用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問將軍澳邊間小學好
樓主: man791005
go

請問將軍澳邊間小學好 [複製鏈接]

ziyi daddy
真係好多謝你
你對一班新手(升小一家長)
有如茫茫大海中的救生圈
希望你常駐BK
為你鼓掌

原帖由 rosenok 於 11-3-15 01:42 PM 發表
EC-播道小五TERM 2 小六TERM 1 & 2 會呈分

EC will give an option to all P.6 students in the early Sept.  For those choosing thru-train to S1, no need to worry about 呈分(gurantee a place in S1), else will have the 呈分process.

醒目開學勳章

所以都搞不懂有沒有呈分

原帖由 freddielau 於 11-3-15 17:20 發表

EC will give an option to all P.6 students in the early Sept.  For those choosing thru-train to S1, no need to worry about 呈分(gurantee a place in S1), else will have the 呈分process.

原帖由 ziyi 於 11-3-15 13:35 發表
自行收生那40%,每一個小六生可向2間學校交申請(自行),學校自行決 ... LOGOS - 活動教學,以啟發學生學習 (類似我們升到U時,唔通還事事靠背,而LOGOS是提前使用 - 所以你能回答有雞先定蛋先,我或許可以知道好定唔好 ),但個人來說,我是有申請LOGOS,因為適合小囡的性格

條條大道通羅馬,
唔同意只標榜活動教學好處,
飲水要思源, 當初十幾二十幾年前咪係田鴨式學習, 經過相當深厚背誦(好多人都好憎,包括我 ), 慢慢融會貫通(不自覺地). 細個背左而記得可變成自己寶庫.
最後大家都有幸可升讀到大學. 所以咩方式都有長短.

當然, 而家個遊戲點玩法都唔知, 2012要換特手, 會唔會再fine-tune 一下教育呢個燙手山芋呢...?????

醒目開學勳章

我標榜了什麼
我只說了因應自己囡囡的性格特質,我有申請LOGOS而已

原帖由 bowling123 於 11-3-15 18:53 發表

條條大道通羅馬,
唔同意只標榜活動教學好處,
飲水要思源, 當初十幾二十幾年前咪係田鴨式學習, 經過相當深厚背誦(好多人都好憎,包括我 ), 慢慢融會貫通(不自覺地). 細個背左而記得可變成自己寶庫.
最後大家都有幸 ...

田家炳又如何?吾見有人提既?

醒目開學勳章

校長來頭唔少....前co Edu的校長 (當時co edu未搬去現址時的其中一校校長)

但係在自行派位階段來說,沒有改善家長們的想法,收生仍舊未止跌回升

原帖由 o狂人o 於 11-3-15 23:27 發表
田家炳又如何?吾見有人提既?

請問有無知道咩月份攪珠呢,幾時知結果呢?

醒目開學勳章

什麼時間攪珠就唔知
但通常是1月底去統一派位中心填表 (星期六日)
在6月初公布結果

原帖由 man791005 於 11-3-16 00:19 發表
請問有無知道咩月份攪珠呢,幾時知結果呢?

回覆 1# ziyi 的文章

唔該哂呀

Yes! 我同阿仔轉校原因比你講中晒呀!

原帖由 ziyi 於 11-3-14 16:36 發表
請看再舊一些我貼的文, billyyanst就是認同我說的話而已

原帖由 ziyi 於 11-3-15 11:22 發表
GT - 呈分
LOGOS - 唔呈分
LHT - 唔呈分
EC - 唔知

我唔識睇short form, 請問long form是甚麼?  謝謝.  :)

你最終揀咗邊間呀?
原帖由 ziyi 於 11-3-16 09:59 發表
什麼時間攪珠就唔知
但通常是1月底去統一派位中心填表 (星期六日)
在6月初公布結果

醒目開學勳章

我是一個囉嗦的爸爸
很喜歡舉例,但絕對沒有惡意,考慮小學在某一程度上要顧及中學的
係度借宣基中及宣基小為例:

背景:
1. 宣基中 現在是5班 35人 - 4班英文班, 1班中文班, 下年減班後得4班 Total 學位 140個 (迦密/景嶺/將官中等英中也減一班)
2. 宣基小, 5班,每班25人 125個
3. 兩者關係是聯繫

