用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 求助! 政府康復服務問題
go

求助! 政府康復服務問題 [複製鏈接]

想請問大家, 申請I位/E位/S位的選擇, 是否由醫生決定? 家長可否要求?
囝囝原先是排了E位, 現在希望改I位, 但醫務社工好像不願意幫我改, 他說要問醫生改唔改得,現在問了已幾天,他仍然沒有任何回覆,我可以怎樣做?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

其實你想專i位,係要再約e生做評估,先睇下你小朋友係唔係真係合資格呀,唔係你想專就專呀~

但如果父母都要返工, 無人帶, 咁點算?
而且當日醫生係俾我自己選, 佢建議i位, 只不過我自己諗住有時間,所以先選e位.

原帖由 pccandy2000 於 11-3-6 19:56 發表
其實你想專i位,係要再約e生做評估,先睇下你小朋友係唔係真係合資格呀,唔係你想專就專呀~

最終決定權係家長﹗不過因為你之前揀左e 位,醫生就寫e位,個社工唔知當時醫生比e or i 2個choice你揀嘛,所以要問番醫生囉﹗

你依家可以點?每日打去問社工,醫生覆左未,你煩多佢幾次佢就會做野喇﹗

原帖由 lokjoan 於 11-3-6 21:46 發表
但如果父母都要返工, 無人帶, 咁點算?
而且當日醫生係俾我自己選, 佢建議i位, 只不過我自己諗住有時間,所以先選e位.

今日再打去俾社工,佢話醫生要去幾間clinic,唔係日日喺度,要改問題唔大, 但都係都要醫生簽名,佢已經寫低咗俾醫生.現在真係只有等.

原帖由 annaanna 於 11-3-7 10:35 發表
最終決定權係家長﹗不過因為你之前揀左e 位,醫生就寫e位,個社工唔知當時醫生比e or i 2個choice你揀嘛,所以要問番醫生囉﹗

你依家可以點?每日打去問社工,醫生覆左未,你煩多佢幾次佢就會做野喇﹗

...

其實大抽獎是按志願派, 還是按申請日期派?
即第二志願選a學校早申請的人會否比第一志願選a學校但較後申請的人優先獲得派位?

原帖由 pipi331 於 11-3-7 22:34 發表

唔水驚, 追吓個社工, 實趕得切系大抽獎前改到

是按申請日期派的,如果同一時間有位按志願派
原帖由 lokjoan 於 11-3-8 00:40 發表
其實大抽獎是按志願派, 還是按申請日期派?
即第二志願選a學校早申請的人會否比第一志願選a學校但較後申請的人優先獲得派位?

請問那一天大抽獎

01/04/2011
原帖由 yingmum 於 11-3-8 14:24 發表
請問那一天大抽獎

你地排左幾耐呀?

same case here.

舊年9月社工開始幫囝囝排E位, 之後發覺原來要等1至2年, 到時囝囝已經4歲, 讀緊K2拉, 可能未必適合排E位.

但社工吾見議改排I, 因為要由頭開始排過wor.

點解你想改排I位gei?

原帖由 lokjoan 於 11-3-6 19:14 發表
想請問大家, 申請I位/E位/S位的選擇, 是否由醫生決定? 家長可否要求?
囝囝原先是排了E位, 現在希望改I位, 但醫務社工好像不願意幫我改, 他說要問醫生改唔改得,現在問了已幾天,他仍然沒有任何回覆,我可以怎樣做? ...

E位改I位應該唔使重新排過的.

原帖由 wittymom 於 11-3-9 10:22 發表

舊年9月社工開始幫囝囝排E位, 之後發覺原來要等1至2年, 到時囝囝已經4歲, 讀緊K2拉, 可能未必適合排E位.

...

原帖由 wittymom 於 11-3-9 10:22 發表

...

我個本來係協康上playgroup,後來個導師話我個仔有d問題,建議我去做評估,咁見醫生那時佢建議我如果有i位同e位,佢話e位係㑹有多d training,我係全職媽咪,佢建議我選e位㑹好d,我個仔都係2歲幾評估,排到都係4歲左右。

點解你覺得i位好d,可唔可以分享下。

同埋,我個社工同我講,轉排其他service 係唔駛仲新排過的。

因為e位係好需要家長在家裡自行訓練,我怕自己做不到, 而且囝囝現在讀k1半日,希望佢讀i位全日去訓練佢自理能力,還有現在差不多天天給老師投訴, 心理壓力好大,很難受.

原帖由 autunmbb 於 11-3-10 03:40 發表

我個本來係協康上playgroup,後來個導師話我個仔有d問題,建議我去做評估,咁見醫生那時佢建議我如果有i位同e位,佢話e位係㑹有多d training,我係全職媽咪,佢建議我選e位㑹好d,我個仔都係2歲幾評估,排到都係4歲左右。

點解你 ...

我都有考慮過, 所以會再係協康搵平日私人OT,同埋星期六帶佢去社交小組.

原帖由 pipi331 於 11-3-11 02:22 發表

I位好參差, 建議真系覺得有potential 的都打電話去問下d人系mud態度, 又約吓參觀....
我仔本身非常魂游, i位學校如果老師關顧得唔夠, i位老師d嘢又做得唔足, 小朋友困系學校全日, 分分鐘半日自由行.... ...
‹ 上一主題|下一主題