用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問將軍澳邊間小學好
樓主: man791005
go

請問將軍澳邊間小學好 [複製鏈接]

Tell the truth 有問題嗎?

Why you don't like me to tell others the family background of their pupils in that school?????

I know some parents in that school. Their kids 在小2轉校 .................. just because this reason!!!!!

原帖由 ziyi 於 11-3-3 23:29 發表
有問題嗎?

我父母都是mainland father and mother
你係姓文?姓廖?姓侯?姓鄧?姓彭?

醒目開學勳章

唔係唔喜歡
只不過覺得有關係嗎
我是一個基督徒,聖經上有說"日光照好人也照惡人"
父母是移民又如何?
我們不能選擇我們自己的出生背景
但我們可以選擇怎樣面對,對問題的處理
可能過去我接觸不同的人,在不同的地方生活,最後回來這處出身成長的地方
每一處都有好人,壞人,所以我學懂了只對那人,不是標籤相同背景的人.

舉個例,最初我不會讓我囡囡在晚上看電視,以為可以避免她聽了一些電視的不好潮語,
但現實的是,她一定會有同輩會看,結果,也在不了解說話的意思照說
我們可以怎樣,打?罵?不讓好上學?都不是
教她,解釋她知道不對的事

我只看學校的老師,方向,成績等
選擇人?
怎樣選?

最後,如果說,只說事實
那我只是一個平凡的移民第2代
跟這些小朋友也是一樣的
我相信,全香港絕大部份的人也是同一樣

我們可以討厭一些行為惡劣的人
但真的可以因此標籤全部嗎?

我說那5個姓氏,是因為她們是香港的原住民的主要族群
我相信如果由他們說,我無話可說,因他們有這資格

其他人,50步笑100步而已

原帖由 ac321 於 11-3-9 21:07 發表
Tell the truth 有問題嗎?

Why you don't like me to tell others the family background of their pupils in that school?????

I know some parents in that school. Their kids 在小2轉校 .................. ju ...

請問有無人話我知,將軍澳邊間有好,有係津貼,有係活動教學呀,唔該.....

唔好意思,我想問1)將天 2)黃永樹 3)馮晴 係咪全部
都係田鴨,邊間會無辛苦呢

真是會辛苦的

醒目開學勳章

馮晴跟黃永樹不可以說是田鴨,但也不可以說是活動
一半一半吧
像2~3個星期前的星期六,財爺未公布預算案前,馮晴的老師帶隊在附近的商場做問卷調查訪問

原帖由 Jacquesl 於 11-3-13 11:41 發表

真是會辛苦的

Jacquesl,

本人的兩個女兒都是黃永樹的學生, 我又唔覺得學校係田鴨式喎!

而家讀書比我地個時真係好唔同, 真係除左讀書外仲要有其他野附助.

Elaine

原帖由 Jacquesl 於 11-3-13 11:41 發表

真是會辛苦的

真是會辛苦的

在這個年代讀書點會唔辛苦???  同二十幾, 三十年前讀小學時,已是不同光景. 現時不但要同學努力, 做家長更加要百份百參與. 無論係咪標榜谷或者係活動教學都唔會有太大分別.

只不過覺得有關係嗎
=> yes, 有關係. It is because I can tell you that some parent mind that.

To be fair, as we don't know who mind it or not. Therefore, we should give all the imformation to them (as we know) and let the parents to make their decision by themself(study in that school or not).  

P.S.
If you contact those new 移民 now, you will find they are totally different ........ not as same as those new 移民 2x years before!   

原帖由 ziyi 於 11-3-9 23:01 發表

唔係唔喜歡
只不過覺得有關係嗎
我是一個基督徒,聖經上有說"日光照好人也照惡人"
父母是移民又如何?
我們不能選擇我們自己的出生背景
但我們可以選擇怎樣面對,對問題的處理
可能過去我接觸不同的人,在不同的 ...

