用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 陸神童過目不忘 原是「亞斯伯格症」
go

陸神童過目不忘 原是「亞斯伯格症」

亞斯伯格症:陸神童過目不忘 原是「亞斯伯格症」
更新日期:2010/01/23 17:45 詹瑋琦 (TVBS)

大陸廣東有一名7歲的小男孩,從2、3歲開始,對很多英文單字都過目不忘,甚至可以很準確的拼出英文單字,父母親還以為自己生下天才兒童。沒想到這名男童是罹患「亞斯伯格症」,這是自閉症的一種,雖然有某方面的才能,但卻會有社交以及溝通障礙。

7歲的小男孩,在家裡跑來跑去,一下子看英文書,一下子又玩拼圖,讓父母親最驕傲的就是,這名小男童可是天才神童,因為不管是英文還是數字,幾乎是看過就能記得。

記者:「這是Photo(照片)是吧?」「亞斯伯格症」病童:「是。」記者:「Photo英文怎麼拼?」「亞斯伯格症」病童:「P-H-O-T-O。」記者:「吉他Guitar英文怎麼拼?」「亞斯伯格症」病童:「G-U-I-T-A-R。」

病童母親:「2歲到3歲時,發現他記憶力很好,可以說過目不忘。」

驚人的記憶力,讓父母親一度感到很驕傲,以為自己生出了天才兒童,不過越長大才發現,小男童除了記憶好之外,理解能力並不好,而且常常不受控制,也不喜歡與其他小朋友相處。

為了這樣的事情,小男童連續被幼稚園退學3次,經過專家鑑定才發現,原來小男童是罹患「亞斯伯格綜合症」。病童父親:「我擔憂他現在回學校,一般的老師一般的學校,會認為這種兒童不正常。」

現在小男童已經開始接受治療,要讓他能融入這個社會,畢竟天才型的病患,還是需要一些矯正,讓他能夠在一般的規範中,發揮所長。

擁有某些異於常人的天份的天才,似乎也同時背負著某種與生俱來的缺陷,像是曾被學校退學的發明大王愛迪生 (Thomas Albert Edison)、徳裔美籍科學家愛因斯坦 (Albert Einstein)、以及天生具有「注意力不足過動症」(ADHD),在2008年北京奧運奪得8項游泳項目金牌的「飛魚」菲爾普斯 (Michael Fred Phelps II)等等。

不過「過目不忘」這種能力無論在何種領域,譬如說在職業格鬥的領域會是非常大的利器,因為任何技巧都能一學就會,各種類型對手的特點都能夠記憶在腦海中,遇上這種天才誰都會很頭痛,若有這種能力,就算真有社交或溝通方面的障礙又有何妨!

原帖由 Capricorn2521 於 11-2-28 17:55 發表
亞斯伯格症:陸神童過目不忘 原是「亞斯伯格症」
更新日期:2010/01/23 17:45 詹瑋琦 (TVBS)

大陸廣東有一名7歲的小男孩,從2、3歲開始,對很多英文單字都過目不忘,甚至可以很準確的拼 ...
若有這種能力,就算真有社交或溝通方面的障礙又有何妨!

我寧願阿仔正正常常,都唔要呢d" 特異能力",有社交或溝通方面的障礙都已經夠父母頭痛&擔心。

醒目開學勳章 王國長老

係! 我仔有ADHD, 間中都會有D騷擾既行為, 社交又弱
醫生解釋, ADHD小朋友, 都有同理心, 而社交係無得學, 只可以靠自己摸索, 所以ADHD小朋友缺乏專注, 就留意唔到身邊社交既事, 唔理咩叫人地鐘意人地唔鐘意
阿氏保加就更犀利, 佢地連同理心都無, 學唔識理心感受, 你解釋佢地唔明, 所以社交方面會出現大問題
我見到我仔咁, 已經覺得心痛, 如果小朋友阿氏保加, 小朋友俾人排斥果種痛, 只有父母會明 (流流長幾十年無朋友, 老師唔認同, 俾人趕出校, 你估好好受?)
"若有這種能力,就算真有社交或溝通方面的障礙又有何妨!" 呢種說話, 肯定唔係一個有呢種心路歷程父母既心聲

原帖由 methy 於 11-2-28 06:03 PM 發表

我寧願阿仔正正常常,都唔要呢d" 特異能力",有社交或溝通方面的障礙都已經夠父母頭痛&擔心。mouth:" />

Charlotte Mom, 你好! 我可同意你的睇法, 小兒都係Asperger, 最近仲發現有專注力問題, 我覺得老師都有標籤佢.. 都有投訢, 我仲發現佢經常同老師作對, 如果話佢錯, 佢會全錯, 如果罵佢, 佢會唔理你... 佢超自我, 都好煩, 一個星期總有一件小事, 大時大節前, 總有一件大事發生. 雖然Academic完全唔係問題, 但其他的地方, 全是Marginal...同埋老師覺得佢一點都不聽話.......! 我的心態是佢唔好騷擾同學就算啦. 我覺得學業成績可以靠後天努力, 但同理心或社交真的唔識點教... 我心里真的覺得佢係一個super idiot...  真係有苦自己知....

super agreed

原帖由 methy 於 11-2-28 18:03 發表

我寧願阿仔正正常常,都唔要呢d" 特異能力",有社交或溝通方面的障礙都已經夠父母頭痛&擔心。mouth:" />

醒目開學勳章 王國長老

我都唔識點去教阿氏保加(無經驗), 上次精神科醫生形容, 佢地唔明, 就唔好SIDE時間去解釋, 點解咁做人地會唔開心, 要直接D"唔可以兜口兜面話人肥", 希望時間耐左, 佢地會忍得住
係呀, D小朋友就係咁, 你TUM得佢開開心心, 佢開恆TURBO咩都識做, 佢唔鐘意咩, 係寧願發爛咋都唔肯郁, 真係煩到喊
社交, 唯有靠去多D社交小組, 等社工/姑娘俾意見睇下點教, 專注力, 都係買D練習做下, 得閒陪下大少捉棋, 玩遊戲, 等佢有D耐力又習慣下同人玩咁LOR

原帖由 lamtsuiyee 於 11-3-1 05:53 PM 發表
Charlotte Mom, 你好! 我可同意你的睇法, 小兒都係Asperger, 最近仲發現有專注力問題, 我覺得老師都有標籤佢.. 都有投訢, 我仲發現佢經常同老師作對, 如果話佢錯, 佢會全錯, 如果罵佢, 佢會唔理你... 佢超自我, 都好 ...

回復 renawg 的帖子

Lot of Asperger children come from families with parents have high level of education.
It may because one of the reason of "Asperger" is to inherit from parents (May be I am wrong).

But I don't think it is related to "Push too much". "Push too much" may cause some problem
(unstable mood") but not Asperger.

回復 renawg 的帖子

不大同意.

或者只可以說: 有咁上下學歷的父母先會敏銳小朋友的處境, 帶佢地去做評估. 相反, 可能只係覺得佢地 '曳' 而不理.
再講, 個人認為, 家長的壓力只可說會影響小朋友社會機會, 但與真正的亞氏保加特徵不太相同.