用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 請教KV家長選小學的心得
go

請教KV家長選小學的心得 [複製鏈接]

小女正於KV讀K2, 開始考慮揀小學的問題, 主要想揀津校(會叩門), 都會考慮直資私校做BACK UP. 今日家長日老師話小女屬中上成績, 不過若揀太深太多功課的學校, 可能會有點吃力(可能小女不是次次大PAPER和默書都100分,不過我們是完全沒有同佢溫習的). 請問有沒有家長的小朋友同小女成績差不多, 你們的選校經驗和成果如何, 以作參考可以嗎?
   9    0    0    0

原帖由 yinglongma 於 11-3-6 00:03 發表
小女正於KV讀K2, 開始考慮揀小學的問題, 主要想揀津校(會叩門), 都會考慮直資私校做BACK UP. 今日家長日老師話小女屬中上成績, 不過若揀太深太多功課的學校, 可能會有點吃力(可能小女不是次次大PAPER和默書都100分, ...

首選一條龍/直屬小學(唔駛6年後再煩一次),記住接受咗直資offer就唔可以再參加自行收生/統一派位,所以如果心儀嘅係津校的話,就要考多幾間私校做back up,如聖方濟各, 九龍塘小學,宣道等。

另外,由於考小一競爭激烈,收生結果又大部份取決於小朋友面試當天嘅表現,就算平時好叻嘅小朋友都有機會失手,所以最穩陣都係考多幾間(因為小一面試不單係你揀人,亦係人揀你)。

醒目開學勳章

考直資和私校最重要是看小朋友面試表現。

多謝camom & QQLAU的意見, 你們小朋友是讀KV嗎? 你們的小朋友考了什麼學校, 結果如何呢?
聽聞聖芳濟各很難考, 也很深, 中上成績有否機會呢? 九龍塘小學我不認識, 請問是一間怎樣的學校?
面試表現是否等同小朋友的反應, 是否要反應快, 口齒伶俐, 腦袋轉得快? 面試有什麼應注意的呢, 一般來說會問些什麼呢?
謝謝分享.

原帖由 yinglongma 於 11-3-6 23:27 發表
多謝camom & QQLAU的意見, 你們小朋友是讀KV嗎? 你們的小朋友考了什麼學校, 結果如何呢?
聽聞聖芳濟各很難考, 也很深, 中上成績有否機會呢? 九龍塘小學我不認識, 請問是一間怎樣的學校?
面試表現是否等同小朋友的反 ...

我的小朋友讀緊K3,考咗7間小學(優才/英華/St. Pauls' Boys/DBS/St. Paul's Co-ed/KTS/SFA),其中4間有offer, KTS就有2nd in不過無去到。

考邊間小學係好視乎家長嘅期望同小朋友嘅性格同能力。我建議你可以先到BK「小一選校」那邊看看/搜集資料,確定自己嘅目標學校,再到「全港小學」那邊及個別學校網站看看目標學校的具體情況以作準備。

經過多月來嘅面試,我覺得小一面試最重要嘅係小朋友嘅禮貌,紀律同埋表達能力,當然一些學校亦會考學術/常讖,所以這方面亦不可忽略。

聖方濟各(SFA)以考學術為主,聽說每年也收了不少KV學生,不過我也聽過朋友的兒子考不到主要在英文聽力問題上,所以家長也要留意一下。另外,也聽過SFA收生比例上以男生會較為著數。

預祝所有K2同學小一面試成功,個個都考到自己心儀嘅小學!

我提議你現在開始同小朋友溫習,至少每星期溫番啲生字同計數。面試多少都會問學術問題,只要跟住KV嘅進度,面試嘅學術問題應該難唔到,反而考creativity,KV嘅學生係爭少少。

首先你自己報邊區校網?如果多過25分可以不用報那麽多直資和私校,反而提高KV校內成績來幫助叩門。

KV出品並非可以在面試時佔優,而是在於升小學後的學術適應比較好,小朋友已習慣抄寫、默書、測驗、考試,平時不用温習也可取得高分,不過每間小學的要求唔同,係要花很多時間去瞭解每間小學的特色,找一間適合自己小朋友的學校,名校很好,但未必最適合自己小朋友。

個人經驗,由於我住嘅區內校網唔算好,所以替阿仔報考了7間,結果只有SMC和KTS有offer,我會揀SMC,因為直資一條龍,比較近住所,學費平KTS少少,全英小等等。

Copied from 「小一選校」:

http://www.hkexam.com/modules/shares/index.php?pa=viewads&lid=76

原帖由 Camom 於 11-3-8 23:31 發表
Copied from 「小一選校」:

http://www.hkexam.com/modules/shares/index.php?pa=viewads&lid=76

我仔仔已經上左小一, 又係根德出品. 因為亞仔性格內斂, 所以當年只有宣道同另一間私校收 (我當年只考了5間度), 因為自知亞仔資質麻麻,所以諗住大抽獎.

幸運地, 亞仔派左一所不俗的小學, 上了一個學期, 功課上佢都可以自己應付; 而我就只主力幫大女應付呈分試.

