用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 協恩vs德望vs培正,點選擇?
樓主: wiman
go

協恩vs德望vs培正,點選擇? [複製鏈接]

回覆 20# BallBall417 的文章

係如果丫!培正絕對唔係band 3.係中中band 1.咁出名都唔知.

醒目開學勳章

Actually, I believe there are just more than 50% (max around two-third) of students from these kindergartens who will eventually study in their secondary school (either head to other Band 1 (may be better ones) of their own choices or cannot cope with the progress and need to look for other band 2/3 schools).

So, I am quite concern if we are only using their corresponding schools to compare, since the relevancy of such comparison would become meaningless if the children have a high chance of heading elsewhere.  Normally, I prefer to tie between kindergarten and primary school only, since this two would have much higher co-relation.

你邊度聽返嚟培中係BAND3,人地BAND 1架。

原帖由 angrybirds 於 11-3-1 15:08 發表

GH雖然唔係直升,但機會大,如果PC Secondary係Band 3,冇理由因為佢係直升而選佢,要有d取捨

其實HY & PC直升機會較大
原帖由 siulili 於 11-3-1 22:15 發表
你邊度聽返嚟培中係BAND3,人地BAND 1架。

我覺得GH 好D

培幼升培小係必收生, 而培小升培中係直屬,但好似唔知邊年開始就唔會再有直屬學校, 一係就接龍,一係就公開架啦。

而協小係津校, 讀協幼都一樣要大抽獎同計分, 好處只是有機會扣門。

GH就係私小 + 直資中學,有絕對的收生權,但至於有幾多﹪可被錄取, 我無資料。

我會覺得選邊間學校真係睇你想小朋友重點學習乜嘢,如果想要英文強的, 唔使諗一定係GH,想中文好的就PC,如果好心儀協小而又係34區的話, 就選協幼搏一搏,因為PC係唔會比你大抽獎的, 所以如果你選PC,打算騎牛搵馬,之後去抽協小,培小個位都會無左架啦。 反而GH可能比你抽都未定。 你要了解一下每間學校的遊戲規則, 咁樣可以幫你作出決定。

原帖由 saiwai 於 11-3-2 01:08 發表
其實HY & PC直升機會較大

siulili 分析得好仔細, 對我來說, 注重學校學生既整體成績(尤其英文), 所以gh應該最優勢,
而且GH係私小 + 直資中學,如果個女不是最差20%內, 估計都會收返,所以選gh較保證

而培正雖然是中中band1, 但聽聞除中文科, 學生既整體成績一般, 係米呀??

培中,中/理科都強。 英文與BAND 1英中比較當然
相對較弱啦。 但都唔可以話佢好差。 但培中都有D英文好叻的學生。 咁呢D當然係家庭都比左好多資源啦。

原帖由 wiman 於 11-3-2 10:05 發表
siulili 分析得好仔細, 對我來說, 注重學校學生既整體成績(尤其英文), 所以gh應該最優勢,
而且GH係私小 + 直資中學,如果個女不是最差20%內, 估計都會收返,所以選gh較保證

而培正雖然是中中band1, 但聽聞除中文科, 學 ...

我想問問如果以上只計小學和中學成績, 那間比較好呢? 當然是計埋如果抽中 協恩小學啦....(因我是 net 34網的, 睇下值唔值得去博)

比我, 我會讀GHK, 然後大抽獎抽下HY.

原帖由 BallBall417 於 11-3-1 16:42 發表
吓?原來PC 中學band 3架,明白明白。

吓,唔係掛!明明band 1點會band 3呀?
仲係中中no.1, 但係英文水準亦高過好多英中,
我個人而言會選pc,因為男女校環境對小朋友成長亦很重要,
當然gh也是很好的學校,但係我擔心15年都讀女校,亞囡第日可能唔識同異性相處....

你有兩間揀實在太好太幸福了.

原帖由 siulili 於 11-3-2 09:01 發表
培幼升培小係必收生, 而培小升培中係直屬,但好似唔知邊年開始就唔會再有直屬學校, 一係就接龍,一係就公開架啦。

而協小係津校, 讀協幼都一樣要大抽獎同計分, 好處只是有機會扣門。

GH就係私小 + 直資中學,有絕對的收生權,但 ...

GH今年小學部收左80%GHK既K3生, 中學部通常會收返90%小學部既學生.

計中學一定係協恩!

原帖由 happymami 於 11-3-2 12:42 發表
我想問問如果以上只計小學和中學成績, 那間比較好呢? 當然是計埋如果抽中 協恩小學啦....(因我是 net 34網的, 睇下值唔值得去博)

我都感覺咁細個已經讀女校好似唔係咁好, 所以今年考 K1 沒有考女校, 所以樓主的 3 間, 我地就只考左 PC

You can go through the school reports over the years to compare. (but school reports can be v tricky, many schools would try to avoid revealing poor data or they would display it in a very tricky way)

Probably for some years GH was better in the % of getting 14 pts or above in 5 subjects in hkcee, whereas for other years, HY had better AL results. To me, the 2 do not differ a lot.

Guess people need to consider also the school culture, religion, sch philosophy etc when choosing a school

原帖由 siulili 於 11-3-2 13:58 發表
計中學一定係協恩!

謝謝大家回覆.
我地已決定選擇入讀 協恩, 放棄 GH 啦. 需然 GH 幼稚園大多數可以直升小學/中學, 但我地商量過後, 還是喜歡 協恩 多一些. 係呢段時間我地問過好多人意見,  絕大多數人對協恩小學/中學的口碑都好好, 可惜升小學係要抽, 但我是住在 34網覺得值得一博.

醒目開學勳章

Support your decision!   Heep Yunn is a good kindergarten.  Wish you good luck (3 years later) and all the best!  

原帖由 happymami 於 11-3-4 13:47 發表
謝謝大家回覆.
我地已決定選擇入讀 協恩, 放棄 GH 啦. 需然 GH 幼稚園大多數可以直升小學/中學, 但我地商量過後, 還是喜歡 協恩 多一些. 係呢段時間我地問過好多人意見,  絕大多數人對協恩小學/中學的口碑都好好, 可 ...

I heard Heep Yan primary only got 3 classes. Compared with other primary the number of seats available for draw lots are small, pretty risky. Are you sure 你想博一博??

Support U
‹ 上一主題|下一主題