用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 看完德望中學年報, 你會選讀德望, 還是九龍塘宣小? ...
樓主: Jackie310
go

看完德望中學年報, 你會選讀德望, 還是九龍塘宣小? [複製鏈接]

多謝你嘅安慰,自己個女有幾多料自己點會唔知,有無APS嘅家長可以分享下課程有幾深??

原帖由 Jackie310 於 11-2-27 02:46 發表

小朋友既資質未定既,可能佢讀得嚟呢!唔試吓又點知佢唔得呢?我有朋友既女係宣小讀近小一,佢好滿意喎!

Deleted

原帖由 meimeimama1 於 11-2-27 18:07 發表
其實GH小學d女仔
多唔多升返中學部
如果唔入GH中學會去邊?

呢個問題既答案係佢地個網站係搵唔到既...可能要有囡囡讀近GH既媽咪先會知..

我相信TelleTelleMom講的係APS

原帖由 meimeimama1 於 11-2-28 18:45 發表

"your son"
我以GH係女校tim...

多謝你的分享

原帖由 TelleTelleMom 於 11-2-27 23:26 發表
My son is now studying in P1.  He enjoys his school life very much because of 1) caring teachers; 2) not too much homework; 3) little holiday homework.  However, APS students need to spend more time o ...

原帖由 Jackie310 於 11-2-28 13:38 發表

呢個問題既答案係佢地個網站係搵唔到既...可能要有囡囡讀近GH既媽咪先會知..

中學部會收90%左右小學部既學生

如果是真的,正面去看,九成都能原校升讀。負面去看,只有一成人走得到。

原帖由 elmolly 於 11-3-1 00:23 發表

中學部會收90%左右小學部既學生

我聽高小家長講, 佢地都想直升中學部, 只有"學費"問題才會轉其他中學or有幾個去dgs.

早幾年的小學家長expect升津貼ghs, 而家轉左直資, 學費又唔平, 成績好既學生有好中學收, 都會轉走.  呢幾年家長心態都唔同, 成績好的學生應該多數留低升中學部.  如果經濟好, 搵到錢, 家長會願意交學費.

我估協恩也會經歷幾年的成績起落(只是估計), 成績起落不全是學校的問題, 收生質素也有影響, 對學校來說, 收甚麼學生也一樣教, 讀書不靈敏的孩子也是孩子, 只是家長看重學校有幾多個狀元.  看清楚一點, 如果自己囡囡成績不錯又乖, 已經十分好啦....想全世界狀元, then沒有狀元了!

~easybring~

想問GH小學及中學的學費幾錢? Thanks.

小學:
http://www.chsc.hk/primary/tc/schooldetail.asp?sch_id=254&viewpart=2

中學:
http://www.chsc.hk/secondary/tc/schooldetail.asp?sch_id=1457&scl_District=local&District=

原帖由 國家 於 11-3-1 11:40 發表
想問GH小學及中學的學費幾錢? Thanks.
~easybring~

Deleted

yes .. the good ones might choose to go to DGS, St Paul Coed / MCS ...

原帖由 easybring 於 11-3-1 11:34 發表
我聽高小家長講, 佢地都想直升中學部, 只有"學費"問題才會轉其他中學or有幾個去dgs.

早幾年的小學家長expect升津貼ghs, 而家轉左直資, 學費又唔平, 成績好既學生有好中學收, 都會轉走.  呢幾年家長心態都唔同, 成績 ...

GH中學學費貴,特別係高中。小一仲係大班教學,45人一班,小朋友要好專心同好乖先得,老師睇唔到咁多,不過都好有經驗教大班。

Guess if they chose to study in ghs primary, most have planned (or satisified) to stay in its secondary ... so pretty normal to have 90% staying in the end?! I can't see the negative implication here....

honestly, if your kids are bright, they'll be able to get into DGS, SPCC, MCS in the end, no matter which one you choose for primary school.
If you're not confident that your kids would be that bright, I think it is more "safe" to choose schools with secondary school back up, though it might not be the very top ones like DGS...

.  

原帖由 TelleTelleMom 於 11-3-1 22:58 發表
那要看對學校的睇法是正面還是負面了

真係講中晒,問題唔係佢收幾多%,係收你你都要諗下值唔值得讀,中學學費(尤其高中)拍得住人地超級名校喎,如果入本地u率高,都話值呀!唔通真係俾學費你投資咩
如果係叻嗰班就冇問題,去邊都得,家長最concern係自己小朋友資質一般ok或不錯,但入咗一條"骨頭巷"
原帖由 DGJS 於 11-3-1 09:31 發表
如果是真的,正面去看,九成都能原校升讀。負面去看,只有一成人走得到。

"自己小朋友資質一般ok或不錯"... then they have to think if their kids have the ability to find a school better than GHS lor, if they are confident in it, you might find ghs not attractive.

However, not all staying in ghs are being "forced" to stay or because they have "no choice" outside. I know some kids who rank 1-10 places in ghs primary section still choose to stay in ghs secondary just because they like the school.  

Again, don't just look at the university admission rate of one particular year and neglect the strengths of other areas.

原帖由 jollyma 於 11-3-1 23:40 發表
真係講中晒,問題唔係佢收幾多%,係收你你都要諗下值唔值得讀,中學學費(尤其高中)拍得住人地超級名校喎,如果入本地u率高,都話值呀!唔通真係俾學費你投資咩
如果係叻嗰班就冇問題,去邊都得,家長最concern係自己小朋友資 ...

我想知如果唔係宣小同GH, 而係 協恩小學 同 GH , 咁大家又會選擇入讀邊間小學呢! 因為2間都係很好的女校, 究竟 這2間女校有咩分別,  如教學方式及成績, 真係好難選擇, 怕選錯給女兒. 請大家幫忙比比意見!

協恩小學暫時唔會轉直資, 唔駛比學費, 口碑又好, 我會選協恩...
‹ 上一主題|下一主題