用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼兒園 報咗2011年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 ...
樓主: max1116
go

報咗2011年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 [複製鏈接]

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-3-3 03:02 發表

我太太唔係 "full time mom",不過喺我認識嘅家長當中,一定有你所講嘅,放心 !!

係咪大部份爸爸媽媽都係專業人士+高學歷呀 ?

醒目開學勳章

哈哈, 我唔係....

我同我先生只係一對好普通的中下產而巳! 學校願意收我囡囡就反應出佢哋唔係那些只愛專業和有錢人的學校呢!
敢當然每間學校都有比較有錢的, 但那些家長也好nice的呢!

原帖由 jasprincess 於 11-3-3 14:07 發表

係咪大部份爸爸媽媽都係專業人士+高學歷呀 ?

原帖由 aralelo 於 11-3-3 14:51 發表
我同我先生只係一對好普通的中下產而巳! 學校願意收我囡囡就反應出佢哋唔係那些只愛專業和有錢人的學校呢!
敢當然每間學校都有比較有錢的, 但那些家長也好nice的呢!

...

十分同意 !

原帖由 aralelo 於 11-3-3 14:51 發表

...

況且我地家長們都無去比較邊個係有錢人,大家都相處融洽,家校合作一條心。

咁信一定要寫既, 你都要畀校方知道你仲好想等至得架嘛!
...仲記得我那時是呆了, 回唔倒魂hang咗幾秒鐘, 仲要一下子個腦轉唔倒, 反問佢哋聖保祿係咪即是係St Paul's 呀咁?!

原帖由 jasprincess 於 11-3-3 13:58 發表

咁即係你係冇做任何野, 無端端就收到電話. 真係好lucky呀... 我諗你收電話個刻一定好suprise呀.:)

我聽聞係聖保祿醫院做既醫生同護士子女係優先收既, 係咪真架呢? 請問前輩,你哋o的仔女既同學係咪呢o的背景既呢? 多唔多係咁?

The applicants with siblings in SPN will be considered first.  Not sure about the priorities of other applicants.  

原帖由 WingniBB 於 11-3-3 15:28 發表
我聽聞係聖保祿醫院做既醫生同護士子女係優先收既, 係咪真架呢? 請問前輩,你哋o的仔女既同學係咪呢o的背景既呢? 多唔多係咁?
HELLO!

我都想申請呀, 不過發現原來我地好少影家庭照, 不多過四張, 仲要係好久久之前 ... 唔知同婆婆公公的得唔得?

原帖由 BBCOW2009 於 11-3-3 16:44 發表
我都想申請呀, 不過發現原來我地好少影家庭照, 不多過四張, 仲要係好久久之前 ... 唔知同婆婆公公的得唔得?

而家即刻影啦,生活照好易有

其實我唔係好同意點解學校連給每一位小朋友interview嘅機會都沒有....

但又要家長親身交form?? 好明顯學校本身會因應張form上面嘅資料作出"決定"啦!

有背景/關係嘅一定會好D!

醒目開學勳章

原帖由 aralelo 於 2011/3/3 14:51 發表

...

非常認同!

原帖由 BBCOW2009 於 11-3-3 16:44 發表

家庭照最好有埋DADDY,MAMI啦 ~ 仲有時間,拿拿林影多兩張啦 ~

醒目開學勳章

原帖由 godbaby 於 2011/3/3 18:26 發表
其實我唔係好同意點解學校連給每一位小朋友interview嘅機會都沒有....

但又要家長親身交form?? 好明顯學校本身會因應張form上面嘅資料作出"決定"啦!

有背景/關係嘅一定會好D! ...

你想得太多了!報咗名先啦,都是嗰句---平常心

醒目開學勳章

原帖由 WingniBB 於 2011/3/3 15:28 發表

真的嗎?唔多覺!
我認識的醫生,護士家長大多在公立醫院或是私人執業,甚至己離職呢。

醒目開學勳章

原帖由 KaHeiBaBa 於 2011/3/3 02:42 發表

Sumyeema,妳都係我其中一個值得欣賞嘅 SPK 家長 !! (識我咁耐,妳應該知我最憎"比較",因為隨時都會惹起事端,睇見都怕怕) ...

完全明白,收到!(去完小一選校嗰边之後,我就完全feel 到)

原帖由 hellomickey 於 11-3-3 22:55 發表

完全明白,收到!(去完小一選校嗰边之後,我就完全feel 到)

發生咩事 ?

你又諗吓喎, 校方係唔收你哋報名費架喎, 咁佢當然有權利用自己方法選小朋友既. For 我自己, 我覺得如果我好鍾意間學校, 佢要我點做法我都願意, 好過有D學校做晒大龍鳳又收成五十蚊報名費但原來係唔收街外人的呢??!

原帖由 godbaby 於 11-3-3 18:26 發表

有背景/關係嘅一定會好D! ...

Dadabb2009
我係group F呀, 我估係同一間機構? 但唔知同唔同地點!

Moonisland,
我都想講我記得你呀, 係呀, 好快就過咗2年. 預祝彼此的申請順利~!

Aralelo,
我估如果我知道有人已經收到信, 我會日日飛返屋企睇信. 其實, 都要靠日日上嚟睇下大家有無好的消息. 派信時間已經知道了:O)

貢獻勳章

原帖由 榛子果仁 於 11-3-4 01:44 發表
Dadabb2009
我係group F呀, 我估係同一間機構? 但唔知同唔同地點!

Moonisland,
我都想講我記得你呀, 係呀, 好快就過咗2年. 預祝彼此的申請順利~!

Aralelo,
我估如果我知道有人已經收到信, 我會日日飛返屋企睇信.  ...

其實都係我哋一班家長嘅必經階段,雖然每次都會小好多心血,不過就真係好值得回味 !! (尤其是最後獲得取錄)
[img]http://forum.baby-kingdom.
‹ 上一主題|下一主題