醒目開學勳章

很坦白說,我有一個星期一因沒有人照顧囡囡,而同時我還有假期夠時間要放
我那天下午帶囡囡上完鋼琴課後,去公園玩
剛好撞正了幼稚園全日制的下課時間
公園內,遇見了區內比較出名的(貴)的英文幼稚園的學生
你估我遇上幾多個,又幾多個的媽媽是國內移居香港的?
5個,而4個是
新移民又如何?真的沒有大不了的事.
為什麼我們不關心學校本身的師資,成績,方向等問題
卻要放大有多少新移民為首要考慮?
難道俾你選,你會先選舊時的梁省德,而不選信義會?
一間面對殺校,一間收生足

可能我真的少了條神經,沒有考慮如你那麼詳細.
雖然第1輪我囡囡俾馮晴抽中,但最終沒有注冊
是因為有更適合囡囡的學校,而自己也負擔得起
同時中學的校網的學校成績更好一些

多謝你為其他家長連這些都考慮埋.
起碼我跟我囡囡的同學家長,及朋友討論選校時,大家真的都沒有考慮你提出的.

原帖由 ac321 於 11-3-14 11:15 發表
只不過覺得有關係嗎
=> yes, 有關係. It is because I can tell you that some parent mind that.

To be fair, as we don't know who mind it or not. Therefore, we should give all the imformation to them (as ...

原帖由 ziyi 於 11-3-4 12:52 發表
如果要報考EC增大成功率,切記,唔可以選第2天面試,
撞期,飛的也好,嘗試改另一間也好,絕對不可以選第2天.

這是切膚之痛的經驗.

明白, 多謝你既分享.  諗而家要積極 d 咁去睇資料先得.

原帖由 ziyi 於 11-3-8 11:48 發表
LHT真的是唔錯學校
有一些家長找到資料顯示,6科14分的比率接近60%.
單項科目的優良率更高
如果以成績決定來說,LHT真的是一間好學校
但每個人的要求,及小朋友的性格是否相配.
都好重要
因為前2年因學校決定唔呈分,也 ...

呈分試... 係咪即係讀左 LHT, 就一定無可能轉返出去津校呀... C 啦, 我開始有 D 唔明...

12 年學費, 其實即係大概幾多呀?  我見佢地既學費唔貴, 而家來計都唔使 $2,000 / 月, $50 萬夠唔夠12年用呀?  咩咁貴架?  我重以為而家個仔既幼稚園學費先係咁 '拿利'.

原帖由 billyyanst 於 11-3-8 17:45 發表
冇錯, 你所講都係我同囝囝在小三轉校的原因, 但我地同阿仔到依家都仲幾miss響LHT讀果兩年...但係校舍真係舊同細了一點,呢個係無法改變的事實,所以佢地響軟件方面先會做得更加好去彌補呢個缺點

...

billyyanst, 可唔可以講下點解要埔你囝囝轉校既, 關唔關學校事呀?  定係私人理由呢?  謝.

醒目開學勳章

這樣又是一個長編故事,希望唔好話"ZIYI次次寫水蛇咁長的文"

要先從升中的流程說起(其實考慮小一時,個人覺得是考慮埋升中的,如果唔係,都唔使看中學的校網/升中派位成績)

升中 - 簡單來說分2部份: 自行,統一 (詳細很難說清楚)
自行 - 佔40%學額
統一 - 最少佔15%學額, 最多是扣下自行實際收生的數目(即60~100%), 也有分本區/跨區.很難明是否?
以La Sa做例
中學 7 班約 250人, 小學 6班 約200人
因小學跟中學是有直屬關係
中學收生
40%是自行,學校interview學生,看學生的成績 即佔了100人
15%是統一,學校這部份是沒有選擇權,但會按照小六生的調整後banding由選擇她的學生中,由高分開始收, 最少佔了38個
那餘下的是112個位,那就說明了為什麼小學部沒有可能全部/或85%升回原校
雖然我們整天看那些一條龍/直屬說85%學額給小學,但結果又不是這回事,這就是其中一個原因
當然,如果學校在自行那部份不論成績,先收自己小學的學生,那就一定有85%或接近這數原校升讀.

