用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 九因歌《乘數表》----讓孩子愉快地學習數學 ...
樓主: rbaggio74
go

九因歌《乘數表》----讓孩子愉快地學習數學 [複製鏈接]

王國會長

"不知道時下小學的課程,是否也在二年級左右開始呢?"
你兒子也讀小二, 應知道答案吧

原帖由 rbaggio74 於 11-3-3 09:12 發表

小時候,背誦九因歌《乘數表》大概在小二下學期,當年,小弟花了數天時間,反複背誦。

不知道時下小學的課程,是否也在二年級左右開始呢?

也不知各位的小朋友對背誦九因歌有困難嗎?

在此,讓我分享我的孩子愉快地背誦的方 ...

原帖由 瑩瑩老豆 於 11-3-3 21:44 發表
"不知道時下小學的課程,是否也在二年級左右開始呢?"
你兒子也讀小二, 應知道答案吧

我們因工作關系,在兩年多前移居內地了,孩子也隨我們在國內生活。
家庭教育是孩子學習的最佳途徑,無論品德和學術能力均應從嬰兒階段開始。
為了培養一個完整的人,我們從孩子剛出生開始了嚴謹的教育,願與廣大家長分享我家的育兒法。
育兒路上互勉之!

王國會長

那目前在內地讀小學?

原帖由 rbaggio74 於 11-3-3 22:18 發表

我們因工作關系,在兩年多前移居內地了,孩子也隨我們在國內生活。

原帖由 awah112 於 11-3-3 22:21 發表
他現在7歲,大概是2年級的年齡...

大概??咁佢唔係''讀緊''2年級??

對的,<<大概>>是指不能確定的,一般的情況下的意思,因為太太當年7處時,是讀小三的,所以,不是所有7歲的孩子也讀小二,才有以上的《大概》。

小兒現在是讀小二。
家庭教育是孩子學習的最佳途徑,無論品德和學術能力均應從嬰兒階段開始。
為了培養一個完整的人,我們從孩子剛出生開始了嚴謹的教育,願與廣大家長分享我家的育兒法。
育兒路上互勉之!

原帖由 瑩瑩老豆 於 11-3-3 22:32 發表
那目前在內地讀小學?

對的,在內地讀小學
育兒路上互勉之!

原帖由 rbaggio74 於 11-3-3 22:54 發表

對的,是指不能確定的,一般的情況下的意思,因為太太當年7處時,是讀小三的,所以,不是所有7歲的孩子也讀小二,才有以上的《大概》。

小兒現在是讀小二。 ...

上個帖子,  我說很少香港人會自己睡懶覺, 俾5歲小朋友早起過自己,
==>你回答 , 你同你太太都是地道香港人, ok..咁點解這里意思是你太太在內地, 當年7歲讀小3呢 ?

正常來說, 大陸小朋友滿7歲才可以入讀小學一年級, 你家小朋友/太太點解可以咁早入  ? 識人, 走後門 ? 送禮 ?
*****藍藍天空掛著我的夢*****

王國會長

但facebook 是河蟹了的, 你如何在內地上 facebook ?
冇記錯 bk應也是河蟹了.

原帖由 rbaggio74 於 11-3-3 22:55 發表

對的,在內地讀小學

原帖由 瑩瑩老豆 於 11-3-3 23:30 發表
但facebook 是河蟹了的, 你如何在內地上 facebook ?
冇記錯 bk應也是河蟹了.

bk 媽咪/ 爸爸醒, bk媽咪/爸爸勁, bk媽咪/爸爸無得頂 , yeah !!!

佢根本就由始至終係度講大話, 用一個大話去掩飾另一個大話,

不如問下樓主用咩方法, 現在身在內地, 但可以上到bk 同埋fb啦, 連 "綠壩 . 花季擭航" 都阻佢唔到呀, 快d申請入國防部啦,  哈哈.

身為家長都大話連篇, 仲學人學咩早期教育 !

我最憎就係人講大話!

K2學九因歌是否太早見仁見智,因不同小朋友的資質跟家庭環境的培育不能一概而論,我很相信在適當的栽培下,即使P2達到像樓主所說的程度並不是奇事。數天前報章上還報道香港其中的一個資優兒童小四已經開始自己看微積分的書。

能培養自己的小朋友在P2時已可解決P6的問題,應是一件好事,我看不出有甚麼大問題。

thomas_dad

原帖由 rbaggio74 於 11-3-3 09:57 發表

感謝你的提醒,那是去年的簽名檔,去年是六歲,小一的。昨晚修改了為小二,忘記了改年齡!

但,描述沒有虛假之處,孩子在去年已在做2位代數的算式,你可到我的另一帖子查看。

不同分子、分母的運算,需要懂得LCM,HCF等技巧,他也能純 ...

