用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 協恩vs德望vs培正,點選擇?
go

協恩vs德望vs培正,點選擇? [複製鏈接]

如題,點選擇?請賜教
   0    0    0    0

GH > HY > PC

如不是net34又非教徒,就GH>PC>HY
如是net34 and/or 教徒,就GH>HY>PC

GH > PC > HY

HY成績及質素係米好差?只有體育最強?

個人認為協小同協中都係好好嘅學校,文得武都得(當然唔係個個學生都再者兼得),仲唔使交學費(9年)…但協幼就唔係特別突出…所以幼稚嘅目標係協小同協中,如冇把握上到去,就好似冇point要讀協幼…
原帖由 wiman 於 11-2-28 12:31 發表
HY成績及質素係米好差?只有體育最強?

其實GH/HY/PC 三間都咁好,如果父母對某間學校情有獨鍾,都會博一鋪。

原帖由 sheffield 於 11-2-28 12:36 發表
個人認為協小同協中都係好好嘅學校,文得武都得(當然唔係個個學生都再者兼得),仲唔使交學費(9年)…但協幼就唔係特別突出…所以幼稚嘅目標係協小同協中,如冇把握上到去,就好似冇point要讀協幼…  ...

協幼唔係差, 佢學校有佢地獨特之處, 我有朋友的朋友女兒讀完協幼再考到女拔小, 佢話個女仔好有自信.

HY secondary will become DSS later

原帖由 sheffield 於 11-2-28 12:36 發表
個人認為協小同協中都係好好嘅學校,文得武都得(當然唔係個個學生都再者兼得),仲唔使交學費(9年)…但協幼就唔係特別突出…所以幼稚嘅目標係協小同協中,如冇把握上到去,就好似冇point要讀協幼…  ...

但幾時同是否全部接收協幼學生?其實我都好想知…
原帖由 twinsstar1 於 11-2-28 16:16 發表
HY secondary will become DSS later

就算協中轉做直資係依兩年既事, 但幼稚園及小學就會再隔多幾年既事, 所以我地只可看它仍是津校, 升協小的話, 自己都吾知個女到時咩成績, 有咩對手...所以讀完可能要重新考過其他學校.

加上聽聞佢課程淺, 考好學校可能會有困難????

這個也是我的想法…未發生的不能計算…
雖然協幼會有小朋友能叩門入協小,但每班只有最叻的幾個…我唔敢保証自己的小朋友係最叻的…
所以我舊年都連報都冇報…
之前囡囡婷婷講過協幼有獨特之處,朋友女女都能考DGJS,我絕不懷疑協幼有其長處(每間學校都一定有佢嘅好處),但要考到DGJS等學校,我相信本身小朋友性格同屋企嘅effort(家教)都佔左好重成份…不能全歸功於幼稚園…(這只是我的看法…不喜勿插)。
我本來就係一個極穩陣嘅媽咪,所以我會選些自已有信心能把握的,當然,如到時有什麼政策改動,這是不能計算的,咁就冇得話後唔後悔…

原帖由 wiman 於 11-2-28 16:51 發表
就算協中轉做直資係依兩年既事, 但幼稚園及小學就會再隔多幾年既事, 所以我地只可看它仍是津校, 升協小的話, 自己都吾知個女到時咩成績, 有咩對手...所以讀完可能要重新考過其他學校.

加上聽聞佢課程淺, 考好學校可 ...

你講得對, 我地都要穩陣選擇, 而家競爭太大喇. 所以gh係相對穩陣選擇

最穩陣應該係pc, gh都唔係直升架

GH yeah

雖然係,但機會都好高…
雖則我個人冇信心keep到個女做最top嘅幾得入HY,但就應該有信心幫個女起碼做70-80%的其中一個…(註明,我亞女己經讀緊其他學校嘅K1,我說的只是我自己代入角色你假設… )
原帖由 BallBall417 於 11-3-1 11:08 發表
最穩陣應該係pc, gh都唔係直升架

原帖由 sheffield 於 11-3-1 12:28 發表
雖然係,但機會都好高…
雖則我個人冇信心keep到個女做最top嘅幾得入HY,但就應該有信心幫個女起碼做70-80%的其中一個…(註明,我亞女己經讀緊其他學校嘅K1,我說的只是我自己代入角色你假設… )
...

贊成,我都係選擇咗GH....放棄咗培正

吓?原來PC 中學band 3架,明白明白。
‹ 上一主題|下一主題