較輕鬆.

好似我個小朋友由K2下學期開始學琴, 學左幾個月後, 見佢進展不大, 就開始轉老師. 轉左老師後, 明顯見佢有進步. 不過去到某個階段, 佢又有好似有D 想放棄. 曾經練琴練到喊, 因為佢有「難關」衝唔過, 唯有從旁協助同鼓勵, 過左餉「難關」後, 佢又開始有番興趣. 到一年級, 佢開始學G3.

我個囡學左4年琴,幾個月前佢決定唔再學.阿囡3歲多開始學,初初佢都有興趣,我重買埋琴比佢,點知學學下佢就彈一首歌要彈好耐,亦唔會主動練,其實我比佢學都係想佢開心,有一樣自己鍾意的興趣,見佢學到咁,早幾個月我就好認真問佢(佢7歲多)究竟佢想唔想學琴,叫佢自己考慮一日答我,其實我本身都識彈,次次老師教完我都會陪佢練,亦試過放手比佢自己攪掂,但佢都彈得唔好. 最後佢答我唔想學,咁我就算,因為學果個係佢,如果佢冇興趣,何必迫佢,最緊要係佢開心,讀書已經辛苦,如果連佢o既興趣家長都要控制,小朋友就真係好慘.
其實同佢傾的過程中佢答過我想學,我就同佢講想學就一定要比心機練,再講講下佢就話其實佢學係因為知我想佢學,佢想我開心所以佢就學,但佢自己根本就唔鍾意彈.
有時見個個父母都要小朋友學琴,但有幾多個係真係有興趣? 究竟係父母心願定係小朋友興趣?

我阿女係K3,上完曬JMC,依家學左個幾月琴. 我估我都應該分享下我既經驗. 阿女唔算好中意好主動彈琴果種,在JMC上堂時也沒有認譜,人地都識,佢基本上都唔識,彈琴靠記,因已經唱到好熟,另外JMC老師都唔會執手勢....不過,佢學左一個幾月琴,已經唔同曬,手勢顯然未改到,但看譜已經習慣曬,上堂老師彈左差唔多10首短歌,佢都練得掂. 老師都只系普通tom lee鋼琴老師,老師都話佢唔算好有天份,但唱同聽都好好,彈要慢慢改進,我想呢d就系tom lee JMC既功勞啦

所以,我打算比細果個早d同步學琴,希望效果會更好.

如果你不告訴他,小朋友一般不會自動拱起對手。學琴要好,其實要留意很多細節。家長只要有D執著,又沒有比較孩子接受的方法,衝突是經常有的!有些孩子很早已經學習音樂,耳朵已經很靈。以為事半功倍,點知他情願把整首歌記住都不看譜。

有D老師收得貴D都是有道理。但練親始終都係要家長陪。

原帖由 share123 於 11-3-8 12:32 發表

我阿女係K3,上完曬JMC,依家學左個幾月琴. 我估我都應該分享下我既經驗. 阿女唔算好中意好主動彈琴果種,在JMC上堂時也沒有認譜,人地都識,佢基本上都唔識,彈琴靠記,因已經唱到好熟,另外JMC老師都唔會執手勢....不過, ...

四五歲人仔隻手咁細,要彈到五六度音節都好難,還要曲起呢彈,嚇怕她怎會想學,等她大少少才執手勢。

原帖由 mio8390 於 11-3-8 14:00 發表

四五歲人仔隻手咁細,要彈到五六度音節都好難,還要曲起呢彈,嚇怕她怎會想學,等她大少少才執手勢。

但有d人成日話學壞手勢好難改,甘應該幾時開始嚴謹呢?

另外,如果屋企仲系用緊電子琴,學到幾時真系應該換鋼琴呢?

等她大少少才執手勢!!! ...  倒不如等她大少少才學。

原帖由 mio8390 於 11-3-8 14:00 發表

‹ 上一主題|下一主題