好啦,說一下呈分試,呈分試就是將小朋友按全港及每校網分banding的一個工具,所以也是為什麼我們作家長會睇校網
你在A校網是band 1,但全港可能是屬band 2, 如果這校網成績不是咁出色下
相反,在好的校網,可能在本區是band 2,但全港是band 1
因為每個banding是3分之一的申請人

如果沒有呈分有什麼影響
1. 學校沒有系統性知道你就讀的小學成績在全港大概在什麼水平位置(其實有其他方法的,如中學部的公開試成績等),對自行去考學校也有一定的影響
2. 因為沒有banding,所以沒有機會參加派位,即除了透過自行申請的那2間外,對不起,你的排名是所有有呈分的學生之後,極端的說,一個科科在呈分試0分的學生,在派位時也優先過你那個成績一級棒的兒女

所以有人極介意有沒有呈分.

2. LHT的學費是有得預算的,她如樹仁一樣,你入學時的學費是apply for 小學的6年 (如果沒有改的話)
即係下年加學費也不關你事.

原帖由 cowkingb 於 11-3-14 15:50 發表

呈分試... 係咪即係讀左 LHT, 就一定無可能轉返出去津校呀... C 啦, 我開始有 D 唔明...

12 年學費, 其實即係大概幾多呀?  我見佢地既學費唔貴, 而家來計都唔使 $2,000 / 月, $50 萬夠唔夠12年用呀?  咩咁貴架?  ...

醒目開學勳章

請看再舊一些我貼的文, billyyanst就是認同我說的話而已

原帖由 cowkingb 於 11-3-14 15:55 發表

billyyanst, 可唔可以講下點解要埔你囝囝轉校既, 關唔關學校事呀?  定係私人理由呢?  謝.

原帖由 ziyi 於 11-3-14 16:36 發表
請看再舊一些我貼的文, billyyanst就是認同我說的話而已

謝謝, 請問是否同一個 subject 定係其他 subject 既 discussion 呀?  thanks.

醒目開學勳章

同一subject

原帖由 cowkingb 於 11-3-14 16:57 發表

謝謝, 請問是否同一個 subject 定係其他 subject 既 discussion 呀?  thanks.

原帖由 ziyi 於 11-3-14 17:03 發表
同一subject

係咪只cofirm得一間直小在tko唔呈分? 講清楚比人知好wor. 你就話搵到個好碼頭姐! ....

醒目開學勳章

GT - 呈分
LOGOS - 唔呈分
LHT - 唔呈分
EC - 唔知

原帖由 bowling123 於 11-3-15 01:39 發表

係咪只cofirm得一間直小在tko唔呈分? 講清楚比人知好wor. 你就話搵到個好碼頭姐! ....

醒目開學勳章

費時你又話我知道又不說,剛有人問我,我copy出來

1. 只要中英數主科合格,LHT是一定可以升羅氏
2. 呈分是影響升中的統一派位那一部份,但唔影響自行收生那40%,每一個小六生可向2間學校交申請(自行),學校自行決定取錄與否,可透過面試,但不容許筆試(教育局的規定,但現實如何,我不知道)
3. 宣基小學,最保守要父/母係受浸的基督徒,及小朋友有恆常參加主日學才可加分
4. 信義會,1間在坑口,1間在調景嶺,其實是舊時坑口的上下午校因轉全日制後分拆,2間程度差不多,但調景嶺那間,我在上年將軍澳小學巡禮時(每年都在東港城有舉辦),問了該校幫手的學生,每天唔少功課,每星期也有默書
5. LOGOS/GT - 個人喜好,好難說
GT - 小班教學,但會考成績來說,不及羅氏
LOGOS - 活動教學,以啟發學生學習 (類似我們升到U時,唔通還事事靠背,而LOGOS是提前使用 - 所以你能回答有雞先定蛋先,我或許可以知道好定唔好 ),但個人來說,我是有申請LOGOS,因為適合小囡的性格

原帖由 bowling123 於 11-3-15 01:39 發表

EC-播道小五TERM 2 小六TERM 1 & 2 會呈分
‹ 上一主題|下一主題