用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問將軍澳邊間小學好
樓主: man791005
go

請問將軍澳邊間小學好 [複製鏈接]

醒目開學勳章

陸慶濤是直資,跟羅氏是一條龍
如果以有會考成績的TKO直資計算,他的會考成績好過GT
但有2點要注意
1.陸慶濤是沒有呈分的,升中時只能參加自行派位那部份沒有得參加統一派位
2. 他校舍較細

而聖安德肋.....對不起...沒有太留意

原帖由 man791005 於 11-3-4 19:40 發表

唔該....但係我仲有想問陸慶濤小學和天主教聖安德肋小學好唔好呀,同埋我係咪可以未攪珠之前就自行去考這上些小學呢,我點樣先可以知道邊d學校係活動定田鴨呢?thanks ...

保良局陸慶濤係一間真係唔錯的小學, 阿仔讀左兩年所遇到的老師大部分都好有愛心, 校長又有HEART而且實幹型, 加上佢普通話教中文, 英文教科學同音樂, 仲有佢D科學科係自編教材, 係名副其實的科學, 出面好多名校都未必做得到

原帖由 ziyi 於 11-3-5 00:12 發表
陸慶濤是直資,跟羅氏是一條龍
如果以有會考成績的TKO直資計算,他的會考成績好過GT
但有2點要注意
1.陸慶濤是沒有呈分的,升中時只能參加自行派位那部份沒有得參加統一派位
2. 他校舍較細

而聖安德肋.....對不起...沒 ...

請問聖公會基德小學如何,上左佢地既校網,上屆畢業生有30%入左英文中學,咁係咪姐係代表都唔錯?因為我新搬黎tko,請比d意見我,thx

醒目開學勳章

LHT真的是唔錯學校
有一些家長找到資料顯示,6科14分的比率接近60%.
單項科目的優良率更高
如果以成績決定來說,LHT真的是一間好學校
但每個人的要求,及小朋友的性格是否相配.
都好重要
因為前2年因學校決定唔呈分,也令一些家長唔開心,因為有一些家長是屬於騎牛找馬的
他們覺得LHT令小朋友成績上升後,也想嘗試一下其他band 1學校,也有想轉回津貼省一筆開支作其他.始終有原因.
所以,當知道升中時,沒有機會參加派位.都幾怕的
所以,如果有打算升中時一定要參加派位的,申請前要留意.

但個人覺得,申請得直資一條龍,就是怕煩升中,及覺得中小學都滿意下才申請,所以應該要預備俾12年錢的心理.

原帖由 billyyanst 於 11-3-7 22:53 發表
保良局陸慶濤係一間真係唔錯的小學, 阿仔讀左兩年所遇到的老師大部分都好有愛心, 校長又有HEART而且實幹型, 加上佢普通話教中文, 英文教科學同音樂, 仲有佢D科學科係自編教材, 係名副其實的科學, 出面好多名校都未必 ...

醒目開學勳章

沒有記錯的話,基德是由黃大仙遷入TKO的學校
有人說在黃大仙時期唔錯架
而30%入英中,是代表了pass
因TKO區來說 - 今年才增加了2間英中(另外,很多人將只開一班中文班的宣基也撥作英中)
(不是說中中不好)
相對來說,全區有20間津貼中學
可以想像一下,屬區內band 1的只有4~5間左右
所以30%來說是合格.
不算出色.

原帖由 知足 於 11-3-7 23:49 發表
請問聖公會基德小學如何,上左佢地既校網,上屆畢業生有30%入左英文中學,咁係咪姐係代表都唔錯?因為我新搬黎tko,請比d意見我,thx

馮晴、播道及陸慶濤

我係路過的,我多事講下自己去年的經驗。自行選校及統一派位的甲部不是選本區的(將軍澳),到了統一派位(乙部)就一定要選本區,所以次序係:1)馮晴 2)王余家傑 3)循道衛理 ,之後的學校唔係好記得啦(不過所有學校都填哂)
但係我個仔唔好彩,派了去十幾志願的基德。之後叩門約9間將軍澳的學校而有得interview的只有王余家傑,循道衛理,聖安德肋。

對於聖安德肋的老師,印象唔錯,好友善,有耐性答問題(因為去過幾次,都以為一定要讀呢間)。

對於其他去過的學校,本人無意見。最後祝各位家長的兒女都可以抽到/考到自己喜歡的學校,唔好好似我咁,簡直係折磨。

醒目開學勳章

以你的填表作後來者的借鏡及例子:

如果唔成功派到第1志願,馮晴是一定沒有可能有機會叩門的
因馮晴是有要求自行加甲一加乙一都是填她才會考慮的

所以,魚與熊掌不可兼得.
想試區外的,乙一其實應考慮其他區內學校比較實際,因不會浪費了乙一及乙二,三的位置

原帖由 vicng 於 11-3-8 15:15 發表
我係路過的,我多事講下自己去年的經驗。自行選校及統一派位的甲部不是選本區的(將軍澳),到了統一派位(乙部)就一定要選本區,所以次序係:1)馮晴 2)王余家傑 3)循道衛理 ,之後的學校唔係好記得啦(不過所有學校都填哂)
但係我 ...