計算由宣小升宣中的可能性(以過去2009/10成績):
a) 宣中首先會將40%學額用盡在自行 (70個位)
(假設的理據是馮晴1間都有十幾個左右升去宣中,而馮晴來說區內band 1的grade佔全級60~65%的學生人數,而上年升英中大約有70幾人,佔全級接近60%, 黃永樹也有十幾個升宣基,其他的也跟馮晴差不多,所以有理由相信,區內另一熱門將天也是情況類似,代表了這3間學生的band 1比率是高平均值一倍,入宣基的也佔了50個人以上)
而次一級的學校如基德等band 1比率是正常30%左右

按照如此,學校應該不會在自行部份抽撥學位給宣小 (正常都希望收多一些成績好的學生)

那宣中只會offer 25%的餘額給宣小,即係得27個位是直接給宣小,即全部學位的15%左右

而假設宣小的band 1率是50%, 那參照黃永樹/馮晴的升中分布,升讀區內英中跟區外英中的比例是大約相等,而選區內的也有60%是選其他3間英中
那化表了
125個小六生中,有成績屬於band 1的30個左右是區外
餘下的30個中,有沒有人去嘗試區內直資及老牌英中迦密,我想一定有. 如果這裡也有10個,那屬band 1的成績的還有20個可能以宣中為首選
其餘學生都需要靠統一派位

b)那我們再去想想
區內的英中有多少班,有多少學額 (19班共665個位)
區內有多少小學有多少位, 2400個學額
理論上扣下選擇區外的英中學生,最多剛好符合band 1的比率

所以,如果選宣小而希望透過兩者關係而非成績升讀宣中,是有些不設實際的

以上全是推論

醒目開學勳章

LHT or EC???

EC是否真的不看成績嗎?真的是全部人也以愛心嗎,按盧校長的說法不是,,因為學校也有測考,加上在簡介會上也有說,愛小朋友是否幫她們預備好一切,如房子,車子,什麼都替她們想好, - 盧校長的答案是 "no,是教會她們怎樣面對"
EC是英文小學,我有朋友的兒子是中文幼稚園,小一追得幾辛苦,當然,努力過後有回報,追得上時英文也會好

但一間有往績,高增值的學校 - LHT
而一間的校長是過去慕德的副校長,跟LOGOS的校長拍著上令他們在的時候,慕德成績是大幅上升 (所以-走後也人走茶涼 )

所以兩間都申請吧,邊間收才再考慮吧

哦!我以為你是今升小一㖭!原來出年呀!我都有考慮出年幫呀仔考播道,不考慮陸慶濤,我覺得陸慶濤太谷了!但播道也並非我的首選。

醒目開學勳章

are you asking me?
我是已經過了河的神仙,可以好風騷的觀看 及替你們加油

其實,我選擇那間,未必代表對你們都好
我不選擇的,也不代表差

我是一個觀察自己囡囡後才決定的小人物

可以說一些理論及背景資料,注意事項,等大家不要走一大個圈才知道

原帖由 karen55407 於 11-3-16 16:54 發表
哦!我以為你是今升小一㖭!原來出年呀!我都有考慮出年幫呀仔考播道,不考慮陸慶濤,我覺得陸慶濤太谷了!但播道也並非我的首選。

中學自行學位

中學自行學位 佔 30%

係邊度聽到LHT好谷?可能以前係,但轉做DSS之後一d都唔覺佢谷(起碼一二年級係, 三年級打後唔敢講), 佢地係活動教學, 上堂時經常有小組討論玩遊戲, 功課每日最多4-5樣(有時更少), 通常食飯前都能完成, 除左數學之外中英文都唔會教得好深(個人來講仲覺得偏淺), 不過以上只係1-2年級的清況, 3年級就唔肯定   

反而有朋友讀GT話佢地d課程都好深下, 仲有其它屋村名校(觀塘區)d小朋友日日做功課要做到10點幾

原帖由 karen55407 於 11-3-16 16:54 發表

我朋友個仔讀緊小一,另外有朋友在將軍澳區教緊小學,佢哋都異口同聲話好谷。不過好難講,個個人睇法都唔會一樣,我呀女讀緊間出名谷嘅學校,我so far仲係覺得好輕鬆,講畀人聽都無人信。不過多謝你的意見,唔多唔少會對陸慶濤改觀。

原帖由 billyyanst 於 11-3-16 17:40 發表
係邊度聽到LHT好谷?哋可能以前係,但轉做DSS之後一d都唔覺佢谷(起碼一二年級係, 三年級打後唔敢講), 佢地係活動教學, 上堂時經常有小組討論玩遊戲, 功.課每日最多4-5樣(有時更少), 通常食飯前都能完成, 除左數學之外中英文 ...
‹ 上一主題|下一主題