用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

德望既功課量 [複製鏈接]

最近碰到好幾個朋友,不約而同說德望d功課非常非常多,讀得好辛苦. 我想問下大家究竟每個年級平均有幾多功課,用幾多時間完成呢?謝謝!
   1    0    0    0

Dear share123,

As per 2nd year in Good Hope, it's not so much homework everyday.  My daughter just spent around 1.5 hrs for finishing.

Reasonable for us!  Sometimes, she can finished homework before home.  They have homework study time in School.

parentslove P.2

Hi parentslove2

You're always so helpful. Thank you very much.

How about P1? How many dictations in a week?

share123

我覺得功課量真的不算多,就算在學校冇時間做功課,在家裏大約一小時便完成。中文詞語每字只寫3次,比起其他學校真的算少。

我唔明白點解有人會話德望教得深,老師冇愛心,功課多,常要捐獻?坦白講我以前都會有擔心,我的女兒現在一年級,返學很開心,英文從一年級下學期開始教起,(有很多學校是從二年級開始),每間學校都有好老師和壞老師,(從女兒處得知),老實說我女兒在一間出名有愛心的幼稚園就讀,我不見得有個別老師是有愛心的。捐獻真的是普通的明愛獎券,我只捐了$20。亦冇外界般說的嚴厲,我女兒都是活潑好動型的,暫時來說學習愉快。每年兩測兩考,一星期默一次英文和中文,暫時來說冇背默,以自己的女兒來說,絶不艱辛,女兒程度不高,幼稚園從沒默書考試。雖說中文小學,但數學有教英數,常識用英文教。

如果話少就呃你,但時多時少。
有時一個小時可以做晒,有時要用上兩三個鐘頭。
老師對功課幾嚴格。

Dear all,

I forgot the most important thing, they have free writings in both Chinese and English every two weeks.

There are so good for their writing skill or composition.  Of course, my daughter can write anything she likes and teacher will put the comment or personal feelings on return.

I like it so much.  No need to force them to write and let the school do it .

parentslove 2

原帖由 yinyin0609 於 11-3-5 11:24 發表
我就話小 !  我女小四, 有很多時回到家一連一樣功課都沒有, 晚上 8:00 已經上床看書, 但我也聽說其他小朋友因為太過多補習, 所以才要做到很晚.

甘又系,我都曾經聽家長分享過,其實d小朋友做功課做得甘痛苦,系因為有好多其他活動,最終要逼住系某d時間內做完功課,所以,有時唔系學校安排好多,而系家長既安排太緊密都未定....

我女兒讀小三,功課確是每天做上兩至三個鐘頭.她也沒有參加任何課後補習班,一至四也沒有參加任何課外活動.....只是我覺得她對自己的要求很嚴格,每份功課也如"雕花"一樣

原帖由 mum0724 於 11-3-8 00:00 發表
我女兒讀小三,功課確是每天做上兩至三個鐘頭.她也沒有參加任何課後補習班,一至四也沒有參加任何課外活動.....只是我覺得她對自己的要求很嚴格,每份功課也如"雕花"一樣 ...

甘認真既學習態度,抵讚!!

順便問下,聽聞考頭幾名學費系咪會豁免或減收呢?

回覆 1# share123 的文章

我囡囡上星期跟我講,班主任講全班第一名才免學費一年,咁苛刻??????都唔知係真唔係???個人認為可信性60%

有就當bonus, 否則太大壓力.

原帖由 mum0724 於 11-3-8 15:00 發表
我囡囡上星期跟我講,班主任講全班第一名才免學費一年,咁苛刻??????都唔知係真唔係???個人認為可信性60%
~easybring~

Dear all,

Every year, GH school gave us the parent's notice for those studying with good score student applying school fund.

Parentslove

Dear share123,

功課量多少真係要好睇小朋友,有D做得快,有D做得慢.我囡囡今年小二,小一時就好多中文生宇寫,比較花時間,小二無咁多中文生字寫,不過數學功課多,又會用好多時間.
不過平日都會係我放工番黎之前(大概7:30 pm)做好,跟住就溫默書.

fyeung

回覆 1# fyeung 的文章

請問是否每天要早上7:30準時返學?

>> 請問是否每天要早上7:30準時返學?

全對!!  

回覆 1# myzoe222 的文章

好早啊!!有些害怕.

校車仲會早d到學校.  私家車也不能到最後一分鐘到校.
原帖由 龍鳳 於 11-3-18 15:05 發表
好早啊!!有些害怕.
~easybring~

We used to be, so it's good for us!
‹ 上一主題|下一主題