對不起,講漏了一間係將軍澳天主教(即將軍澳站嗰間),我唔記得放佢係第幾!但係有得去面/筆試,收每人三十元費用,我估當日有約一百人參加。

冇錯, 你所講都係我同囝囝在小三轉校的原因, 但我地同阿仔到依家都仲幾miss響LHT讀果兩年...但係校舍真係舊同細了一點,呢個係無法改變的事實,所以佢地響軟件方面先會做得更加好去彌補呢個缺點

原帖由 ziyi 於 11-3-8 11:48 發表
LHT真的是唔錯學校
有一些家長找到資料顯示,6科14分的比率接近60%.
單項科目的優良率更高
如果以成績決定來說,LHT真的是一間好學校
但每個人的要求,及小朋友的性格是否相配.
都好重要
因為前2年因學校決定唔呈分,也 ...

原帖由 ziyi 於 11-3-8 11:58 發表
沒有記錯的話,基德是由黃大仙遷入TKO的學校
有人說在黃大仙時期唔錯架
而30%入英中,是代表了pass
因TKO區來說 - 今年才增加了2間英中(另外,很多人將只開一班中文班的宣基也撥作英中)
(不是說中中不好)
相對來說,全區 ...

唔該哂 ^.^

原帖由 ziyi 於 11-3-8 16:49 發表
如果唔成功派到第1志願,馮晴是一定沒有可能有機會叩門的因馮晴是有要求自行加甲一加乙一都是填她才會考慮的

"一定沒有可能" ???
If you know some important persons in a school, it is possible to get in although the school may have said that, "自行加甲一加乙一都是填牠才會考慮".

醒目開學勳章

唉馮晴叩門位才得10個,除非有人抽到唔讀,才有可能多
但有機多區內的家長會放棄佢,除非係傻瓜(死啦...真係會有傻瓜架 )

我相信係得到問的,都係唔識重要人士的人,如果係,都唔會係度擔心啦.

而且,那些都不是叩門啦,是走後門

原帖由 cow 於 11-3-9 15:46 發表

"一定沒有可能" ???
If you know some important persons in a school, it is possible to get in although the school may have said that, "自行加甲一加乙一都是填牠才會考慮".

得啦, 得啦, 知你係個個"傻瓜"啦. (講笑)

咁以英文程度來說, 馮小, 天小, 永樹, 陸小, 播道. 你又有什麼看法?

你咁Pro, 我知你知既.

見你地講開將軍澳好的小學, 好奇怪...好似冇人提起過還有優才和真道, 難道這兩間不是好學校嗎

原帖由 newnew2005 於 11-3-9 17:21 發表
見你地講開將軍澳好的小學, 好奇怪...好似冇人提起過還有優才和真道, 難道這兩間不是好學校嗎

因為大家都講緊攪珠個d

醒目開學勳章

現在說的是校網小學,即係津貼
唔係津貼的,都唔使玩自行及統一啦
而陸慶濤是有人提,有人問咪離題吹一下

原帖由 newnew2005 於 11-3-9 17:21 發表

醒目開學勳章

第1輪做傻瓜對大抽獎後叩門是沒有幫助的
因學校在第一輪有備取生的
所以我唔係傻瓜 (說笑)

你說的有DSS,有津貼

如果真的排
我相信會是
1. EC
2. LHT
3. FC
4. 天小
5. 永樹

因我識人有小朋友在EC讀,他說英文是幾深的

以上純屬個人意見,不喜勿插

原帖由 ddvvbb 於 11-3-9 17:01 發表
得啦, 得啦, 知你係個個"傻瓜"啦. (講笑)

咁以英文程度來說, 馮小, 天小, 永樹, 陸小, 播道. 你又有什麼看法?

你咁Pro, 我知你知既.

原帖由 ziyi 於 11-3-9 18:21 發表
第1輪做傻瓜對大抽獎後叩門是沒有幫助的
因學校在第一輪有備取生的
所以我唔係傻瓜 (說笑)

你說的有DSS,有津貼

如果真的排
我相信會是
1. EC
2. LHT
3. FC
4. 天小
5. 永樹

因我識人有小朋友在EC讀,他說英 ...

唔好意思,我想問1)將天 2)黃永樹 3)馮晴 係咪全部
都係田鴨,邊間會無辛苦呢

醒目開學勳章

EC-播道
LHT-陸慶濤
FC-馮晴

其實已經唔關我事了....我都係時候應該退出江湖了

原帖由 man791005 於 11-3-9 18:32 發表

唔好意思,我唔係好明D學校簡稱,可唔可以話比我知呀
‹ 上一主題|下一主題