用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Keen Mind and Victoria PN interview crash which one ...
樓主: YMCAkids
go

Keen Mind and Victoria PN interview crash which one should I go?

算吧, 劍鳴同維多利亞既教學方針係兩個極端. Targe 傳統小學的一定不會選維多利亞, 真係要睇父母點諗同小朋友性格.

多謝上面的媽媽分享其他媽媽既post, 其實我估揀得某一間學校去報時, 好多媽媽都事前都會做好功課, 搵定哂d料, 睇過間學校既強與弱, 同埋聽埋口碑先去決定, 所以我都睇過你之前既post了, anyway, thanks!

不過講開又講, 點解你仲叫小朋友去in KM既?

與你何干?

原帖由 fishingcat 於 11-3-9 01:00 發表

只是in嘅內容唔係你杯茶, 又或者無緣, 繼續努力.

其實劍嗚應該滿足顧客需要去求變, 老師要扮下小丑講故事, 用高級音响播歌, 顧客要in幾耐就幾耐, 直至夠為止, 安排D有謂員工招呼客仔, 無謂嗰D彈開唔該(新加坡無仗 ...

上年11月sc k1 interview, 一間咁有名既kg都俾bk mama comment係垃圾學校, 而加comment km既真係小兒科! km好唔好, 我地呢d真正客仔就知道啦! 路過無幫親既,唔叫做客仔!

Snow228

唔好意思, 我本意唔係challenge你, 只是好奇你搵到km既不是(from other posts), 但又同小朋友報呢間, 想問下點解, 唔緊要, 如果你覺得呢樣野唔方便講, 冇問題, 大家都係來呢度分享下而已, 不用動氣呢!

我今朝做緊km 資料搜集先見到, 如果個小朋友甘同我講, 我係個家長會心都碎埋:

節錄:”我記得上年有一次生日會完左我問囝囝"今日好唔好玩呀?",當時k2既佢竟然答我 "玩?返學係唔會有得玩架, 最多都係去playground踩一陣單車, 不過playground好細囉"。佢完全唔enjoy番學 ”

明白....

不過唔洗咁擔心, 個人分享啦:

我坦白講一心好想小朋友入V記, 因為名牌心理, N年前教gifted既小朋友, 認識了casueway bay既V記, 當年好多小朋友既出生都係好好, 父母都係有錢人, 教佢地floorplan時, 佢地問番我轉頭如果有兩層樓, 個floorplan點畫...

當時呢班小朋友係中學架喇, D mami好多都同我講覺得V記太淺, 我當時諗: 你地d小朋友咁勁, 緊係覺得佢淺啦, 所以我冇將D 家長既說話放o係心上

到呢一 兩年, 小朋友大了, 開始搵學校, 我二話不說就同老公講一定要入V記, 因為覺得gifted children 同V 記好似有直接關係 (哈哈...我呢個亞媽最初真係short short地)

之後報左V記喇, 又報哂有N class offer既學校喇, 我就開始真真正正research, 我既research 功夫都做到好足架, 我去clubhouse成日同家長傾計啦, 我咩gathering都join啦, forum呢d緊係日上夜上啦, 發覺V 記真係好難入, 不過行IB課稅, 同我想亞女走既方去有d 唔同

我o係clubhouse日去夜去, 聽到番來既有幾個家長加埋佢地既唔知表咩表物既仔女, 都係讀V記, 後來佢地話N班之後就走左去學之園,
理由唔知係咩來, 因為當時既我仲係好心儀v記, 仲係好記得N年前我教既gifted children 係由V記出來.

不過當越來越聽得多由V記去LH既cases之後, 我就開始搵LH既Info. 本來我覺得LH 得10年History, 又貴, 成$3900x12個月, 未加other expenses, 真係唔多吸引, 但係由我心儀既V記過得來, 應該都唔少野wow...所以我又對LH開始有興趣喇!