其 實 樓 主 想 分 享 育 兒 之 樂 ﹐ 本 身 並 沒 有 什 么 錯 。 錯 在 樓 主 給 人 的 感 覺 太 過 張 揚 ﹐ 所 以 會 被 人 咬 住 不 放  。 本 來 是 正 面 的 分 享 卻 帶 來 負  面 的 效 果 。
一 個 小 二 生 學 小 六 的 數 學 ﹐ 小 朋 友 若 具 有 一 定 的 天 分 ﹐ 加 上 訓 練  ﹐ 很 多 小 朋 友 都 能 做 到 ﹐ 反 效 果 是 上 課 不 能 夠 集 中 精 神﹐游 魂 發 夢 。若 一 個 小 二 生 ﹐ 會 小 六 的 數 學 ﹐ 上 課 時 仍 能 專 心 ﹐ 並 把 這 些 簡 單 的 習 作 當 作 溫 習 ﹐ 那 實 在 是 難 能 可 貴  ﹐ 這 個 小 朋 友 的 心 智 應 該 是 相 當 成 熟 啊 。
無 論 如 何 ﹐ 本 人 期 待 樓 主 更 多 正 面 的 分 享 ﹐套 用 樓 主 一 句 話 ﹐ 把 正 能 量 放 大 ﹐ 讓 我 們 的 孩 子 有 所 作 為 。

原帖由 thomas_dad 於 11-3-4 01:10 發表
K2學九因歌是否太早見仁見智,因不同小朋友的資質跟家庭環境的培育不能一概而論,我很相信在適當的栽培下,即使P2達到像樓主所說的程度並不是奇事。數天前報章上還報道香港其中的一個資優兒童小四已經開始自己看微積分的書 ...

對呀, 有些孩子在數學方面資質特別好, 家長適當地栽培, 有特出的表現並不出奇.
小朋友體貼父母, 肯做家務, 父母的心當然是甜蜜非常.

但一樣米養百樣人, 有些孩子需要較長時間去掌握數學概念, 有些孩子協調未成熟, 自理能力發展較遲, 有些孩子不拘小節.

不能看孩子的表現, 就斷定父母沒把握好教育時機, 沒有悉心栽培. 亦不代表用了某種教育方法, 就一定會有同一樣的效果.

醒目開學勳章

原帖由 35C9 於 11-3-3 23:27 發表

上個帖子,  我說很少香港人會自己睡懶覺, 俾5歲小朋友早起過自己,
==>你回答 , 你同你太太都是地道香港人, ok..咁點解這里意思是你太太在內地, 當年7歲讀小3呢 ?

正常來說, 大陸小朋友滿7歲才可以入讀小學一年級 ...

其實....大陸落黎的話...係可以報細數...即係講緊果時打仗....個個落曬香港...
再回歸之後D人想落香港讀書,都係要同攪入境果度報細歲.咁先可以黎香港讀書....唔知你地有冇聽過,我家姐個囡而家讀緊中學,但係都好多都係新移民..報細數落黎香港讀低一年至兩年既...(大陸係計唔知舊歷定係點,我淨係知老一輩果D人既身份証係冇寫明出生日期,只係會寫黎到香港果日既日期)
咁如果話係早左讀, 其實計落都唔係早好多..可能佢小朋友剛剛好"澤"界掛

至於佢講既"故事"....可能係真事....只係打得文雅左少少
我亦都去過佢FACEBOOK既專頁@@又見唔到有野SELL
仲睇到佢FACEBOOK有講返之前果篇佢家有個體貼的孩子那篇..有人回佢話都擔心小朋友會唔會整親果D,佢既回應係,只係訓多5分鐘到,我諗可能佢既心態係想小朋友自立,
係我果年代乜野都係自己做, 即係好似老一代既道理
如果去飲茶既, 小朋友要去碰飲茶果個壺....老一輩會話由得小朋友碰, 碰過先會知熱,咁下次就唔敢再去碰...等小朋友有自立既能力
我覺得有時太過保護小朋友真係會有D唔好...
我有朋友,小朋友已經小3柯完臭臭仲要工人姐姐幫佢擦干淨屁股....

再補充先... 我岩先睇過佢自己個FACEBOOK,見到佢有本相薄係影個仔推雪,但係就冇佢本人,係上海既
仲有見佢打既野好似都係而家咁"文雅"
可能呢個係佢說話既方式掛

Ah Bo
三十年前的自已,每日千方百計,騙的、哄的、裝的,期望躲在家中
逃避上學;三十年後的現在,孩子想盡辦法,抱恙、冒雪、耐寒的要
求離家上學,此情此景,真有點《老懷安慰》了!

醒目開學勳章

原帖由 35C9 於 11-3-4 00:00 發表
不如問下樓主用咩方法, 現在身在內地, 但可以上到bk 同埋fb啦, 連 "綠壩 . 花季擭航" 都阻佢唔到呀, 快d申請入國防部啦,  哈哈.

身為家長都大話連篇, 仲學人學咩早期教育 !

我最憎就係人講大話! ...

如果在內地的話係絕對可以上FACEBOOK,
我老公出外工幹都可以啊
大陸有大把人都會上FACEBOOK OR HK既WEBSITE...
好似話有D X牆既軟件....

原帖由 joeylin1017 於 11-3-4 12:21 發表

如果在內地的話係絕對可以上FACEBOOK,
我老公出外工幹都可以啊
大陸有大把人都會上FACEBOOK OR HK既WEBSITE...
好似話有D X牆既軟件....

係 ? 我返大陸用唔到FB, YAHOO. BK. YOUTOBE, 我悶到抽晒筋, 可唔可以教下我點安裝翻墻軟件 ?

醒目開學勳章

原帖由 35C9 於 11-3-4 12:37 發表

係 ? 我返大陸用唔到FB, YAHOO. BK. YOUTOBE, 我悶到抽晒筋, 可唔可以教下我點安裝翻墻軟件 ?

可以,方法有兩種
一種係用軟件啦
第二種係上某D代用IP網頁再上FACEBOOK
不過如果我同老公囡囡一家人返大陸既時后,
多數我老公幫我整WO...
你介唔介意今晚等我老公放工返黎問下佢

但係我真係有上到FACEBOOK.
同埋好睇你係去邊區既@@
‹ 上一主題|下一主題