用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 BAFS定Econ ; M1定M2
go

BAFS定Econ ; M1定M2 [複製鏈接]

想請教334選科問題:
1. BAFS同ECON,邊科會較易讀同較有用?
2. M1同M2,可以二選一,或者兩樣都唔選,點決定好呢?

請指教。
   14    0    0    0

醒目開學勳章

我咁諗---有耐性同對計算有興趣既就選會計...有想像力既就選經濟囉...

有F.4師姐話會計好難....

我都想知Econ or BAFS 那 科易讀???

BAFS分2部份
core佔40%,全世界都一樣,讀基本野
而elective部分(佔60%)有2個module:
management或者accounting,只能2揀1

首先你要知學校開邊個
大部分學校只開其一,即係你無得揀,除非轉校
有d學校開晒兩個,學生揀科當兩個科目咁揀

讀mgt同acct基本上完全唔同,以前a-level年代都係兩個獨立科目
所以好難一概而論BAFS難唔難讀呀,出路如何呀咁
因為都唔知你邊個module

如果係指accounting module既話,可以考張LCC&I 3rd會計文憑,可以做d要求中學程度既會計文員/助理既工作
甚至可以向會計師呢條路出發,不過當然要繼續讀上去

如果讀management都只不過係口水野, 死背+吹水多,

ECON就比較理論化, 要諗野同計數多d, 好難死背, 所以轉數唔高既話會讀得好辛苦

其實都無咩話特別出路 (入大學讀相關科目,例如econ/business/finance/accounting唔會要求你中學讀過)
當然你諗住中學畢業出黎做野就揀係讀account好,起碼有張LCC&I好著數架

原帖由 ericcc828 於 11-3-13 09:59 發表
BAFS分2部份
core佔40%,全世界都一樣,讀基本野
而elective部分(佔60%)有2個module:
management或者accounting,只能2揀1

首先你要知學校開邊個s
大部分學校只開其一,即係你無得揀,除非轉校
有d學校開晒兩個,學生揀科 ...

學校選accounting, 至於core容吾容易背. econ or
bafs 那科易取高分????

醒目開學勳章

BAFS 我仔讀緊,我以前做會計,
故此我睇得明下D topic,
中四係讀 basic 野, 上到中五已經係好深,
深過我以前考 LCC Higher......
我而家都建議佢 drop 左佢,
專心讀好其它二科.
Ecom 我覺得會容易讀D!

原帖由 siumiu2010 於 11-3-13 12:36 發表

學校選accounting, 至於core容吾容易背. econ or
bafs 那科易取高分????

core有4 parts, 頭2 parts係關於management,基本上都係背+吹
後兩parts就係account同finance,要計數

邊科易拎高分?
暫時未考過試,無人知

如果係指BAFS(acct)同ECON既比較
我諗咁講啦, 如果個細路要讀得掂ECON既, 就一定要醒目
否則d野可以難到open book都唔識做

讀BAFS(acct)呢, 就死操爛操已可保證一定成績
因為會計既處理方法黎黎去去都係咁, 要轉彎既地方唔算太多 (當然都唔能夠只係死背,但d野相對起ECON較為直接)

另外,ECON文字表達較多,BAFS(acct)就計數為主
如果係用英文,讀ECON對英文既要求會高好多

ps.本人係現職名校教師,兩科都教緊,有咩唔明再問!

聽老師講讀Econ最好讀埋M1,因為??

原帖由 esprincess 於 11-3-13 20:46 發表
聽老師講讀Econ最好讀埋M1,因為??

我自己對呢個講法又無咩特別意見

M1係統計
我諗你老師既意思係:
ECON同統計一齊讀,對將來入大學讀相關科目會有幫助?

原帖由 ericcc828 於 11-3-13 18:27 發表

core有4 parts, 頭2 parts係關於management,基本上都係背+吹
後兩parts就係account同finance,要計數

邊科易拎高分?
暫時未考過試,無人知

如果係指BAFS(acct)同ECON既比較
我諗咁講啦, 如果個細路要讀得掂ECON既,  ...

BAFS深過我以前考 LCC Higher, 因怕選這科幫不到她...

原帖由 siumiu2010 於 11-3-13 21:29 發表

BAFS深過我以前考 LCC Higher, 因怕選這科幫不到她...

其實係架
BAFS(acct)程度係比HKAL Principles of Accounts略低一點
根據sample paper估計,d題目會無HKAL咁深

而HKAL Principles of Accounts雖然課程內容同LCC higher差唔多 (少幾個topics,但又多左costing)
但考試題目真係深10倍!

所以...BAFS(acct)深過LCC higher都係正常既結論

不過我又咁睇, 就算仔女唔揀BAFS而揀讀ECON
又有幾多家長會咁岩大學畢業仲要major econ可以教到佢?

請教!M2 是否比M1深呢?
有點擔心他是否能應付﹐因為全級200人可以讀M1有60個位﹐而讀M2只有30個位。
亞囝話唔鐘意讀統計﹐他想選 PHY﹐ CHEM﹐ ENCON and M2。

醒目開學勳章

PHY﹐ CHEM﹐ ENCON and M2係全理選擇...如果有信心都不失為一個好選擇喎...

如果Econ. 屬理科, 咁 geog 屬文 or 理.

假如 econ + geog 同 econ + bafs 中選一個組合, 邊個組合會好d?

PHY﹐ CHEM﹐ BAFS2 (account) and M2 又如何呢?

原帖由 慧妮會員 於 11-3-15 22:38 發表
PHY﹐ CHEM﹐ ENCON and M2係全理選擇...如果有信心都不失為一個好選擇喎...

原帖由 lovelyec 於 11-3-16 11:57 發表 如果Econ. 屬理科, 咁 geog 屬文 or 理.

Phy/Chem/Bio - Natural Science
Econ - Social Science
Geog - Natural + Social Science

醒目開學勳章

原帖由 *dora* 於 11-3-16 14:56 發表
PHY﹐ CHEM﹐ BAFS2 (account) and M2 又如何呢?

應該咁講...其實而家新學制都冇分理或文既...不過PHY,CHEM,BIO, ECON既科目百搭D...係日後大學選科選擇多D者...

我阿女初步想選中國文學 + chem , 尼個組合是不九吾搭八 ?

興趣及能力最重要,傳統的文理商分野已不合時而.

最九唔搭八是人云亦云,”呀邊個話xx科好d喎”,”呀邊個話以前都唔係咁個喎”.

原帖由 Carmen2004121 於 11-3-19 11:05 發表
我阿女初步想選中國文學 + chem , 尼個組合是不九吾搭八 ?
‹ 上一主題|下一主題