過去家長日, 老師話佢係班中既成績係中間.  但我冇乜野佢功課(只係佢做完同佢check下, 考試比d paper 佢做 )

所以入得kent, 小朋友既學習主動性強, 自理能力好, 所以上左小學只要keep住依個態度, 家長會輕鬆好多.

good luck !

同小朋友温習啦,係時候開始。

KV老師會同你講小朋友要加強那一方面,又建議多報幾間,不要因為是超級名校就唔考,佢話試吓有好處。當然KV生不代表一定考到好學校。

囡囡九月會升讀想都未想過會考到的學校,多謝佢K2班主任叫我訓練佢面對人講嘢。感激她的老師。

想問下點訓練佢面對人講野咖?  我個囝一時肯講一時又唔講, 有時自己好似發緊夢, 唔知人地問咩, 都唔知點算!!

原帖由 ac119 於 11-3-14 18:49 發表

KV老師會同你講小朋友要加強那一方面,又建議多報幾間,不要因為是超級名校就唔考,佢話試吓有好處。當然KV生不代表一定考到好學校。

囡囡九月會升讀想都未想過會考到的學校,多謝佢K2班主任叫 ...

回覆 11# Kaling 的文章

各種有機會開口表演的活動和群體生活。還有多一點生活知識。

如果小朋友開心,多些課外活動係好事,有自信十分重要。

多謝你回覆, 你囡囡考到邊間學校呀??

原帖由 ac119 於 11-3-14 23:33 發表
各種有機會開口表演的活動和群體生活。還有多一點生活知識。

如果小朋友開心,多些課外活動係好事,有自信十分重要。

kaling
pm u la

kanahose,
請問SMC同KTS即那兩間呢?
咁你點同小朋友準備面試呢? 有否分析過成功得到OFFER和未能獲得OFFER的因素? 謝謝分享.

Camom,
Thanks for your sharing!
原帖由 Camom 於 11-3-7 10:39 發表

我的小朋友讀緊K3,考咗7間小學(優才/英華/St. Pauls' Boys/DBS/St. Paul's Co-ed/KTS/SFA),其中4間有offer, KTS就有2nd in不過無去到。

考邊間小學係好視乎家長嘅期望同小朋友嘅性格同能力。我建議你可以先到BK「小 ...

Daisy,

謝謝回覆, 請問當年仔仔考學校的情況怎樣? 介意分享多點嗎?
另仔仔在KV的成績如何,當時的學習又是否不用家長協助? 現在哪所小學讀書呢? 另我也希望在津校讀書, 大抽獎的情況又點? 你是哪個網? 我是34網.
很多問題啊,謝謝回答.

原帖由 Daisy媽咪 於 11-3-10 12:50 發表

我仔仔已經上左小一, 又係根德出品. 因為亞仔性格內斂, 所以當年只有宣道同另一間私校收 (我當年只考了5間度), 因為自知亞仔資質麻麻,所以諗住大抽獎.

幸運地, 亞仔派左一所不俗的小學, 上了一個學期, 功課上佢都 ...

ac119,
請問囡囡考到哪一個呢?佢表現出的特質如何?K2老師如何發掘出來的呢? 另外請問如何訓練佢呢?

原帖由 ac119 於 11-3-14 18:49 發表

囡囡九月會升讀想都未想過會考到的學校,多謝佢K2班主任叫 ...

tough...

原帖由 yinglongma 於 11-3-6 00:03 發表
小女正於KV讀K2, 開始考慮揀小學的問題, 主要想揀津校(會叩門), 都會考慮直資私校做BACK UP. 今日家長日老師話小女屬中上成績, 不過若揀太深太多功課的學校, 可能會有點吃力(可能小女不是次次大PAPER和默書都100分, ...

All private and semi-private schools are tough.   These school do not need to follow ED curriculum hence tougher then government schools.   Government schools have easy 1st 2 years then is gets more difficult.   

Choose the private /semi private to suit you and your kids nature and interest.

原帖由 yinglongma 於 11-3-18 17:16 發表
Daisy,

謝謝回覆, 請問當年仔仔考學校的情況怎樣? 介意分享多點嗎?
另仔仔在KV的成績如何,當時的學習又是否不用家長協助? 現在哪所小學讀書呢? 另我也希望在津校讀書, 大抽獎的情況又點? 你是哪個網? 我是34網.
很 ...

Sorry, 由於亞仔升左小一, 依家少左入黎. 只係有時掛住根德至入黎望下. 所以未必快覆到你地.  

當年亞仔係........... 我估係中上啦... 唔係叻, 又唔係,太差果d. (不過佢學野係慢果隻....其實佢係蠢呀). 佢做功課基本唔駛我理, 因為我要睇大女功課, 佢當時小五, 要考呈分試..........好辛苦, 不過講你地都唔會明果種辛苦法, 真係要過來人至知.   我只係有時會話佢d字醜, 叫佢再做過.

亞仔依家讀緊津校, 我地係41網 !  大抽獎情況, 都係計分+彩數. 所以冇乜野可以準備啦......  不過我大女當年係34網, 34網既學校我都有d概念, 可以同你share, 如有需要.
‹ 上一主題|下一主題