用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 請教KV家長選小學的心得
樓主: yinglongma
go

請教KV家長選小學的心得 [複製鏈接]

我住港島, 對九龍學校真的沒甚麼認識, 請問有邊幾間女校 / 男女校都是熱選? 因為KV無一條龍, 我都無頭緒應該九龍報邊間.

請多多指教.

yinglongma:
囡囡考到的是DGJS,她有同班同學及課外活動的朋友齊齊考上了,其實係老師在K2時發現她的缺點.著我們加強多一點訓練  家長日可以與老師傾下小朋友需要.

最後我們決定給她多元化的活動,令她有機會接觸不同的人和事,通過這些活動,的確加強了囡囡的自信.

但事實上真係對各學校的要求無頭緒,間間要求不同.亦不清楚到底要求是什麼,都係估估吓.

原帖由 yinglongma 於 11-3-18 17:19 發表
ac119,
請問囡囡考到哪一個呢?佢表現出的特質如何?K2老師如何發掘出來的呢? 另外請問如何訓練佢呢?

原帖由 yinglongma 於 11-3-18 16:52 發表
kanahose,
請問SMC同KTS即那兩間呢?
咁你點同小朋友準備面試呢? 有否分析過成功得到OFFER和未能獲得OFFER的因素? 謝謝分享.

唔好意思,遲了回覆。
SMC =  St. Margaret's Co-educational English Secondary and Primary School (聖瑪加利男女英文中小學)
KTS = Kowloon Tong School (Primary Section) (九龍塘學校(小學部)

(1) 帶小朋去open day
(2) 分析學校的特點,令小朋友有概念
(3) 面試時最好穿得舒服
(4) 由於面試內容間間唔同,好睇小朋友當時的狀態,考得開心就係呢兩間,唔開心同身體不適全部out!
(5) 唔好揀太多名校,會撞時間,太趕小朋友會失準,我就好彩冇一間撞時間
(6) 父母唔好俾太多壓力小朋友,當一個面試遊戲就得!
‹ 上一主題|下一主題