不過.....當我報完學之園之後, 我同個朋友傾開....天呀! 原來佢個仔就本身o係學之園讀N, 番到來同佢講唔開心, 唔想番學....天呀!!! 之後經人事關係入左V記, 而家好開心

我想講既係...我O係research既過程中, 其實都聽到好多學之園好, V記好, KM好既不同聲音, 亦都有聽到佢地唔好既, 我都係做呢行, 最後我選揀既係人地既意見照參考, 但係千其唔好用人地既COMMENT作為自己最後決定既依據

搵一間學校最重要係小朋友將來條路想佢點行

你講得o岩既係, 如果自己既小朋友番來同我講讀得唔開心, 我真係會heart broken! 不過都要睇番小朋友性格!

講左咁好, 好似講到自己小朋友去揀學校, hee...老公講得o岩, 係人地揀我地, 等我小朋友有學校收先再決定啦!

剛剛8到d野番來呀...我個friend個仔而家o係V記讀緊, 聽講學校未必會offer 3日/ 2日呀, 唉呀....之前仲見到好多父母因為唔想小朋友番3日/2日唔去interview tim!!

你打去維紀問下有無得補 interview law.

當年李嘉誠個孫選擇讀維記, 一定有其優勝之處

甘你心底裏鐘意那間?

今個星期in 埋學之園可以正式收工啦.   八月再戰k1

原帖由 snow228 於 11-3-9 15:49 發表
我今朝做緊km 資料搜集先見到, 如果個小朋友甘同我講, 我係個家長會心都碎埋:

節錄:”我記得上年有一次生日會完左我問囝囝"今日好唔好玩呀?",當時k2既佢竟然答我 "玩?返學係唔會有得玩架, 最多都係去playground踩 ...

我仔讀緊k2,佢話有得玩wor,有時我叫佢幫我問老師d野,佢話唔想問,因為問左就阻住佢玩xddddddddd
不過又話實,讀之前都知學校走學術路線啦

心底裏鐘意那間??

哈哈....鍾意V記, 因為我覺得小朋友入到去開心

想入KM, 因為我唔buy IB課程, 我都唔想同佢出去補習!

不過唔到我揀啦, 我地都係好被動既!!

v記唔會比我地去In架喇, 我之前問左佢地話唔會比我地改時間, 我同呢間學校冇緣架喇, BB由8個月排Playgroup到今日都冇位, 我連mon-friday既都照排架喇...都係信同佢無緣份好d!

講多樣野, 自己做呢行好清楚知道d 老師四周圍走

初時好嚴謹地揀間叫做"最好"比自己小朋友, 但後來諗下邊叫做好呢?? 師資重要喇掛...

但係o係九龍塘最名o個兩間教既老師 (我認得) 去左我屋企附近o個間冇咁出名既教wow!!!

而我樓下o個間既NET又去左九龍塘某一間wow!!!

education 既teacher turnover唔係勁大, 不過唔係我地想像中咁細, 所以幾年前既野可以未必updated了!

最後呢三間都好難考得入

維記個老師第一句己問我有無番開佢地playgroup.  我諗d 學位9成都去左有關係人仕或佢地playgroup 學生,我仲要係考最難入個間Causeway Bay 校舍, 機會都好渺茫......中獎機會等同中六合彩

我見V記小學派位好多都係local school
點解話
"Target 傳統小學的一定不會選維多利亞" ?

醒目開學勳章

What do you mean of "quite hard" to return to normal study model.....

佢派位都係傳統小學, 你意思啲小朋友入返傳統小學後會好辛苦還是怎樣?

醒目開學勳章

vic pn 有mwf 和 tt, 係咪=收多50%學生,咁仲係咪可直上k1 ,最好問清楚學校.

值得一讚 keen mind 今年既小禮物好好玩, 又安全又好玩, 不過玩左一日已難左, 我上淘寶搵過得類似, 香港那裡有得賣?