用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 看完德望中學年報, 你會選讀德望, 還是九龍塘宣小? ...
樓主: Jackie310
go

看完德望中學年報, 你會選讀德望, 還是九龍塘宣小? [複製鏈接]

D成績到底會唔會好得番?走咗嘅老師會唔會返去?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 小天使kiki 於 11-2-25 10:58 發表
D成績到底會唔會好得番?走咗嘅老師會唔會返去?

良好學習氣氛..應該由"收生"嗰邊著手, 效益會更快 (所以我"買"佢之後會有進步架!)
真正熱門名校, 好成績從來唔係由老師度嚟嘅, 學生個個自動波, 老師好得閒架!
舊老師當然唔會返轉頭, 亦無需咁做!
恐龍家

原帖由 小曳人 於 11-2-25 11:34 發表

良好學習氣氛..應該由"收生"嗰邊著手, 效益會更快 (所以我"買"佢之後會有進步架!)
真正熱門名校, 好成績從來唔係由老師度嚟嘅, 學生個個自動波, 老師好得閒架!
舊老師當然唔會返轉頭, 亦無需咁做! ...

你講野真係好鬼死有道理呀, 好學校, 係入面, 你覺得有一股強大的讀書風氣, 個個以讀書為重任, 宣小個個都以考劍橋英文試, 皇家音樂試為榮 ! 不過, 頂唔頂得順就.... 見人見智.
你頂唔順走, 唔緊要, 你唔讀, 大把人爭左入去讀.
*****藍藍天空掛著我的夢*****

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 35C9 於 11-2-25 11:55 發表

你講野真係好鬼死有道理呀, 好學校, 係入面, 你覺得有一股強大的讀書風氣, 個個以讀書為重任, 宣小個個都以考劍橋英文試, 皇家音樂試為榮 ! 不過, 頂唔頂得順就.... 見人見智.
你頂唔順走, 唔緊要, 你唔 ...

呢個係我親身經歷
話說以前官校係鐵飯碗, 唔鍾意個老師, 校長最多要求調走佢 (升職!!) 當年我响某新開官校讀預科, 教Kings多年嘅廢柴Chem 佬自己同我地講: 以前d學生自己讀書, 有問題就問.. 唔駛點教嘅...

所以~ 千其唔好覺得响名校教嘅老師就係好嘢!
我身邊都有幾個好有心嘅老師, 佢地都唔係响名校教
恐龍家

呢d可能係錯配, 有心教學的老師去到band 3學校教書, 見到d學生根本無心向學, 任憑老師幾有心又有何用呢 ?

幾時讀書都要靠自己, 好學的學生就算老師教唔明, 佢哋都會憑上進心自己去搵答案, 解決難題, 如真係遇到好老師就係bonus.

原帖由 小曳人 於 11-2-25 12:11 發表

呢個係我親身經歷
話說以前官校係鐵飯碗, 唔鍾意個老師, 校長最多要求調走佢 (升職!!) 當年我响某新開官校讀預科, 教Kings多年嘅廢柴Chem 佬自己同我地講: 以前d學生自己讀書, 有問題就問.. 唔駛點教嘅...
:igiveu ...

我都係買佢有進步, 係落重注係d家長身上...學校都係好需要家長的"協助"!  good hopers' parents 要交學費之餘, 都要比心機"配合"學校lor.

~easybring~

一間有良好歷史的學校有其持之以恆的制度。名校之所以是名校並不是一間新學校搞一個新理念就得。好的理念也要能實行出來才成。

德望09年的退步,我並不認為她那屆的學生特別差。這剛好證明好學校,好制度,好老師對學生的重要。這亦是父母為什麼要找好學校的其中一個原因。

咁6年後可能會有唔同既景象, 無人可以預計到...

正是。但Good Hope的基礎應該未變。特別是小學部.

原帖由 Jackie310 於 11-2-25 13:29 發表
咁6年後可能會有唔同既景象, 無人可以預計到...

望佢不要革新,注重番傳統和成績,留住小學生升中學部。
~easybring~

As i know, there were A LOT of good students went to study F.6 in other schools (free of charge) /  international schools or overseas secondary schools after F5. Plus a lot of them leaving in F.1-4 (to other top schools and overseas). That;s why those leaving behind might not be the brightest ones. And some bright ones went to overseas to study uni too.

One of the reasons might be the school fee difference 0f  studying in International schools / overseas & ghs F67 isnt that big. ANd the parents of that year probably didn't expect to pay any school fees when they were admitted to p1 in Ghs.

ANyway... just the university entry data of a single year can't tell the overall performance of the school. If you try to go through the reports of those elite schools, you would probably find that there are ups and downs in different years of university entry data and public exam results.

係呀!德望小學既學生大部份可以上番佢哋既中學本來係小學既優勢嚟,如果升大學既情況係咁,真係令人擔心喎!比咁貴既學費都無保證。似乎宣小有好多好既comment,K3校網又靚,又可以考直資,選擇較多,但要承受升中呈分既壓力,但我 ... [/quote]

原帖由 easybring 於 11-2-25 12:51 發表
我都係買佢有進步, 係落重注係d家長身上...學校都係好需要家長的"協助"!  good hopers' parents 要交學費之餘, 都要比心機"配合"學校lor.

小學生就話家長可以配合和協助, 但中學生, 就無得再靠家長, 家長最多係俾錢子女去補習.  所以老師和朋輩對中學生相對重要, 當然, 幾年後的事無人知, 可能德望愈辦愈好呢.

原帖由 overview 於 11-2-25 12:31 發表
呢d可能係錯配, 有心教學的老師去到band 3學校教書, 見到d學生根本無心向學, 任憑老師幾有心又有何用呢 ?

幾時讀書都要靠自己, 好學的學生就算老師教唔明, 佢哋都會憑上進心自己去搵答案, 解決難題, 如真係遇到好老 ...

我都有親戚朋友教書,教band1同教band3真係好唔同.
有教band1老師去教band3學校,根本唔識處理學生書本以外既問題,又見過有教band3老師去教band1學校,比學生問到唔識答,英語又講得唔好,其實band1band3老師都各有所長,真係無必要殺band3學校.

唔係呀,咁大投資要自己日日睇,呢個世界有investment bank 幫手睇㗎 (e.g. Goldman Sachs)。

其實,呢單嘢我又唔係咁反感,攞去投資D錢係咪全部都係政府俾

其實宣小係咪真係好好?我個女好榮幸考入咗,但佢資質麻麻,我驚課程深得滯佢頂唔順,但見佢小六派位結果又好吸引,仲十五十六...........

原帖由 35C9 於 11-2-25 11:55 發表

你頂唔順走, 唔緊要, 你唔 ...

搭嘴....我都係每日對住部bloomberg機, 我睇d portfolio都係球球計, 不過我都心機理其他野... 因為d錢唔係我嘛....

講下笑, 唔好太認真.

原帖由 angrybirds 於 11-2-25 21:13 發表

如果你每日對住部大利市或BLOOMBERG機睇住一個7、8千萬既PORTFOLIO上上落落,仲有冇心機理其它野?

原帖由 crystalwsm 於 11-2-26 22:22 發表
其實宣小係咪真係好好?我個女好榮幸考入咗,但佢資質麻麻,我驚課程深得滯佢頂唔順,但見佢小六派位結果又好吸引,仲十五十六...........

小朋友既資質未定既,可能佢讀得嚟呢!唔試吓又點知佢唔得呢?我有朋友既女係宣小讀近小一,佢好滿意喎!

‹ 上一主題|下一主題